Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han nosar ju nästan på NHL-klass – wow!”

Jacob Josefson och Jens Olsson tar en plats i succéelvan.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Jonas Gustavsson är just nu SHL:s främste målvakt.Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN
Linus Johansson har haft det tungt i Färjestad sedan flytten från Djurgården.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Vem har varit bäst, och vem har varit sämst, hittills i SHL?

SportExpressen har nu tagit ut de sex bästa och sämsta spelarna så här långt.

En dryg månad in på SHL-säsongen har vi fått se såväl utropstecken som frågetecken hopa sig efter spelare i ligan. För stekheta Djurgården har en ny förstakedja tagit stor plats och hittills dominerat i de matcher som de spelat.

Och i Örebro har succémålvakten från förra säsongen inte alls kommit upp på den nivå som han då spelade på. 

Nu har SportExpressens hockeyreporter Robin Lindgren och hockeybloggaren Johan "MrMadhawk" Svensson tagit fram SHL:s hittills bästa - och sämsta - målvakt och femma sett till förväntningarna på spelarna innan säsongen och prestationen så här långt.

SHL:s floppfemma

Målvakt Eero Kilpeläinen (Örebro HK)

Backpar Niclas Lundgren (Brynäs IF) - Ben Youds (Rögle BK)

Kedja Christian Thomas (Rögle BK) - Linus Johansson (Färjestad BK) - Nicklas Danielsson (Brynäs IF)

Eero Kilpeläinen har inte alls visat samma klass som i fjol.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Motivering: Om vi börjar offensivt så har tre nyförvärv som samtliga hämtades till sina respektive klubbar inte alls motsvarat de högt ställda förväntningarna som fanns på dem. Thomas i Rögle har gett osynlighet en ny innebörd på isen, och transatlantens förtroende i Rögle har börjat sjunka. Petades från powerplay mitt under match, till och med. Johansson värvades till Färjestad för att vara en ledande spelare men till och med supportrarna har börjat ifrågasätta den värvningen nu. Danielsson har varit blek i Brynäs, och checkar bara in på en poäng hittills. Alldeles för lågt!

Defensivt så stannar vi i Brynäs och hittar Lundgren som var något av en prestigevärvning då fler lag jagade honom i SHL, hittills har han inte visat varför. Genanta minus fem i plus/minus säger det mesta. Youds i Rögle visade att det fanns klass där när han hämtades in under förra säsongen. Den klassen lyser med sin frånvaro nu. Personifierar Rögles haveri. 

Ben Youds har haft det jobbigt för krislaget Rögle under SHL:s första månad.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Längst bak så har Kilpeläinen inte alls varit samma målvakt som han var förra säsongen. Har släppt in massor av mål, och har näst sämst räddningsprocent av alla målvakter som startat tre matcher eller fler.

Femman i statistik:

Räddningsprocent: 85,59%

Poäng (mål/assist): 3 (1+2)

Plus/minus: -8

 

LÄS MER: Förklaringen till sprickan mellan fansen och SHL

 

SHL:s succéfemma

Målvakt Jonas Gustavsson (Linköping HC)

Backpar Emil Djuse (Skellefteå AIK) - Jens Olsson (Malmö Redhawks)

Kedja Jakob Lilja (Djurgårdens IF) - Jacob Josefson (do) - Nick Sörensen (Linköping HC)

Djurgårdens radarpar Jakob Lilja och Jacob Josefson får en plats i höstens succéfemma.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Motivering: "Monstret" har inte bara SHL:s kanske fräckaste smeknamn. Han har också varit ligans främsta målvakt så här långt, i tät konkurrens med Alsenfelt. Gustavsson är en stor anledning bakom Linköpings succéstart, och har hittills vunnit samtliga (sex) matcher han startat i SHL vilket är löjligt imponeranden.

Framför honom sätter vi Djuse som toppar backarnas poängliga och hittills varit ligans bästa tvåvägsback, med imponerande spel i såväl egen som offensiv zon. Tillsammans med honom placerar vi Olsson som i ett defensivt starkt Malmö är den som dragit tyngst lass hittills. Gör det mesta rätt just nu och loggade in på nästan 30 minuters istid i derbyt mot Rögle. 

 

HÄNG MED: Följ alla SHL-matcher i vår liverapportering här

 

Det var svårt att peta Brodin, som hade gjort förstakedjan komplett av Djurgårdsspelare. Men Sörensen, wow. Är tillbaka i gammal god form och nosar nästan på NHL-klass så här långt. Skottet, självförtroendet och hela hans agerande på isen är väldigt imponerande. Tillsammans med Lilja och Josefson som är etta samt tvåa i SHL:s poängliga är det här en stekhet förstakedja. Josefson spelar på en nivå inte många hade förväntat att han hade i sig, och är ligans bästa spelare så här långt. Lilja har tagit ett stort kliv från förra säsongen och kommer att spela i Tre Kronor i vinter.

Nick Sörensen har varit glödhet för LHC i säsongsupptakten.Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Femman i statistik:

Räddningsprocent: 95,62%

Poäng (mål/assist): 36 (13+23)

Plus/minus: +26