Här är de 20 bästa spelarna i SHL

Publicerad

De är några av de viktigaste spelarna i sina lag - och hela SHL. Här listar SportExpressens Sanny Lindström SHL:s 20 bästa spelare.

 • 20Andreas Borgman

  Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
  HV 71
  Succébacken från hockeyallsvenskan och Västerås har tagit SHL med storm. Så till den grad att cheferna på C More har bett oss att lyfta fram någon annan HV-spelare som matchens profil nån gång. Spelar rejält och tufft defensivt samtidigt som han tar sig enkelt och smart ut ur egen zon med ett bra förstapass. En bidragande orsak till Borgmans sensationella utveckling är den harmoni som vilar över HV 71.
 • 19Sebastian Wännström

  Foto: Anders Bjurö / BILDBYRÅN
  Rögle
  Spelade sju SHL-matcher med vad man senare kunde konstatera handlade om en hjärnskakning vilket i sig är helt idiotiskt. När Wännström väl var frisk och i slag öste han in mål och poäng och var tillsammans med Bryan Lerg skåningarnas offensiva hot. Har tagit ett stort kliv till den här säsongen och är, förutsatt att han återhämtat sig efter hjärnskakningen, en stjärna i SHL.
 • 18Simon Bertilsson

  Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN
  Brynäs
  Äntligen har Bertilsson fått varit skadefri en längre period vilket nu visar sig i spelet. Är inte, på något sätt, den eleganta eller flashiga backen men kanske en av de nyttigaste. Spelar ett uppoffrande och fysiskt spel men känns som om han äntligen hittat balansen och avvägningarna mellan de gånger han ska kliva fram eller hålla sig lugn. Var riktigt bra under den nyligen i Tre Kronor.
 • 17Andreas Thuresson

  Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN
  Malmö
  Har blommat ut till den spelare Malmö hoppades få när han värvades i fjol. Till den här säsongen har Thuresson fått den fenomenale och spelskicklige centern Ilari Filppula vid sin sida. Duon är en av seriens bästa och har i allra högsta grad bidragit till Malmös, inledningsvis, fina tabellplacering. Gillade även det jag såg från Thuresson i landslaget där han tog för sig på ett annat sätt än tidigare.
 • 16Martin Thörnberg

  Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
  HV 71
  Inledde säsongen fenomenalt och det kändes ett tag som om han gjorde mål på allt. Har sedan störts av skador och är sedan några veckor tillbaka helt indisponibel efter en operation som håller honom borta ytterligare någon vecka. Är trots detta fortfarande etta i interna skytteligan (delad med Erik Christensen). Törnberg har sett bättre tränad och är tack vare det intensivare i spelet.
 • 15Calle Rosén

  Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
  Växjö
  Oj vilken utveckling som Calle Rosén har haft i år. Är både rörlig och framför allt lugn med pucken. Hamnar sällan i trångmål och löser situationerna på isen med en teknisk briljans. Kompenserar sin brist på kilo med en stor spelförståelse. Det är bara en tidsfråga innan Lakers-backen får chansen att spela i Tre Kronor.
 • 14Joel Lundqvist

  Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
  Frölunda
  Om alla sportchefer ombedes av värva en spelare fritt från valfritt SHL lag är jag övertygad att Joel Lundqvists namn skulle dyka upp frekvent. Man ser alltid Lundqvist närvaro via hans fysiska spel och sättet han driver sitt lag. Utöver poängen är det jobbet, det obekväma, som är den stora styrkan hos Frölundas 34-årige lagkapten.
 • 13Jesper Jensen

  Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN
  Brynäs
  För två säsonger sedan var Jensen en av de mest eftertraktade spelarna. När Rögle sedan gick upp valde Jensen att stanna och debuten i SHL begränsades till 17 matcher. Med ett stukat självförtroende hamnade han i sportchefen Stefan Bengtzén och Thomas "Bulan" Berglunds trygga famn. Där har Jensens skridskoåkning i kombination med förtroende har återigen gjort honom till ett offensivt hot.
 • 12Johan Ryno

  Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN
  Färjestad
  Comebacken och återuppståndelsen efter fjolårssäsongen är en av säsongens överraskningar. Spelar nu på en högre och jämnare nivå än när han var som bäst i Leksand. Varit frisk hela sommaren och hösten och fått tillgodose sig den träningen han gick miste om i fjol. Var även riktigt bra med landslaget i Channel One Cup.
 • 11Joel Lassinantti

  Foto: Peter Skaugvold / BILDBYRÅN
  Luleå
  Luleå har haft en svajig säsong med stundtals svagt spel. Den tidigare ramstarka defensiven har inte alls stått att känna igen. Den som dock stått pall är återigen Lassinantti som gång efter annan radar upp topprestationer. Är följsam och atletiskt i målet.
 • 10Alexander Bergström

  Foto: Johan Bernström / BILDBYRÅN
  Karlskrona
  Växte under säsongen i fjol men fick inte det beröm han förtjänade eftersom KHK knappast lyftes fram för sina prestationer på isen. I år har Karlskrona höjt sig vilket så klart Bergström har en stor del i. Fram till det första landslagsuppehållet var Bergström en av seriens mest dominanta spelare men liksom laget kom en reaktion på succéstarten. Har varit Tre Kronors bästa spelare under hösten.
 • 9Daniel Paille

  Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN
  Brynäs
  En riktig succévärvning som det trots sin fina cv (vann Stanley Cup 2011) fanns vissa tvivel på. Skulle han klara av att ta en offensiv roll och hade han glöden kvar? Frågorna känns lika dumma som svaren är självklara. Paille har stundtals dominerat i SHL och blev bland annat utsedd till oktober månads bästa spelare. Även de dagar han inte gör poäng bidrar han med hårt jobb och rejält spel.
 • 8Dennis Everberg

  Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
  Växjö
  Dundrade in i säsongen och blev direkt utsedd till månadens spelare i september. Hade en liten svacka efter tiotalet matcher vilket inte är konstigt i sig. Är stor, stark och framför allt orädd på isen och skapar därför mängder med chanser. Känns trots det som om Everberg har ytterligare en växel till i sitt spel vilket jag tror kommer visa sig i slutspelet när det är mer hans före.
 • 7Oscar Möller

  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
  Skellefteå
  Kanske tidigt att ha Möller med på listan och med en så pass högt efter att endast spelat elva matcher. Det har dock varit märkbart vilken skillnad Möllers närvaro gjort för Skellefteås spel och självförtroende. Sedan Möllers comeback 21 november är Skellefteå ett av seriens formstarkaste lag. Har redan gjort nio mål. Om Möller varit frisk hela säsongen skulle han ha toppat skytteligan.
 • 6Broc Little

  Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN
  Linköping
  Leder poängligan och har utöver poängproduktionen tagit kliv i spelet och jobbar numera över större ytor och framför allt i den egna zonen där han blivit mer ansvarstagande. Intensiv i sitt spel och en mästare på att skapa chanser och hitta de lösa puckarna.
 • 5Oskar Lindblom

  Foto: Sebastian Lindberg / BILDBYRÅN
  Brynäs
  Här snackar vi om genombrott. Visst att Linblom var bra redan i fjol men den framgången tillskrevs ofta hans kedjekamrater Anton Rödin och Gregg Scott. Nu driver Lindblom en av seriens bästa kedjor tillsammans med Jesper Jensen och Kevin Clark. Ett ständigt offensivt hot som har tagit enorma kliv under säsongen och producerat massor av poäng.
 • 4Henrik Tömmernes

  Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN
  Frölunda
  Frölunda-backen är dominant som få i det offensiva spelet. Skuggar med sina 25 poäng lagkamrat Sundström i poängligan. Som jag tidigare varit inne på har hans spel i den egna zonen blivit bättre vilket, på SHL nivå, gör honom till en komplett back. Kul och välförtjänt att Tömmernes numera är given i Tre Kronor efter att få stått åt sidan under Pär Mårts styre.
 • 3Joakim Lindström

  Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
  Skellefteå
  Har äntligen fått tillbaka sin radarpartner Oscar Möller vilket visat sig i Lindströms poängproduktion. Även utan Möller och Skellefteås svaga höst var Lindström den som i match efter match bar laget på sina axlar. Är enormt skicklig i spelet med puck och respekten för Lindström är stor i SHL. När det vankas powerplay har Lindström sökt patent hos SHL på positionen vid höger tekningscirkel.
 • 2Oscar Alsenfelt

  Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN
  Malmö
  Har redan hållit nollan fem (!) gånger under de 17 matcher som han spelat. Var ifrågasatt efter fjolåret och en säsong som kantades av skador. När Malmö sedan värvade Christopher Nihlstorp var det nog många som trodde att Alsenfelt skulle få det tufft. Spelar återigen på samma höga nivå som under säsongen 2013-2014 med Leksand då han var seriens bästa målvakt.
 • 1Johan Sundström

  Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
  Frölunda
  När Sundström tog sig via spel i Frölunda till ett kontrakt med NY Islanders 2012 såg jag honom i huvudsak som en defensiv center. Han hanterar numera det offensiva spelet lika bra vilket 26 poäng och en tredjeplats i poängligan vittnar om. Har höjt både sin högsta och lägst nivå och är numera en komplett spelare. Gör poäng, grovjobbet och driver Frölunda både på träning och match.
Sanny Lindström
Sanny Lindström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag