Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vill ställa in hela säsongen direkt

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Klubbdirektörerna har sagt sitt.

Enligt uppgifter till SportExpressen har SHL:s klubbdirektörer föreslagit att avsluta hela SHL-säsongen omedelbart.

Något som bekräftas av SHL:s vd Michael Marchal.

– Hockey bör spelas med publik och när det inte går att genomföra och även lagen kan riskera att bli smittade och stå för vidare smittspridning ser vi inget annat beslut än att ställa in säsongen, säger Marchal.

Svensk hockey befinner sig i limbo på grund av coronavirusets spridning och SHL har meddelat att de senast ska fatta ett beslut den 20 mars om slutspelet, som börjar den 24 mars, ska dra i gång eller inte.

Nu kommer förslaget från klubbdirektörerna i SHL.

Säsongen ställs in – ingen mästare utses

Enligt vad SportExpressen erfar har klubbdirektörerna i SHL-klubbarna under ett möte på lördagseftermiddagen kommit fram till ett förslag som gör gällande att hela säsongen ställs in med omedelbar verkan.

Grundserien i SHL vanns av Luleå men ingen mästare ska utses, enligt vad SportExpressen erfar.

Senare under lördagen bekräftade SHL SportExpressens uppgifter.

– Med hänsyn taget till myndigheternas anvisningar och spelare, ledare, medarbetare och funktionärers hälsa och säkerhet samt allas ansvar att begränsa Coronasmittan i samhället har vi gjort en hemställan till Svenska Ishockeyförbundet om att ställa in årets SM-slutspel. Hockey bör spelas med publik och när det inte går att genomföra och även lagen kan riskera att bli smittade och stå för vidare smittspridning ser vi inget annat beslut än att ställa in säsongen, säger Michael Marchal, vd i SHL.

Beslutet kommer att fattas av Svenska ishockeyförbundet, något som väntas komma officiellt under söndagen.

– Det är svåra tider runtom i världen och vi inom svensk ishockey må vara en liten del av ett betydligt större sammanhang i frågan men vi vet också vad hockey betyder för väldigt många människor och det har vi sett väldigt tydligt de senaste dagarna. Vi och våra klubbar kan inte tacka nog för det engagemang vi har sett och fortsätter att se, och det smärtar att ställa in resterande delen av säsongen men människor och hälsan går alltid först, säger Marchal.

Även SDHL har framfört samma hemställan om att ställa in finalserien mellan HV 71 och Luleå.

”Bara rätta in sig i ledet”

Frölundas ordförande Mats Grauers:

– Jag var med och tog beslutet. För oss självklart att inte fortsätta spela i år, jag förstod ganska tidigt utifrån den information vi har fått att vi inte ska spela mer i år, säger han.

Rögles klubbdirektör Daniel Koch är bortrest och går inte att nå för en kommentar.

Klubbens ordförande Håkan Eriksson har precis kommit hem från en resa till Portugal när han får beskedet av SportExpressen.

– Det är tråkigt att säsongen är över. Men det finns andra skäl i detta som väger tyngre. Det är bara att rätta in sig i ledet, säger Eriksson.

Hade ni detta på känn?

– Ja, det hade vi. Eftersom jag varit utomlands och sett hur allting stänger hade det varit konstigt om detta inte inträffat.

Rögle har gjort sin bästa säsong någonsin. Man slutade trea i SHL och var en av kandidaterna till SM-guldet.

Hur påverkar det er ekonomiskt?

– Det var nog inte lag klart för sig i nuläget. Klart det kommer att påverka oss. Men vi får inte låta detta hindra sådana här beslut, säger Håkan Eriksson.

”Vi är bedrövade”

Färjestads vd Stefan Larsson:

– Vad ska man säga. Vi är bedrövade, ledsna, förtvivlade. Det är en enorm tomhet som infinner sig. Men vi känner tillsammans att vi inte kunde göra på något annat sätt och vi var eniga i beslutet. Vi känner stor respekt inför det här och hela situationen är beklaglig på alla sätt, säger han till Färjestads hemsida.

– Det vi som klubb nu måste göra är att få kontroll på hela vår situation. Titta över vilka konsekvenser det får, såväl sportsliga, organisatoriska som ekonomiska. Vi får nu vädja till alla supportrar, partners, media och alla andra som vill veta hur vi hanterar detta om lite andrum. Vi behöver få fatt i saker och ting och kommer så klart att meddela när det finns något att meddela. Det är en omtumlande tid och vi behöver få tid att göra kloka saker framgent. Vi har många kloka medarbetare och folk omkring oss, men ingen har väl direkt varit med om något liknande som det vi nu ställts inför, fortsätter han.