Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är SHL:s förklaring till märkliga spökmålet

Foto: Cmore
Foto: Cmore
Foto: Cmore

Linköpings 3-1-mål mot Färjestad blev en supersnackis när repriser visade att pucken gick in via sidan av målburen.

SHL förklarar att målet godkändes på grund av tekniska problem.

– Kamerorna bakom mål var inte i funktion i går, säger SHL:s domarbas Peter Andersson.

I den andra perioden mellan Linköping och Färjestad drog Garrett Roe ett slagskott som till en början såg ut att ha letat sig in i mål. Men under C Mores tv-sändning visades reprisbilder som väckte misstankar om att pucken gått in i målet genom nätet. Färjestads målvakt Lars Haugen var rasande efter matchen.

– Det är en jätteskandal. Det är någon i Stockholm som fått i sig för mycket vodka i dag, eller vad fan de har gjort, sa han då.

Erkände misstaget

Och SHL:s domarbas Peter Andersson var snabb med att erkänna var att ett misstag hade begåtts.

– Det SHL kan konstatera att Linköpings mål fram till 3-1, som gjordes av Garrett Roe, skulle inte ha godkänts eftersom pucken gick utanför målburen genom nätet, sa han till SportExpressen i går.

"Skulle inte ha godkänts"

Nu har SHL kommit med en officiell förklaring till haveriet. På sin hemsida gör man likt Andersson och medger att "spökmålet" var just ett spökmål.

"Målet skulle inte ha godkänts på grund av att pucken gick utanför målburen och in genom nätet. När pucken släpps är matchen åter i gång och enligt regelboken kan beslut om mål då inte ändras", skriver SHL.

"Gör nu en översyn"

Enligt SHL låg tekniskt strul bakom att målet inte underkändes i efterhand.

"På grund av tekniska problem i går fanns, vid tiden för målet, inte fullvärdigt underlag för att granska situationen och bedöma ej mål. Pucken går in genom nätet i målburen vilket inte ska kunna hända och därför görs nu en översyn av näten för att säkerställa att detta inte kan ske igen", skriver SHL.

Domarbasen Peter Andersson förklarar att kamerorna bakom FBK-målvakten Lars Haugens målbur inte fungerade under matchen.

– Det är en rad olyckliga omständigheter som har lett fram till det här. Det finns ingen människa som har reagerat på att det skulle vara något fel. Det kombinerat med det tekniska strulet och det faktum att pucken gick rakt genom nätet leder till det här. Ytterst är det den mänskliga faktorn bakom det här.

Ingen indikation på konstigheter

Situationsrummet fick ingen indikation på att det skulle vara något konstigt med 3-1-målet.

– I normalfallet kanske kamerorna bakom målet kunnat fånga att något inte stod rätt till. Nu hände inte det och därför stannade man där. Det är ett "vanligt" skott som går i mål. That's it. Därför släpper man det och går vidare, säger Peter Andersson.

Domarna brukar kontrollera målburarna före varje match.

– Därför måste vi se över näten och storleken på maskorna för att säkerställa att pucken inte kan gå i genom dem, säger Peter Andersson.

Behöver man inför en rutin att alla gjorda mål ska kollas?

– Alla mål kollas ju i situationsrummet. Sedan får man se över själva rutinerna och vilka kameror man kollar med. Hela rutinförfarandet måste ses över. Så är det också naturligtvis som en led i det.

Vilka bilder kikar man på i situationsrummet i standardförfarandet?

– Det beror på vilka situationer som uppstår. Det man bedömer som ett vanligt skott kan täckas av den befintliga kameran. Om det är puck över linjen är det viktigare med takkameran, och så vidare. Man har olika rutiner för olika situationer och det är de rutinerna man behöver se över.

Så vinkelskott behöver kollas noggrannare?

– Jag vill inte föregå någonting för vi har inte hunnit så långt än. Det här är en erfarenhet att ta med sig.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!