Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Förhoppningsvis kan det hjälpa någon”

Simon Önerud under matchen mot Malmö Redhawks, som HV71 förlorade med 3-2.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

MALMÖ. Förlust mot Malmö Redhawks och sist i tabellen.

Men inför lördagens måstematch handlade mycket om HV71-kaptenen Simon Önerud – som i en intervju med C More för första gången berättade öppet om den hudcancer han drabbades av förra året.

– Det är ute nu och förhoppningsvis kan det hjälpa någon, sa Simon Önerud, efter lördagens blytunga 3-2-förlust.

Malmö Redhawks hade länge god kontroll på lödagens nervkittlande bottenmöte mot HV71. 

Det gästande Jönköpingslaget vaknade egentligen till liv först i den tredje perioden – men då var det försent. 

Det blev tung förlust med uddamålet, 3-2

– Vi skapar några ströchanser men bjuder på alldeles för mycket. Jag är besviken så in i ... pip, sa Simon Önerud efter matchen. 

Trots att HV71 växlade upp under matchavslutningen kom Jönköpinglaget aldrig närmre en poäng än när Fredrik Forsberg satte 3-2-målet. 

– Vi kommer upp litegrann (i tredje perioden) samtidigt som Malmö försvarar. De har en tvåmålsledning att gå på. Vi kommer inte alls upp i nivå. Vi har bevisat att vi inte är bättre i dagsläget, sa Simon Önerud. 

Ni spelar ändå bra i tredje perioden, kan ni ta med er det in i fortsättningen trots ert tuffa tabelläge? 

– Jo, men vi har gjort det innan också. Mot Skellefteå sist startade vi upp matchen bra första 20 men sedan spelade vi inte bra de två kommande perioderna. Vi behöver få ihop fler bra minuter än motståndarna, gärna 60 bra minuter. Det är fan inte många matcher i år som vi lyckats få ihop det.

”Kan inte lägga oss ner och dö”

Tabelläget är minst sagt jobbigt för HV71. Eftersom Linköping hemmavann mot Örebro på lördagen är Jönköpingslaget numera sist i SHL-tabellen.

Visserligen är det jämt i botten och HV71 är ”bara” två poäng bakom Oskarshamn på säker mark. Men det återstår samtidigt bara sju omgångar av grundserien och med fem raka förluster krävs en formmässig uppryckning på en gång för att HV71 ska rädda säsongen.

– Vi kan inte bara lägga oss ner och dö. Vi kan inte heller hoppas. Stundtals i de flesta matcherna spelar vi relativt bra, men i SHL krävs att vi gör fler bra minuter än motståndarna och det får vi inte ihop, konstaterade Simon Önerud. 

– Det känns som varenda en där inne (omklädningsrummet) måste ta sig i kragen, mig själv inräknad.

Drabbades av malignt melanom

Inför lördagens måstematch mot Malmö Redhawks berättade Simon Önerud för C More att han drabbades av den allvarligaste formen av hudcancer förra året, så kallad malignt melanom.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Jag har inte tänkt så mycket på det nu i dag utan fokus har varit på matchen. Jag visste att det skulle sändas och att det säkert skulle komma lite frågor, sa Simon Önerud, som trots sin sjukdom fortsatt hjälpa sitt HV71 på isen.

Bara under årets hockeysäsong har det blivit 45 matcher för 32-åringen, som producerat 20 poäng (13 mål och 7 assist).

– Jag är frisk och kry. Jag går på kontroller lite då och då. Men annars i övrigt mår jag bra fysiskt. Sedan är det jävligt tufft mentalt just nu, men det är inte så konstigt med tanke på hur vi ligger till i tabellen.

HV-kaptenen berättar att han hoppas att hans beslut att berätta om hudcancern kan komma att hjälpa andra.

– Förhoppningsvis kan det kanske hjälpa någon hålla ett extra öga på sig själv. För min del har det gått bra även innan det kom ut, men det är ute nu och jag hoppas det kan hjälpa någon, sa Simon Önerud.

HV71 får efter lördagens match spelledigt fram till den 9 mars, när det väntar hemmamatch mot Frölunda.