Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre Luleå-spelaren död i tragisk olycka

Vaclav Burda spelade i Luleå mellan 1999 och 2002. Nu har han omkommit i en tragisk bilolycka. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN
Vaclav Burda kramas om av Jonathan Hedström och Roger Åkerström efter ett mål mot Djurgården i elitserien. Foto: PERNILLA KARSTRÖM

Den förre Luleå-spelaren Vaclav Burda är död.

Han avled i en bilolycka, rapporterar den tjeckiska tidningen Blesk

– Fy fan vad tragiskt. Han var en otroligt godhjärtad kille, säger förre lagkamraten Thomas "Bulan" Berglund. 

Vaclav Burda spelade tre säsonger i Luleå (99-02) innan han tvingades avsluta karriären på grund av en knäskada. Tidigare hade han tillbringat flertalet år i tjeckiska storlaget Sparta Prag. Efter tiden som spelare arbetade han som talangscout åt NHL-laget Ottawa Senators och Edmonton Oilers. 

Nu rapporterar tjeckiska tidningen Blesk att Burda gått bort i en bilolycka i Tjeckien. Enligt polisens uttalanden ska Burda somnat framför ratten och krockat med en lastbil. 

Vaclav Burda är död

– Lastbilsföraren försökte bromsa och undvika kollisionen, men tyvärr blev det en krasch, säger polisens talesperson Kamila Haraštová till Blesk. 

Foto: FRED CHARTRAND / AP THE CANADIAN PRESS

Som scout var han ansvarig för Ottawa Senators värvning av Erik Karlsson. Han sörjs bland andra av forne lagkamraten och förre Modo-spelaren David Vyborny.

– Det här är fruktansvärda nyheter, säger Vyborny.  

”Fy fan vad tragiskt”

Thomas "Bulan" Berglund spelade med Burda i Luleå. Han blir skakad när SportExpressen framför beskedet.

– Fy fan vad tragiskt. Jag pratade med honom innan draften, han frågade efter en spelare. Det var en fantastisk spelare. Uppoffrande på isen och utanför, säger Berglund.

– Det här är chockartat. Läskigt.

Thomas Berglund. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hur minns du honom från tiden i Luleå?

– Jag minns honom som en bra kille. En otroligt uppskattad kille på alla sätt och vis. 

Även Mikael Renberg har goda minnen från sin tid som lagkamrat med Vaclav Burda.

– Oj så tråkigt att höra. Vaclav var en mycket trevlig person. Vi spelade bara ihop under en säsong men träffades på ishallar långt efter våra egna karriärer. Han hade alltid tid att prata och jag upplevde honom som en både mjuk och intelligent människa, säger han.

”Suverän kollega”

Burda sörjs även av gamla klubben Sparta Prag där han gjorde nio säsonger innan flyttlasset gick till Norrbotten 1999.

– Han var en bra hockeyspelare och en utmärkt och rättvis man. Jag kontaktade honom flera gånger och önskade att han skulle jobba för oss. Vi upplever smärta över förlusten och jag vill uttrycka mina kondoleanser till hans familj, säger klubbens president Petr Briza i ett uttalande. 

Sedan säsongen 2016/2017 var Burda NHL-klubben Edmonton Oilers chefsscout i Europa.

Även de framför sina kondoleanser och uttrycker sorg över hans bortgång.

– Å hela organisationens vägnar vill jag uttrycka vår djupaste sympati till Vaclavs familj och vänner. Han var en suverän kollega och vän som bidrog med energi och passion i allt han gjorde. Han kommer vara djupt saknad, säger klubbens president och general manager Peter Chiarelli i ett officiellt uttalande.

Vaclav Burda blev 45 år gammal. 

https://twitter.com/EdmontonOilers/status/1019250879151538176