FLYTTAR VÄSTERUT. Exakt när flyttlasset går över Atlanten är ännu inte bestämt, men klart är att publikfavoriten Fredrik Pettersson lämnar moderklubben Frölunda för NHL-spel i Atlanta till hösten. Foto: Jan Wiriden
FLYTTAR VÄSTERUT. Exakt när flyttlasset går över Atlanten är ännu inte bestämt, men klart är att publikfavoriten Fredrik Pettersson lämnar moderklubben Frölunda för NHL-spel i Atlanta till hösten. Foto: Jan Wiriden

Fredrik Pettersson: "NHL har varit ett av mina mål"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I söndags kväll skrev Frölunda-idolen Fredrik Pettersson, 23, sin namnteckning på ett kontrakt.
Som kan göra honom till miljonär - i dollar.
- Efter tre år i elitserien känner jag mig redo att försöka ta en plats i NHL.
Säger det nyblivna Atlanta-proffset.
GT träffar Fredrik Pettersson för en fika i solskenet bakom Kopparmärra, mitt i Göteborg.
Knappt ett dygn tidigare har han signerat kontraktet, några timmar tidigare har lagkompisarna fått reda på att Fredrik i slutet av sommaren börjar spela hockey i Nordamerika.
- Att få spela i NHL har varit ett av mina mål, säger han. Jag har alltid velat komma dit.
Men det var inte självklart att drömmen skulle gå i uppfyllelse i år. Först när kontraktsförslaget kom för underskrift i söndags förstod Fredrik att det verkligen skulle bli en flytt över Atlanten.
- Det har varit en del snack efter VM, men man kan ju inte vara säker på att det blir något förrän man har kontraktsförslaget i handen, säger han.
Vem berättade du för först?
- Familjen och mina bästa kompisar i och utanför laget, svarar Fredrik. Kent Norberg, Frölundas general manager, har haft koll hela tiden eftersom min agent och jag kört med öppna kort hela vägen.

Bland de sämsta

Atlanta Trashers är en av NHL:s sämsta klubbar. Har bara gått till slutspel en gång under 2000-talet (0-4 i matcher mot New York Rangers i första omgången 2007).
Varför blev det Atlanta?
- Atlanta har hela tiden varit förstavalet, intresset fanns redan före VM, berättar Fredrik. De håller på att bygga upp ett intressant lag, och när jag fick erbjudandet fanns inte mycket att tveka om.
Du har skrivit på ett tvåårskontrakt. Hur säker är du på att ta en plats?
- Jag tycker att jag har en bra chans, men säker kan jag inte vara. Däremot tänker jag träna hårt, både med Frölunda och på egen hand, för att komma grymt bra förberedd.

"Tvåvägskontrakt"

Pettersson har skrivit på ett så kallat tvåvägskontrakt, vilket innebär att han kan hamna hos farmarlaget i AHL om han inte lyckas ta en plats i NHL.
Och då är det en avsevärd skillnad på lönen.
Om han spelar i Atlanta hela året tjänar han 900 000 dollar (7,3 miljoner kronor). För varje match i AHL minskar den summan.
En säsong i AHL ger 65 000 dollar (drygt en halv miljon kronor). För varje match i NHL ökar den summan.
Till det kommer en signing bonus på 180 000 dollar (nästan en och en halv miljon kronor) som redan är klar.
Om Fredrik etablerar sig i NHL blir han en rik man.

Blandade känslor

- Eftersom det inte är självklart att jag tar en plats i NHL har jag inte funderat så mycket på hur mycket pengar jag kan tjäna, men det är klart att chansen att tjäna pengar är en del av det här.
Men det är med blandade känslor Fredrik Pettersson lämnar Frölunda för NHL.
- Det har varit min klubb sen jag var tre år. Frånsett de två åren då jag spelade juniorhockey i Calgary har jag bara spelat i Frölunda.

Hoppas komma tillbaka

- Dom tre åren i Sveriges bästa hockeyarena, med fans som stödjer både i med- och motgång, kommer jag alltid att ha med mig. Och jag hoppas verkligen jag får komma tillbaka någon gång i framtiden.
Att du och Mathis Olimb försvinner ställer till problem för Frölunda.
- Ja, och det är ju tråkigt, säger han. Men vi har något riktigt bra på gång till nästa säsong, även om inte vi är med.
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag