Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förändringen bakom Skellefteås nya segrar

Skellefteås Joakim Lindström
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
Bert Robertsson
Foto: Alexander Donka / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

SKELLEFTEÅ. Hösten var en resultatmässig berg- och dalbana.

Sett till andra tredjedelen av säsongen har Skellefteå – som spelat sex raka SM-finaler – ökat sitt poängsnitt med nästan en halv poäng per match.

En av anledningarna?

– Vi har ett annat go i laget än tidigare, säger Joakim Lindström efter att ha avgjort mötet med Karlskrona.

3–2 mot Karlskrona – och fjärde raka segern för Skellefteå som etablerat sig bland topp sex i SHL-tabellen.

Men säsongen har varit långt från spikrak för Skellefteås del och under hösten riktades vissa frågetecken mot engagemanget i truppen.

Efter Skellefteås 0–5-förlust hemma mot Färjestad den 13 oktober menade till exempel backen Johan Alm att det inte var hundraprocentigt.

På frågan om vad som då behövde bli bättre i laget svarade han:

– Kanske engagemanget då. Att alla vill delta och vara delaktiga. Det är väl där jag tycker att alla ska upp lite, sa Alm då.

Nu, tre månader senare när två tredjedelar av grundserien spelats, ser det annorlunda ut. Laget har ökat poängsnittet med närmare en halv poäng per match om man jämför första tredjedelen med den andra.

"Gruppen har steppat upp rejält"

Och Joakim Lindström, som avgjorde med sitt 3–2-mål mot Karlskrona i går, menar att inställningen i laget är annorlunda nu än i höstas.

– Det känns bra, vi är på uppåtgående och har ett annat go i laget än tidigare, säger Lindström.

Tränaren Bert Robertsson ger sin syn på saken.

– Inställningen har alltid funnits där, men däremot har vi kanske haft en del spelare som inte varit vana av trycket att alltid förväntas vinna hockeymatcher, att alltid föra hockeymatcher. Det är en process att nya spelare och unga spelare ska in i spel, bygga självförtroende i den här pressade situationen som vi ändå är i, säger Robertsson och fortsätter:

– Vi har ödmjukt jobbat vidare, fysiken och tron på spelet har byggts upp. Vi har hittat sätt att släppa in mindre mål och det handlar mycket om att kriga, verkligen kriga för varandra och tro på det vi gör. Vi behöver inte vinna matcher med tre, fyra mål för att det ska vara gott nog för den här föreningen utan det handlar om att kriga för varandra,

Något han tycker att laget nu gör.

– Där tycker jag att den här gruppen har steppat upp rejält, att tro på vad vi gör och lita på varandra på banan. Då brukar bitar falla på plats. Man får studsar med sig, boxplay levererar fullständigt, powerplay börjar också hitta formen igen.