Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Gjorde fruktansvärt ont, det går inte att beskriva”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN

Ett landslagsuppehåll är för de flesta en tid för att vila.

Men ibland blir det inte som man tänkt sig – som för Oskarshamns Jesper Dahlroth.

Han drabbades av njursten och fick opereras.

– Det har jag sagt till mina nära och kära: ”Den där smärtan unnar man inte ens sin värsta fiende”, säger han under lördagen.

Smålandsderby väntar mellan Oskarshamn och Växjö, en matchform som Oskarshamn ännu inte lyckats vinna.

Är det dags nu?

– Jo det vore väl något, det hade absolut varit på sin plats i dag, säger Jesper Dahlroth när SportExpressen pratar med honom inför matchen.

Men konversationen startar om något helt annat än hockey.

Förra veckan var det landslagsuppehåll och efter matchen mot Rögle begav sig Dahlroth upp till Sundsvall för ledighet tillsammans med familjen.

När han och hans sambo skulle ut till stugan för en ”date night” hade hans kropp andra planer.

– På vägen dit var jag tvungen att stanna vid vägen, för att jag fick sådana smärtor, och spy och pinka lite. Så kom vi till stugan där så ringde sambon 1177 som sa att ”ni måste åka in”. 

Sen fick de åka hem under natten.

– Då hade jag väldiga smärtor ut i ryggen. Då visste jag inte vad det var utan jag hade bara väldigt ont bak i ryggen.

Kom de inte på det första gången på sjukhuset?

– Inte första gången, då hade jag ont i ena testikeln med så de trodde att det var något annat. Så fick jag med mig lite piller hem och en spruta på sjukhuset som tog bra, så de skickade hem mig. De hade säkert sina aningar på att det var en sten och att den kommer komma ut men då fick jag ett sånt anfall igen så då vart det att jag fick sova i duschen hela natten... Det var det enda sättet jag hittade, medicinen jag fick med hjälpte inte så mycket så det enda jag som hjälpte var varmt vatten mot ryggen.

Hur kommer man fram till att ”jag testar att sova i duschen”?

– Jag vet inte hur jag kom fram till det ha ha... värme är liksom skönt, muskelmässigt är det skönt att få värme så det blir lite mjukare. Så det var bara en tanke och det var väldigt skönt. 

Opererades under onsdagen

– Sen sov jag hela måndagen, bara sov, och halva tisdagen... så tänkte jag att ”det här börjar bli bra” men på kvällen kom det tillbaka. Men då gjorde det mer ont i ryggen, njuren då. Då sa sambon att ”nu har du så ont, nu far vi in”. 

Proverna visade att njurvärdet hade höjts och röntgen att det var en sten som låg fel. Men Dahlroth valde att åka hem på tisdagskvällen

– Man var ju less på sjukhus. Men det skulle jag inte ha gjort för då kom smärtorna tillbaka. Det gjorde fruktansvärt ont, det går inte riktigt att beskriva.

Onsdag efter lunch opererades han och de tog bort stenen.

– Den ledigheten och dagarna efter var ju hemska också, för de hade ju gått in via urinröret med tång och ta ut det så det var hemskt dagarna efter... men så kan en ledighet se ut också.

Men kanske inget du rekommenderar då?

– Nej fy, det har jag sagt till mina nära och kära: ”Den där smärtan vill man inte ens sina värsta fienden”. När man inte hittar något sätt att få bort smärtan utan hur du än gör gör det ont. Det var bland det värsta jag har varit med om.

Smålandsderby väntar: ”Derbyn är speciella”

Nu är Dahlroth helt återhämtad. Han spelade matchen i förrgår, har hunnit med tre ispass och är väldigt redo för smålandsderbyt under lördagen.

– Ett tråkigt svar kommer här men vi måste köra 100 procent i varje moment och vara med och tävla. Det är härligt med derby, det blir lite känsla och det är alltid kul. Även fast man inte är härifrån så vet man där uppifrån att derbyn är speciella.

Spelmässigt har det ändå sett bra ut vid tillfällen fast ni inte fått med er poäng?

– Ja, det är det som är lite frustrerande att man inte får med oss poäng därifrån. Där vi är nu måste vi ta med oss att vi är med i matchen, det är stabilt och kunna bygga vidare på det. Det är ändå några viktiga matcher kvar nu att ta med sig det positiva.