Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från bottenrekord – till att slippa kval

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG /TT / TT NYHETSBYRÅN

OSKARSHAMN. 16 raka förluster. Ett nytt bottenrekord i SHL.

Ändå slutar Oskarshamn på en elfte plats när grundserien sammanfattas.

De löste det.

– Det är det jag är mest stolt över, av allting. Det tycker jag är den största nyckeln till att vi står här i dag, säger tränare Martin Filander.

Men hur har det gått till? Här får ni läsa om bland annat:

✓ Hur de egentligen återhämtade sig efter det stora bottennappet.

✓ Underdogstämpeln som de trivs med.

✓ Konsten att pricka in rätt nyförvärv under säsong.

✓ Lugnet trots stormen – utan krismöten.

16 raka förluster. 

Den sämsta sviten i SHL:s historia.

Men Oskarshamn jobbade igenom det. Reste sig. Och löste ett nytt SHL-kontrakt.

– Vi är jättenöjda, det har varit en speciell säsong och vi står här på en elfte plats efter 16 raka torsk på vägen och en grupp som har förändrats, jag är otroligt nöjd och stolt och glad över det vi har fått ihop i slutändan och vi har lärt oss mycket på vägen, säger Martin Filander.

– Det är svårt att hämta sig från sådana grejer och jag tror inte att det är så många som hade överlevt en sådan lång negativ period rent resultatmässigt. Det säger mycket om karaktären på gruppen och hur vi har trott på det vi gör och trott på varandra fast det har studsat emot ganska mycket. 

Hur tar man sig egentligen ur det?

– Det är truppen... jag återvänder till den hela tiden. Och teamet kring, med alla olika, alla har hållit sig lugna. Styrelsen också, det har inte varit massa springa och krismöten utan vi har försökt jobba metodiskt, vara tydliga med hur vi vill ta oss framåt och då har vi fått jobba i lugn och ro. Det är en full eloge till hela föreningen, berättar Filander.

Om vi spolar tillbaka till inför säsongen. 

Oskarshamn tippas kring kvalstrecket.

Vissa tror de klarar sig – de flesta slår fast vid att ett kval krävs.

Oskarshamn får tändvätska.

– Vi har från första träningsmatchen känt direkt att vi är inget givet 14:e lag på något sätt. Vi har kapacitet i den här gruppen och vi satte målet därefter mitt i försäsongen. Vi har väl känt hela tiden att vi ska kunna vara ett lag som ska kunna slåss om de där kanske 10:e platsen om allt träffar rätt. Man kan alltid skylla på skador och Corona hit & dit, men jag tycker att vi har försökt att inte ha några ursäkter, försökt att fokusera på det vi kan påverka. Det har varit skönt utan press, men jag tror också på något sätt så har vi stått på fötterna på jorden hela tiden, även när det gick bra. Sen har vi fått många lärdomar på vägen, säger Martin Filander.

Gillar man lite att vara underdogs?

– Så är det, det är som att varje match spelar vi för vår överlevnad och de kanske känner att ”det är Oskarshamn, det är helt okej”, vi är nöjda med våra resultat i år och att det blir ett år till i SHL, svarar Kim Rosdahl.

Började bra – sen kom smällen: ”mest stolt över det”

Oskarshamn inledde säsongen på ett mer än godkänt sätt, med åtta av tolv segrar.

Men sen kom den.

Förlusten som skulle förändra allt.

12:e november åkte de till Leksand och förlorade med 4-2.

Sen vinner de inte igen förrän den femte januari.

16 raka förluster.

– Vi hade vi fortfarande en stark tro i vad vi höll på med där ute, vi visste att vi har stor chans att vinna alla matcherna. De flesta av de förlusterna var nästan uddamålsförluster på något sätt, om det var någon öppen kasse, vi var med i de flesta matcherna vilket gav en stark tro på det hela. Sen när det väl vände så tog vi poängen vi skulle för att ta oss till var vi är nu, säger Kim Rosdahl.

Många lag hade inte återhämtat sig från en sådan enorm dipp?

– Det är det jag är mest stolt över, av allting. När allt studsar med generellt och går bra, då är det ganska lätt att vara ett lag. Men det är när det blåser motvind och det riktigt studsar emot... jag tycker de där 16 matcherna hade vi x antal matcher som vi borde ha löst på ett bättre sätt, säger Filander.

Han fortsätter:

– Men vi gjorde inte det, att vi då ändå håller ihop och drar repet åt samma håll är starkt. Det är klart att det har krävt väldigt många samtal och daglig fokusering men det är den kredden jag vill ge killarna och framför allt de som har varit med från allra första början som verkligen har stått där och stått upp för laget och lyssnat, trott på varandra. Det har varit otroligt viktigt och det tycker jag är den största nyckeln till att vi står här i dag i den situationen vi är i.

Fyllde på rejält under säsongen: ”Scoutat noga”

Under säsongens gång tappade Oskarshamn samtidigt nyckelspelare som Oscar Sundh, Johannes Salmonsson och Rickard Palmberg.

De behövde fylla på.

Och det gjorde de.

Max Veronneau, Lance Bouma, Robert Sabolic, Andrew O’Brien JC Lipon och Alexander Sudnitsin (mv) plockades in under olika tidpunkter på säsongen.

De flesta blev en succé.

– Dels var vi tvungna att förstärka för att vi förlorade otroligt viktiga hörnstenar i vårt lagbygge och sen breddade vi truppen även i slutet. Vi fick bra träff på de flesta, det kom in killar som hjälpte gruppen. Vi behövde både energimässigt spelare som inte hade varit i den här tuffa perioden som kunde komma med ny energi och ge den till gruppen men också kvalitetsmässiga spelare. De här killarna som har krigat igenom det här tuffa fick ett lyft och hittade tillbaka till sitt självförtroende och växte också, säger Filander.

Det blir inte alltid bra att plocka in många spelare under säsong.

Gruppdynamiken förändras och det kan ha en negativ effekt på truppen.

Men för Oskarshamn fungerade det.

Hur jobbade ni kring det?

– Dels har vi har letat spelare med karaktär och kollat vilken typ av person man är, det tycker jag har varit viktigt... Om de en lagspelare, hur de bidrar utanför isen och på bänken... och sen på plan också. Det har varit en viktig grej. 

Filander fortsätter förklara:

– Vi har haft uppsatta ramar för vad som är okej och inte okej, väldigt tydligt när de kommer in, så det inte blir någon diskussion. Sen beror det mycket på den grupp vi har sen tidigare, de har varit förberedda, förstått att gruppen går först och man behöver hjälpa nya killar in i gruppen. Sen har vi så klart haft lite tur, att det har varit så pass bra som man har hoppats också.

– Det hjälper det att de är bra på hockey, det gör det. Just att man även drar lite åt rätt håll där, även om det finns lite saker man skulle kunna ha synpunkter på så går det lättare när det går bra på isen. Då hittar man varandra till slut.

Att bygga vidare på: ”Gör det tillsammans”

Oskarshamn sticker inte under stolen att de är nöjda med sin elfte plats. 

Men de vill mer.

– Vi behöver bli bättre. Vi behöver träna bättre, vi ledare behöver lära oss saker, vi har lärt oss lite grann om våra spelsystem och sådant har vi tweakat lite grann – det kommer vi att analysera mer. Sen är det klart, man byter ut några spelare, då försöker man hitta små pusselbitar som ska göras lite bättre. Vi kommer fortfarande vara ett lågbudgetlag som ska göra det tillsammans och det kommer vara nyckeln. Att vi hittar rätt karaktärer men rätt kvalitéer som hockeyspelare och hjälper oss tillsammans med klubben och stan, att vi gör det tillsammans.

Men för nu, då njuter de.

(På Coronaavstånd, som Kim Rosdahl var noggrann med att påpeka)

– Det här kunde inte ha slutat bättre, med tanke på hur det sett ut under säsongen, avslutar Joakim Thelin med ett stort leende.