Nytt förslag: En SHL- klubb åker ur direkt

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Senare i eftermiddag presenteras förslag till nytt seriesystem i svensk hockey.

Enligt uppgifter till SportExpressen liknar det en revolution.

Hetaste förslaget är ett system som garanterar att ett SHL-lag åker ur och ett allsvenskt lag går upp. 

Ensamutredaren Ola Lundberg presenterade under fredagen sitt förslag på nytt seriesystem i svensk hockey vid en ordförandekonferens med representanter från hockeyförbundet, SHL och hockeyallsvenskan. 

Enligt uppgifter till SportExpressen lanserar han flera potentiella lösningar, ett av förslagen är ett nytt system som garanterar att ett lag åker ur SHL och ett lag går upp från allsvenskan.

Om detta blir verklighet så är det en stor förändring.

Nuvarande kvalsystem innebär att SHL-lagen alltid kan överleva i högsta ligan.

Så har också upplägget varit i modern tid, även med den gamla kvalserien.

Tar bort säkerheten för SHL-lagen

Det nya systemet tar bort den "säkerheten" för SHL-lagen.
För att få en garanterad omsättning mellan ligorna och för att öka möjligheterna för de allsvenska lagen så förslår alltså Ola Lundberg ett revolutionerande seriesystem som garanterar en årlig omsättning mellan SHL och hockeyallsvenskan.

Under sitt utredningsarbete har Lundberg träffat samtliga klubbar i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan och majoriteten har uttryckt en önskan om ett öppnare seriesystem.

Något som går rakt emot SHL-ledningens tidigare uttalade önskan om en "tröghet i systemet" som skulle försvåra nedflyttning från SHL och uppflyttning från hockeyallsvenskan. En ambition som låg bakom den senaste förändringen av seriesystemet till nuvarande form.

Förslaget går på remiss 

Ola Lundbergs förslag går nu på remiss till hockey-Sverige. Det slutliga beslutet fattas av förbundsmötet nästa sommar, där representeras svensk hockey av 22 distrikt som har 80 procent av rösterna och SHL som har 20 procent av rösterna.

Hockeyförbundets ordförande Anders Larsson har tidigare sagt till SportExpressen:

– Fundamentalt för svensk idrott är att man kan åka ur och gå upp. Det ska vi värna. Om vi har kvar nuvarande system och den ekonomiska klyftan ökar, då blir det svårare att gå upp. Och det går emot vad som är A och O med svensk hockey.