Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förlorade sonen tillbaks som vinnare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Våren 1997 lämnade Magnus Johansson Linköpings HC.

Under torsdagskvällen var den förlorade sonen tillbaka   som en vinnare.

Landslagsbacken svarade inte bara för ledningsmålet mot Malmö   fullträffen var dessutom den första i elitserien någonsin i Cloetta Center.

- Ruskigt skönt och kul att vara hemma igen. Och det var ju inte helt fel att inleda med en seger, ler Magnus Johansson, efter 2–1 mot Malmö. Det tog bara 2 minuter och 58 sekunder – sedan var nollan spräckt i landets numera tredje största arena. 7 438 östgötar – märkligt nog gapade tusen platser tomma – skrek ut sin glädje när hemmasonen Magnus Johansson stänkte in pucken genom ett mäktigt slagskott. - Klart att det var en speciell känsla, det märker man ännu mer så här efteråt. Det här var en stor dag både för mig och hela klubben.

Tillbaks i moderklubben

 Efter sex säsonger i Frölunda, med ett SM-guld som höjdpunkt, och en säsong i schweiziska Langnau är den högerfattade backen tillbaka i sin moderklubb. Senast han representerade Linköping, säsongen 1996/97, tog sig laget för första gången i historien till kvalserien. - Det är en helt annan nivå på allting, både laget och organisationen runtomkring, menar Johansson. Från truppen Magnus lämnade finns bara Johan Bülow och Ulf Söderström, också han precis tillbaka till Linköping, kvar. Sju år senare tillhör östgötarna elitseriens hetaste och tippas redan i vinter kunna vara med och slåss om SM-guldet på allvar.

Åkte ifrån direkt

 Laget satte högsta fart från nedsläpp och åkte fullständigt ifrån Malmö, som ju överraskande skrällvann premiären borta mot mästarna HV 71 med hela 5–1. Linköping vann skotten i första perioden med 12–5 och borde haft ledningen med både 2–0 och 3–0 mot väldiga bleka och stundtals utspelade skåningar. Men en kombination av omständligt i avsluten och ett gäng härliga räddningar av Andreas Hadelöv höll siffrorna nere. Andra perioden var ett riktigt sömnpiller som säkerligen fick publiken att undra om serielunken redan börjat. Henrik Tallinder, NHL-förvärvet från Buffalo, dundrade in 2–0 via ribban efter bara en dryg minut av sista perioden – och då kändes mötet avgjort. Frans Nielsen reducerade visserligen, men någon annan klarade inte av att överlista en storspelande Fredrik Norrena i hemmaburen. - Det spelar egentligen inte så stor roll hur det såg ut, viktigast var att vi vann första hemmamatchen, säger Linköpings tränare Roger Melin, som var mest nöjd med defensiven.

- Vi blev ordentligt tillbakatryckta i den första perioden. Sedan jobbade vi oss tillbaka och bjöd i alla fall upp till kamp, analyserar Björn Kinding, kollegan i Malmö.