Semifinal - dit tror Niklas Czarnecki att hans Brynäs når. Foto: Michael Berggren
Semifinal - dit tror Niklas Czarnecki att hans Brynäs når. Foto: Michael Berggren

Håller verkligen era målvakter i Brynäs?

Publicerad
Uppdaterad
Sex dagar kvar till elitserien.
SPORT-Expressens hockeykrönikör MAGNUS NYSTRÖM räknar ner genom att känna alla tränarna på pulsen inför premiären.
Läs vad Nyström tror om laget på förhand, intervjun med tränaren - och kolla sedan in analysen efteråt.
Brynäs har tappat Jacob Markström - men här är målet ändå högt ställt. De nya målvakterna kommer att vara i fokus.
När jag såg att du sagt att ni ska till semifinal var min första tanke - Czarnecki är övermodig och har en övertro på sitt lag, kan du förstå att man reagerar så?
- Ja, men du har haft fel om oss förr. Du har tippat oss utanför slutspel två år i rad och haft fel båda gångerna. Men okej, jag kan förstå att du reagerar så. Men detta är mitt tredje år i Brynäs och jag känner hur vi växt mentalt som grupp. Nu är det annorlunda när vi åker till Karlstad eller Jönköping eller Stockholm för att möta Djurgården. Nu tänker vi att vi verkligen har chans att vinna. Vi åker dit för att vinna. Tänker man: "det här blir svårt" - då vinner man inte.

"Vi måste bli bättre"

Okej, jag har haft fel om er, men ni har också åkt ut i kvartsfinal två år i rad - så det har tagit slut för fort, eller hur?
- Ja, vi måste bli bättre. Så är det. Man kan inte jobba för något annat än att bli bättre och då är det semifinal som gäller för oss. I fjol gav vi också Djurgården en tuff match, vi vann den andra kvarten på Hovet, sen orkade vi inte riktigt. Men vi har aldrig varit så fysiskt förberedda som vi är nu. Alla unga spelare i vårt lag har drivit på enormt på träningarna. Många av våra unga vill till NHL och de kör stenhårt, det driver hela laget.
Jag tror ni har för dåliga målvakter för att ens gå till slutspel?
- Du kommer få fel om oss för tredje året i rad (haha).
- Visst, tänker man på Markström - som vi ser som en ny Nicklas Bäckström, alltså en ny superstjärna i NHL - då har vi verkligen tappat en stor spelare. Men vi tycker att vi har fått in två målvakter som håller väldigt bra elitserieklass.

Ser inga problem på målvaktssidan

Men ingen av dem har ju visat att han är bra nog att leda ett lag hela vägen?

- Bjurling har varit väldigt upp och ner. Han har haft en del enastående säsonger. Svedberg är ung och han var bra i Modo fram till jul i fjol. Sen har vi en målvaktstränare, Pecka Alcén, som gör ett fantastiskt bra jobb. Både Bjurling och Svedberg är redan bättre än när de kom hit. Det kan låta konstigt att säga om en 31-årig Bjurling. Men så är det. Och de har båda visat bra spel på försäsongen, så jag ser inga problem på målvaktssidan.
Men Brynäs fina defensiv bygger väldigt mycket på att spelarna känner sån trygghet för han längst bak - kan verkligen Bjurling och Svedberg ge den tryggheten?
- Det har de gjort på försäsongen. Och vi gillar vår image. Det ska vara jobbigt att möta Brynäs. Vi är stolta över det. Och det ska vi bygga vidare på. Sedan ska det vara förmånligt att vara målvakt i Brynäs, det ska vara skönt att spela bakom det lag vi har.

Trygghet i vardagen

Ju bättre målvakt man har - desto mer vågar man spela sitt eget spel?
- Ja, så är det. Du har en poäng där. Målvakterna måste ge en bra känsla. Och vi måste ha en trygghet i hela laget. Som ska synas inte bara på matcher. Utan i hela vardagen - på träningar och i ambitionsnivå. Sedan ska målvakterna känna en trygghet också. Och vi har väldigt många spelare beredda att ta en puck i ansiktet om det behövs.
Du hyllar verkligen ditt lag i många sammanhang, det måste betyda att du tycker att du har en rad landslagsmän - vilka av dina spelare ska vara med i Tre Kronor?
- Jonas Nordquist kommer komma tillbaka till landslaget i vinter. Sen har Calle Järnkrok en enorm uppsida. Såväl Calle som Anton Rödin och Jakob Silfverberg är redan så bra att de kommer konkurrera om platser i Tre Kronor. Lars Jonsson håller landslagsklass. Sen tycker jag att Jörgen Sundqvist är underskattad. Han borde få chansen i Tre Kronor.
Nordqvist har några jobbiga säsonger bakom sig - är han verkligen en center i förstakedjan hos ett lag som siktar mot semifinal?
- Ja, han har aldrig varit så fysiskt förberedd som han är nu. Han har en annan självsäkerhet nu och det har han visat på försäsongen, då han drivit på laget bra. Han kommer bli lika bra som när han var som bäst i Luleå.

"Väldigt speciella"

Är det inte lite väl vågat att sätta ihop de tre ungdomarna Calle Järnkrok, Anton Rödin och Jakob Silfverberg i samma kedja?
- Jo, det är det nog. Men de har sån kemi både på isen och när de pratar om hur de ska bli bättre. På isen är de otroligt bra på att sätta fast spelet i anfallszon och de hittar varandra fantastiskt bra. De spelade ihop även i kvartsfinalen mot Djurgården i fjol och gjorde det bra. De spelade med samma tempo och flyttade pucken lika snabbt som Djurgården. Det här är inga vanliga unga spelare vi pratar om. De är väldigt speciella.
Leif Boork har jämfört Järnkrok med Nicklas Bäckström, och Bäckström själv bara log när jag pratade Järnkrok med honom - är Calle svensk hockeys näste superstar?
- Han är otroligt mogen i sitt spel. Han har enormt hög spelförståelse, han är som Magnus Johansson i hur han skaffar sig tid på isen. Järnkrok kommer alltid ur trängda lägen, då andra blir stressade. Han har en oerhört ljus framtid, han kommer bli en stor spelare i NHL.
Du har elitseriens yngsta lag - då måste det vara enormt viktigt att ha gubben Andreas Dackell kvar i laget?
- Han är ovärderlig. Han hjälper mig att driva det här laget. I vardagen, på träningar, i periodpauser - ja, hela tiden. Han är ett sånt föredöme. Och ingen i laget jobbar hårdare än Dackell, bara det förresten. Han var först på plats till varenda fyspass under sommaren. Dackell är fantastisk.

Uppskattar intresset

Coach i Brynäs, det är ingen lek, blir du inte väldigt trött på allt snack så fort du rör dig ute på stan?
- Ja, du (haha). Det var en tuff fråga...
- Det är klart att man önskar att folk ibland kunde ta kontakt på ett annorlunda sätt efter förluster. Då kan folk komma fram och skälla när jag har barnen med mig. Men samtidigt: det här tillhör när man är i Brynäs. Det gäller att kunna ta det. Det finns ett enormt intresse här och det ska vi uppskatta.
Du måste också kunna bli lite trött på hur tyst hemmapubliken i Läkerol Arena kan vara?

- Ja, men detta är något föreningen bestämt att förändra. Vi har nyanställt en man som ska jobba med publikarrangemang och matcharrangemang. Han har kontakt med supporterklubben och klacken. Och Brynäs gör en satsning för att det ska bli bättre drag på matcherna.

23 procent tror på guld

- Spelarna borde få mer uppskattning, det var inte så kul i slutspelet mot Färjestad för två år sen när det inte var fullsatt och väldigt tyst i vår arena. Vi behöver stöd. Vi behöver support. Då kommer vi också ta mer poäng på hemmaplan.
Om ni nu blir topp fyra - vilka tre lag har ni med er i semifinal?

- HV och Färjestad. Sen blir det... hm... Djurgården, tror jag. Jag tror de upprepar sitt fina spel från i fjol. Djurgården har fått en bra skjuts av den framgången.
Ni har press på er - på Gefle Dagblads hemsida såg jag en enkätundersökning där 23 procent tror att ni tar SM-guld i vår. Är det skrämmande eller glädjande?

- Det glädjer mig. Det är bara roligt att folk tror på oss.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag