Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Han satte sig i fel bås – han var så förvirrad”

Eric Martinsson i Växjö säsongen 2017/18. Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Eric Martinsson är tillbaka i svensk ishockey – men denna gången tolv mil norrut i Småland.

I tre år framöver representerar han HV 71.

– Det är väldigt proffsigt allt, det har varit lätt att komma hem, säger 26-åringen.

Fyra år i Växjö Lakers, ett hackigt år med spel i AHL och NLA. Nu är 26-åriga Eric Martinsson redo för nästa äventyr i HV 71.

Men det kan bli lite konstigt när han ska möta sin gamla klubb.

– Jag tror det var (Jonas, reds. anm.) Holös som spelade i Växjö och sedan spelade han i Färjestad... när han skulle köra byten körde han in och satte sig i Växjöbåset. Han var så förvirrad, det känns nästan som att det skulle kunna hända för mig också.

Martinsson skrattar till när han berättar historien och fortsätter:

– Nej, det är klart att det kommer vara speciellt och det kommer pirra lite när man åker in där. Det kommer kännas jättekonstigt, det är inget att sticka under stolen med. 

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

”Absolut inget jag förväntar mig”

Men någon reaktion från fansen i Växjö, det är inget skåningen förväntar sig:

– Helt ärligt så vet jag inte om det blir en reaktion över huvudtaget. Men skulle det bli det är det väl kul, även om det skulle vara positivt eller negativt... att man väcker reaktioner på något sätt är väl att man berör. Men det är väl absolut inget jag förväntar mig, att folk ska lägga fokus på mig egentligen.

Han fortsätter:

– Om jag blickar tillbaka så hade jag fyra grymma år där jag lyckades vinna två gånger och kom egentligen till Växjö som en väldigt oetablerad och färsk hockeyspelare så jag har dom att tacka för väldigt mycket.

Efter att ha vunnit SM-guld med Växjö (sitt andra i klubben) lämnade Martinsson för ett äventyr i Nordamerika, men i november valde han att bryta. Efter att ha funderat på olika vägar landade beslutet till slut att spela i schweiziska Genève-Servette.

– Man kan se det på två olika sätt. Antingen kan man se det som att jag misslyckades i USA med att flytta tillbaka till Europa eller kan man se det som att det är jäkligt lärorikt att testa på två olika ligor. Jag försöker ta den positiva delen med mig och inte tänka på det negativa. För det är klart att man kanske hade lite större mål och ambitioner när man åkte över till USA; samtidigt visste jag att det var ovisst.

Martinsson berättar vidare:

– Jag flyttade tillbaka till Europa och då blev det Schweiz. Där trivdes jag väldigt bra, men sen kom det en hjärnskakning som gjorde att jag var borta i sju veckor. Det blev ytterligare lite hackigheter där, så det är klart att allt inte blev som jag ville eller hade tänkt men jag försöker se det från sidan att jag har bott utomlands, spelat utomlands och lärt mig en del saker. 

Vad har du lärt dig?

– När man kommer till nya ställen, särskilt när man är importspelare utomlands så har man inte så lång inkörssträcka. Det gäller att försöka spela sin bästa hockey direkt och inte hitta ursäkter utan se möjligheter i stället. Skulle det gå lite sämre kan man inte hålla på att grubbla utan det är bara upp på hästen och försöka göra en bättre kommande match. Sen har det varit nyttigt att känna på olika kulturer, att bo både i USA och i Schweiz så man har lärt sig en del.

Ville ha en ny utmaning

Och i våras blev det kvar att det blir en återkomst till SHL och en flytt tolv mil norrut i småland – till HV 71. Under måndagen drog de även i gång träningen för säsongen med olika tester och Martinsson känner att ”suget” efter hockeyn är tillbaka.

– När jag blickade hemåt till Sverige kände jag på något sätt att jag ville ha en ny utmaning. Sen kom Hult ner och besökte mig ganska tidigt i Schweiz och visade ett stort och genuint intresse. Vi delade bilden av mig som spelare både på isen och var jag står i min karriär, vi hade samma syn och det betyder väldigt mycket för mig.

Hur har din första tid i klubben varit?

- Det har varit jättebra, precis som jag har tänkt mig. Staden har varit faktiskt ännu bättre än jag trodde också, jag hade ganska dålig koll på den men det är väldigt fint här, bor precis vid Vättern så det är väldigt trivsamt. Sen klubben, man märker att klubben har varit med ganska länge för de vet hur det ska gå till. Det är väldigt proffsigt allt, det har varit lätt att komma hem. 

Vad vill du axla för roll?

– När man går in i varje säsong känner man sig hungrig på att få spela och gå ut på isen, sen vilken roll man får av tränaren får man se. Men det är klart att man vill spela mycket, det vill man alltid. Jag vill bidra med mitt spel och känna att jag är en nyttig och viktig spelare för laget och att tränarna kan lita på mig i alla situationer där ute. Jag ska försöka göra det bästa av den speltid man får och förhoppningsvis får man spela en del.

Det är HV som gäller nu, men är förhoppningen att ta dig utomlands igen?

– Jag är ju här och nu, man fokuserar på nuet, är man för långt fram i tankarna då blir det inte bra i längden. Jag har skrivit ett treårskontrakt med HV sen får vi ta det lite därefter. Men det är klart att dyker det upp något utomlands efter dessa tre åren får man överväga.

Fem "nya" backar att hålla koll på:

Tim Erixon, Växjö: Skellefteåsonen som spenderat åtta år i Nordamerika och nu är tillbaka i svensk ishockey och Växjö Lakers. Ett av många spännande namn i nyförvärven av Växjö.

 

Jonathon Blum, Färjestad: Med tapp som Jesse Virtanen och Mikael Wikstrand var Färjestad i behov av att stärka upp backsidan. Draget blev att plocka in 30-åriga Blum, som har meriter både från NHL och KHL. 

 

Johan Fransson, Leksand: 34-åringen är en viktig värvning för nykomlingarna Leksand. Har spenderat fem år i Schweiziska ligan och ska nu ta en stor roll i att hjälpa Leksand att etablera sig i SHL.

 

Simon Després, Oskarshamn: Spetsen som Oskarshamn behövde hittade man i kanadensaren Simon Després. 28-åringen har dock haft det tufft med skador, lyckas han hålla sig skadefri så kan han bli viktig för nykomlingarna. 

 

Jonas Holös, Linköping: Norska backen är tillbaka i svensk ishockey för sin tredje sväng och den här gången är det Linköping som lockat dit honom. Kommer senast från ett äventyr i Schweiz men tidigare har han varit iVäxjö, Färjestad och KHL.