Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är på väg att bli den nya Markström

Foto: MIKAEL SJÖBERG
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Gävle älskar sina unga målvaktshjältar.

Jacob Markström skrev in sig i Brynäs historieböcker 2008. 

Samuel Ersson är på god väg att göra det nu. 

Han stod där, i bortalagets omklädningsrum i Västerås, och förstod nog inte digniteten av hans kvalinsats.

Jacob Markström var 18 år gammal. 

Nyss fyllda, dessutom.

Hockeylivet hade knappt börjat för Brynäs nykläckta superstjärna.

Skäggstråna var få, A-lagsmatcherna lätträknade, men det där smilet i omklädningsrummet efter att Brynäs säkrat kontraktet... 

Det var stort.

Som hans målvaktsspel. 

Ni som inte minns förtjänar en snabb tillbakablick till en kaossäsong som är i paritet med den Brynäs just nu upplever. 

Brynäs blev inte bara jumbo i Elitseriens tabell 2008.

Leif Boork hade sparkats, men fått jobbet tillbaka. 

Michael Sundlöv sjukskrev sig. 

Ekonomin blödde (klubben skulle komma att redovisa en förlust på åtta miljoner kronor).

Och i kvalspelet under den där marsmånaden 2008 rusade Malmö och Rögle mot Elitserien medan Brynäs såg ut att för första gången i klubbens historia behöva spela allsvensk ishockey under vinterhalvåret.

Hoppet var förlorat.

Då klev han fram, Jacob Markström. 

Pressen är större på Ersson

Gubbarna Tommy Sjödin, Ove Molin, Mikael Lind och Andreas Dackell drog sitt strå till stacken och Pavel Brendls poängkavalkad frälste nog en och annan Gävlebo, men det var Jacob Markströms frimodiga och okomplicerade målvaktsspel som löste upp ångestknutarna.

”Han spelar med ett sånt självförtroende att han inte verkar märka att det här är en het kvalserie. Det känns tryggt att ha honom där bak”, uttryckte den belåtne lagkaptenen Tommy Sjödin efter att Markström vunnit matchen i matchen mot en viss Ed Belfour i Leksandskassen.

Jacob Markström, som hade sju A-lagsmatcher på CV:t inför kvalserien 2008, bar en av Sveriges största klubbar på sina axlar. 

Han släppte in blott 15 mål på nio matcher, räddade totalt över 200 skott och var överlägsen etta i kvalseriens målvaktsliga med sina 93,12 i räddningsprocent. 

Markström skrev in sig i Brynäs historieböcker innan hans karriär ens hade startat.

Samuel Erssons ingångsvärden till SHL-kvalet 2021 är inte likvärdiga med Jacob Markströms för 13 år sedan. 

Det går att hävda att de är tuffare.

Markström hade som nybliven 18-åring allt att vinna. 

2021 är insatserna högre och därmed pressen större på den tre år äldre Ersson.

Det finns mer att förlora i form av intäktskällor och varumärkesstatus, och med tanke på coronapandemins effekter hägrar en mörk horisont för det kvallag som tvingas spela i Hockeyallsvenskan nästa vinter. Både HV71 och Brynäs har vant sig vid den där stora centrala pengakakan (drygt 45 miljoner) varje år och deras personalstyrkor, som är överlägsna varenda allsvensk förening, kommer slås i spillror. 

Degraderingar har den effekten. 

Tänk då hur en klubbledning tvingas kapa i sin organisation under coronaåret 2021. 

Jayks. 

Du kan få mardrömmar för mindre. 

Det räddar Brynäs kvar i finrummet

Lyckligtvis för Brynäs del verkar den unge och skäggprydde (imponerande täthet för den åldern) Ersson ha blockat undan dessa tankar. 

När finallagen från 2017 ställt sig på varsin sida av isen i denna ångestladdade kraftmätning har han släppt in fem mål på fyra matcher. Räddningsprocenten ligger på ofattbara 95,10 procent.

Ett sanslöst facit.

Nu förtjänar köttmuren av brynäsare framför honom ett minst lika stort erkännande då lagkamraterna hjälpt Ersson ypperligt i samtliga kvalmatcher.

De har gett sin målvakt chansen att skina.

Den nya tränarduon Josef Boumedienne och Nils Ekman insåg vad som behövde justeras och med hjälp av spelargruppen, som gav sin input inför kvalet, har Brynäs lyckats uppträda mer homogent och kompakt i egen zon än under Peter Anderssons dagar.

Deras igelkottsförsvar framför egen kasse andas ju kvalhockey. Hur många skottäckningar har inte Brynäs haft i den här matchserien?

Visst, HV71 har under stundom varit mer spelförande och offensivt drivna än Brynäs, vilket normalt sett ger utdelning över tid, men i ett kvalspel över sju matcher kan Brynäs vägval mycket väl visa sig vara vinnande. 

Kamp, offervilja och passion trumfar. Åtminstone i det korta loppet.

I Brynäs kryllar det av den typen av spelare, som när det verkligen gäller, sätter klubbmärket på bröstet före namnet på ryggen. 

Emil Molin, Greg Scott, Anton Rödin, Simon Bertilsson, Nicklas Danielsson, Linus Ölund, Johan Alcén...

De killarna och det taktiska kvaldraget att spela trångt, tufft och tråkigt är – i kombination med en ung, sprudlande målvaktstalang som inte verkar ha några nerver – det som verkar rädda Brynäs kvar i finrummet.