Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förklaringen – bakom stora målvaktsuccén

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

SKELLEFTEÅ. Skellefteå AIK har fått sin bästa start på en säsong sedan 2014. 

En striktare defensiv och kreativare offensiv har tagit laget till en tredjeplats i tabellen. Och längst bak har Gustaf Lindvall vänt frågetecken till utropstecken och gjort stor succé under hösten.

– Jag har min mentala tränare Andy Swärdh som hjälper mig varje dag för att bli starkare mentalt, förklarar Gustaf Lindvall som en av anledningarna bakom succén.

Skellefteå AIK ångar på i SHL och under förra veckan imponerade laget stort när man tog tre av tre segrar mot det finländska topplaget Kärpät, Malmö Redhawks och slutligen Brynäs IF. 

Från att förra säsongen ha haft stora problem i defensiven kom också laget att bara släppa in ett enda mål under veckan vilket var bäst i hela ligan. 

När Brynäs besegrades med 4-1 var målvakten Gustaf Lindvall bara minuter från att göra en perfekt vecka, och hålla nollan i tre av tre matcher.

– Haha. Jag hade kanske slut på tur där, säger han med en sportdryck i handen när SportExpressen träffar honom i omklädningsrummet just efter segermatchen.

Om jag hade sagt inför veckan att du skulle släppa in ett mål på tre matcher så hade du... 

– Tagit det tio gånger av tio! Jag tycker vi har spelat väldigt bra i veckan och det är starkt av oss att ta tre av tre segrar. Kärpät är ett riktigt bra lag, Malmö borta är en väldigt tuff match och sedan avsluta med att slå ett desperat Brynäs. Det är starkt av oss.

”Vi har gjort förändringar i försvarsspelet”

Efter tio omgångar står Gustaf Lindvall noterad för sju vinster på sina åtta starter. Dessutom har målvakten fjärde bäst räddningsprocent i ligan och Skellefteås inför säsongen ifrågasatta målvaktsuppsättning har vänts till utropstecken under hösten.

Du är i toppen av målvaktsligan, hur skönt är det för dig? 

– Det är väldigt skönt. Vi har gjort ändringar i försvarsspelet i år och laget spelar väldigt bra framför mig, det handlar mycket om det. Har man inte bra försvarsspel så har du ingen bra målvakt heller, det går hand i hand. Det är bara att tacka laget för det. 

Har du börjat tänka något på Tre Kronor?

– Nej, mitt fokus ligger här på vårt lag och att vinna alla matcher med Skellefteå. Sen är det klart att det alltid varit en dröm men det finns så otroligt många skickliga målvakter ute i Europa och här i SHL så det är ingenting jag fokuserar på. 

– Det krävs ett enormt bra målvaktsspel för att nå dit, och jag jobbar varje dag för att bli bättre sen får vi se vad som händer.

Förklarar vad som ligger bakom succén

Gustaf Lindvall är med stormsteg på väg mot sin bästa säsong i karriären, och känner sig i bättre form än någonsin.

För att nå dit har han och Skellefteås målvaktstränare Krister Holm samarbetat mycket under sommaren för att förbättra detaljer i spelet och Lindvall vidareutvecklar vad de specifikt jobbat med och vad som ligger bakom höstens succé:

– Under sommaren har jag lagt största fokuset på fysiken, och jag har haft grym hjälp av våra tränare där. Sen har jag och Krister Holm pratat om grejer vi vill förädla i mitt spel. Vi åkte upp en vecka till målvaktsverkstaden i Sunderbyn och tog med oss influenser från andra målvaktstränare och lag därifrån.

– Sen handlar det om grundgrejer. Jag jobbar mer med min arbetsställning i målet och har jobbat för att bli lite mer atletisk och jobba med aktiva händer. Jag tror det behövs för att lyfta mitt spel.

Hur viktigt är det för dig att starta så många matcher i följd?

– Sen tror jag en stor del är att jag fått spela väldigt kontinuerligt i höst. Alla som håller på med idrott vet hur svårt det är att spela en match i veckan, sen få ett uppehåll, sen spela två matcher och sen uppehåll igen. Men när man får mycket speltid är man inne i det hela tiden och det blir mer naturligt.

”Hjälper mig för att bli starkare mentalt”

Vidare fortsätter Lindvall med att berätta att han använder samma mentala tränare som Skellefteås förra succémålvakt Markus Svensson använde när han var i klubben:

– Sen har jag min mentala tränare Andy Swärdh som hjälper mig varje dag för att bli starkare mentalt.