Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är planerna – som kan revolutionera SHL

Dokument som SportExpressen.se tagit del av kan förändra SHL. Bland annat planeras kvalserien att skrotas.

SPORT-Expressen kan i dag avslöja den största förändringen av svensk elitidrott i modern tid.

SHL planerar att göra om hockeyns ligasystem med start redan kommande säsong, enligt dokument som SPORT-Expressen tagit del av.

I planerna ingår att skrota kvalserien, införa lönetak, ge de två klubbar i hockeyallsvenskan som genererar mest pengar en gratisplats i SHL – och att betala ut en fallskärm till lag som åker ur den högsta serien i framtiden.

– Det finns delar av det där som vi har diskuterat med Svenska Ishockeyförbundet, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren när SPORT-Expressen konfronterar honom med uppgifterna.

Till våren spelas den sista kvalserien någonsin. Från och med säsongen 2014/15 kommer det sist placerade laget i SHL och ett lag från hockeyallsvenskan mötas i en matchserie över sju matcher. I dokument som SPORT-Expressen har fått tillgång till lägger SHL upp en strategi för att förändra svensk elitishockey i grunden.

Vill dela ut "wild cards"

Till kommande säsong vill man förutom att skrota kvalserien även kunna dela ut vad man kallar "wild cards" till två lag. Det innebär att två lag från hockeyallsvenskan kan flyttas upp till SHL baserat på ekonomiska kriterier och inte sportsliga. De lag i hockeyallsvenskan som har bäst förutsättningar för att få "wild cards" är Malmö och Djurgården, som har stora marknader och organisationer och kan leva upp till de nya kraven för spel i SHL.

I framtiden vill SHL även att klubbar ska kunna ansöka om att få spela i Sveriges högsta liga. Lagen i hockeyallsvenskan kommer att få det betydligt svårare att avancera i seriesystemet. Jörgen Lindgren, vd för SHL, vill inte kommentera förändringen.

– Det finns flera punkter som vi har diskuterat med förbundet, men att ta ut en enskild punkt och diskutera känns inte aktuellt. Det är en lösryckt fråga som du står och pratar om, man måste se en helhet. Det är inte säkert att kvalserien kommer att försvinna, säger han.

Men det är vad ni vill?

– Det finns ett antal punkter som vi diskuterar för att bestämma hur ligan ska se ut och operera i framtiden.

Det står "vad vi vill göra" med stora bokstäver på presentationen?

– Det är en bruttolista med förslag som vi diskuterar med förbundet. Vi får se vad den diskussionen leder fram till.

Stora krav på klubbarna

SHL kommer därmed att ha tävlingsbestämmelser som helt skiljer sig från resten av svensk idrott.

Utöver reglerna för det sportsliga kommer SHL i framtiden att ställa stora ekonomiska och organisatoriska krav på klubbarna. Det kommer att införas en max- och mininivå för klubbarnas lönebudgetar, i stil med det lönetak och lönegolv som finns i NHL.

Man kommer att ställa krav på storleken på upptagningsområdet för klubbarna, arenakapaciteten, och klubbarnas ekonomi. Lag från mindre orter kommer i framtiden få det betydligt svårare att ta sig upp till SHL. Själva kallar man det för att "freda SHL-lagen". I klarspråk betyder det att SHL vill ha kontrollen över hur klubbarna är uppbyggda och hur deras ekonomi ser ut.

– Vi för samtal med svenska ishockeyförbundet om det här, men det är inget som är klart än, säger Jörgen Lindgren.

Det står ju klart och tydligt i dokumentet att det ska vara genomfört säsongen 14/15?

– Återigen så är det här ett antal punkter som vi diskuterar med förbundet, för att bestämma hur det ska se ut i framtiden och hur ligan ska operera.

12-18 städer

SHL öppnar även för att utöka ligan ytterligare kommande säsonger, så länge de som vill ansöka om spel i SHL uppfyller de ekonomiska och organisatoriska kraven.

Man kommer även att ställa krav på vad man kallar för "orten, klubben och regionens varumärke". Enligt dokumenten som SPORT-Expressen har tillgång till räknar SHL med att 12-18 städer i Sverige har kapacitet för ett SHL-lag.

Ytterligare ett sätt för SHL att koppla sig fria från Svenska ishockeyförbundet är att bilda sin egen disciplinära organisation. Ett så kallat "war room" planeras vara klart till nästa säsong.

Har förhandlat

Enligt de dokument som SPORT-Expressen fått tillgång till har SHL förhandlat med Svenska Ishockeyförbundet under en tid, och man skulle ha diskuterat dessa förhandlingar på en konferens med alla distrikt den 15 november. SHL ville dock inte medverka på konferensen, och har sedan dess kontaktat distriktsförbunden direkt.

SHL har enligt SPORT-Expressens uppgifter vägrat kompromissa med förbundet, och kräver att förbundet förbehållningslöst ska gå med på ligans krav. Förbundet är reserverade till förändringarna, men sitter samtidigt i en svår förhandlingsposition.

Jörgen Lindgren tycker dock att förhandlingarna går bra.

– Det rullar på, vi har suttit ett par gånger och har ett antal nya möten inbokade, säger han.

DET HÄR INNEBÄR SHL-DOKUMENTET

SLOPAD KVALSERIE
Kvalserien kommer inte att finnas kvar. Från och med säsongen 14/15 spelas en matchserie om bäst av sju mellan sista laget i SHL och vinnaren av hockeyallsvenskan.

"WILD CARDS"
SHL skriver själva att valet av lag som får så kallade "wild cards" till att spela i SHL inte enbart kommer att baseras på sportsliga grunder. Man planerar att flytta upp två lag genom att ge dem wildcards efter säsongen 14/15.

NYA KRAV PÅ SHL-KLUBBARNA
I framtiden ska klubbar få ansöka om att få spela i SHL. Krav kommer att ställas på ekonomisk stabilitet, storleken på arenan, klubbens varumärke och även storleken på orten som klubben kommer från.

NY EKONOMI
Det kommer också ställas skarpare ekonomiska krav än vad som görs i dag i samband med utfärdandet av elitlicensen. Klubbarna som spelar i SHL kommer att vara tvungna att driva aktiebolag.

NYTT DISCIPLINÄRT SYSTEM
Enligt SHL ska ett så kallat "war room", som har ansvar för disciplinfrågor, vara färdigt till nästa säsong. Man kommer att ändra i organisationen kring disciplinära frågor.

LÖNETAK OCH LÖNEGOLV
SHL vill införa max- och mininivåer för klubbarnas lönebudgetar, som liknar det system som finns med lönetak och lönegolv i NHL. Det innebär att lag som ska spela i SHL är tvungna betala en viss summa i löner. Samtidigt kommer man inte få spendera hur mycket som helst på spelarlöner.