Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är många spelare man haft högre förväntningar på”

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Från kvalhjälte och hyllad till sparkad på tio månader.

Roger Melins resa med Leksand tog i dag slut efter en hittills svag säsong i SHL.

Tränarlegendaren fick beskedet i går och tar nu på sig en stor del av Leksands misslyckande efter återkomsten till finrummet.

– Jag tycker de gjorde rätt fastän det drabbat mig, säger Melin till SportExpressen.

– Det är ganska bra med mig, det är ingen fara.

Roger Melin har just klarat av en lång dag med otaliga samtal från medier, en livesändning på Leksands hemsida och ett möte där han fick ta farväl av laget när SportExpressen når honom.

Nyheten om att Melin entledigats från sitt arbete och ersatts av NHL-legendaren Ulf Samuelsson offentliggjordes 11:00 på förmiddagen men redan under söndagskvällen fick Melin beskedet från Leksand.   

– ”Tjomme” (Leksands sportchef, Thomas Johansson) ringde upp och meddelade mig att de måste göra en förändring. Men det är inga konstigheter då jag tycker de haft stort tålamod med mig, det har inte gått så bra och de har ändå inte gjort sig av med mig. Men det har nu kommit till en gräns där något behövde göras och jag tycker de gjorde rätt fastän det drabbar mig, säger han och fortsätter:

– Det är jag som har misslyckats med min uppgift så jag tar det inte personligt.

Melin om vad som gått fel: ”Där har vi varit usla”

Efter 38 omgångar, och med bara 14 omgångar kvar av grundserien, parkerar Leksand längst ned i tabellen med sju poäng upp till säker mark. 

De senaste veckorna har laget radat upp negativa resultat, och för varje omgång kommer det klassiska laget närmre ännu ett negativt kvalspel trots att man inför den här återkomsten spände musklerna rejält med flera prestigevärvningar - ett faktum även Melin påpekar när han går in på vad som egentligen gått fel i Leksand:

– Jag tycker vi gick in i serien med stora förhoppningar och förväntningar, och alla i föreningen tyckte vi hade ett så pass bra lag att vi skulle kunna vara ett mittenlag och spela slutspel. Vi skulle etablera oss och sluta åka som en jojo mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Med tanke på det så har jag ju misslyckats kapitalt med det, så är det bara.

Vad har ni inte lyckats med i laget, vad hade kunnat göras bättre?

– På något sätt har vi inte fått ut fulla potentialen av laget. Där känner jag att jag ändå har misslyckats då jag inte har fått alla att leverera samtidigt, eller fått någon effekt från spelarna. Det som har hakat upp sig framför allt är spelet i special teams, där har vi varit usla och inte hittat nycklarna till att komma underfund med det. Jag hoppas att Uffe med sin erfarenhet kan hitta nycklarna. 

”Det är många spelare man haft högre förväntningar på”

Två av Leksands stora prestigevärvningar inför säsongen var utlandsstjärnorna Patrik Zackrisson och Johan Fransson som kom till Dalarna med skyhöga förväntningar på sig, och lönekuvert som motsvarade de förväntningarna.

Efter 38 omgångar är Zackrisson bara nia i lagets interna poängliga med anonyma elva poäng samtidigt som Fransson är på 14:e plats med bara åtta poäng. 

Tycker du ni fått ut max av era stjärnor, eller hade de kunnat göra bättre ifrån sig?

– Självklart hade de kunnat göra det bättre. Men det är inte bara dem, det är många spelare man haft högre förväntningar på. Men jag kan förstå dem också för det har blivit en stor omställning för dem. Zackrisson kom ju från KHL och Fransson från NLA, så det har stökat till det med flytt och så, så de har inte kunnat vara delaktiga i laget under sommaren. Det kanske har bidragit att de inte haft högsta kvalitet på träningen under sommaren.

– Men de har mer att ge, så är det bara. Där finns det ju en resurs som är outnyttjad just nu. Jag har inte lyckats få fart på varken de eller hela laget på det sättet jag hade trott. Det är klart att det finns mer att ge.

Det sa Melin på sista mötet: ”Tror de grejar det”

Melins sista möte med truppen skedde under måndagsförmiddagen, och efter att ha samlat laget kom han att skicka lite peppande ord till dem inför avslutningen:

– Jag träffade spelarna och berättade lite grann mina känslor, och att jag tror på dem fortsättningsvis. För jag tror de grejar det. Det var skönt att säga hejdå en sista gång, sen är det ju tråkigt för jag vet inte om det är mitt sista uppdrag men om det blir det så var det här mitt 16:e år i SHL och alla andra 15 år har jag lyckats gå till slutspel. Det här var sista gången jag missade, så det skulle vara jobbigt om det här blev sista gången och att jag lämnar utan att ha nått slutspel under mitt sista uppdrag.

Ulf Samuelsson ansluter till Leksand på tisdagen och uppdraget blir hans andra som huvudtränare i SHL, då han från 2011 till 2013 ledde Modo genom två säsonger i ligan.