"Gäller att inte stoppa huvudet under armen"

Johan Davidsson.
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
I dag möts HV 71 och Brynäs i den sjunde, avgörande SM-finalen.
Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

2004 avgjordes den hittills enda sjunde finalmatchen i SM-slutspelets historia.

Då, som nu, hade HV 71 hemmaplan och Johan Davidsson fanns med i det HV 71 som efter två raka nollor vände och vann matchserien mot Färjestad.

Nu finns Davidsson med i HV 71:s, och han vet vad som krävs för att lyfta Le Mat senare i afton.

– Det kommer finnas hur mycket energi som helst och det gäller att inte bara stoppa huvudet under armen och köra. Då brukar man bli rätt straffade.

Den 11 april 2004 hade HV 71 räddat säsongen och gett sig själva chansen att avgöra SM-finalen på hemmaplan.

Efter 1-0 på bortaplan i match sex, där Stefan Liv spikade igen och räddade 30 skott, vände matchserien till Jönköping - och där kom HV 71 att vinna med 5-0, efter ännu en nolla från målvaktsstjärnan.

– Han (Stefan Liv) räddade oss då. Vi får ett skitmål i den andra perioden då Fredrik Olausson skjuter och tar egen retur, ingen fattar att det är mål. Sen har vi har utvisningar på oss i slutet och Färjestad bara pressar och pressar oss men vi lyckas hålla undan, mycket tack vare Liv, säger HV 71:s general manager Johan Davidsson som då fanns med i laget och spelade en viktig roll i lagets fjärdekedja och han minns guldmatchen på hemmaplan med glädje än i dag.

– Sen match sju var det full fart, full energi och helt plötsligt var vi tillbaka i matchen. Det fanns egentligen inget stopp på vår energi då. Första målet vi gör tror jag tar på tre knäskålar innan den går in.

Nästan som att det var menat att ni skulla vinna?

– Ja det känns nästan så. Det har varit så många gånger man varit i slutspel och spelat. Att slå ett lag som har det där lilla extra flytet, jag tror någonstans att man jobbar sig till det. Ibland känns det i och för sig inte så, ibland känns det bara som att ett lag har mer flyt än det andra.

Den andra match sju någonsin

Klockan 15:15 i dag släpps pucken i den andra SM-finalen någonsin som går till sju matcher.

Nu, precis som 2004, avgörs matchen i Jönköping och Johan Davidsson är den enda i de två lagen som varit med i båda matcherna...

... Vad kan du säga till grabbarna med tanke på din erfarenhet från 2004?

– Jag kan nog säga mycket men jag tror inte jag behöver det. All motivation finns där, det handlar mer om att hitta rätt balans i det.  Det kommer finnas hur mycket energi som helst och det gäller att inte bara stoppa huvudet under armen och köra. Då brukar man bli rätt straffade, men samtidigt kan du inte hålla igen för blir du passiv så hamnar du på efterkälken och tvingas reagera på motståndets spel.