Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Följer sitt lag - bryr sig inte om de andra"

Foto: Anna-Lena Bergqvist

Efter till synes evighetslånga grundserier drar det ihop sig för avgöranden i ishockeyns seriesystem.

Då hamnar plötsligt matcherna i allsvenskan och elitserien på samma dagar.

– Det är djupt olyckligt, säger Mikael Lundström, förbundets tävlingschef.

Så avgörs ishockeyn

Elitserien:
Skellefteå redan klar seriesegrare och samtliga åtta slutspelslag är klara. Fortfarande öppet vilket lag som blir tvåa/trea/fyra och därmed förmån att välja motståndare först samt få hemmaplansfördelar.
Sista omgången spelas tisdagen den 5 mars: Luleå–HV 71, Skellefteå–Modo, Timrå–AIK, Brynäs–Linköping, Rögle–Färjestad, Växjö–Frölunda.
Slutspelsvalet sänds i C More 21.30.
Kvartsfinalspelet i bäst av sju matcher inleds tisdagen 12 (för lag 1 och 2) och onsdagen 13 mars (för lag 3 och 4). Sänds i C More/TV4 och Femman/TV9.
Finalserien, som inleds lördagen den 13 april, sänds i Femman/TV9.

Förkvalet till kvalserien:
Fyra lag gör upp om en plats till kvalserien. Bik Karlskoga inleder med 4 poäng, Djurgården med 3, Örebro med 2 och Oskarshamn med 1 poäng. Dubbelmöten (hemma/borta). Inleds tisdagen den 5 mars. Kvalserien – där Timrå, Rögle, Leksand, Södertälje och Västerås väntar på kvalsegraren – startar torsdagen den 14 mars. (TT)

Det har varit en konstig vecka för hockeyälskare.

Ena dagen inga matcher, nästa tretton.

Och så kommer det att fortsätta, förkvalet till kvalserien – där bland annat Djurgården och Bik Karlskoga fortsätter sin jakt på elitserien – inleds på tisdagen, samma dag som sista omgången i elitserien. Och så fortsätter det under slutspelet.

– Vi ska väl låta våra hockeyfans kunna se hockey, så det är så klart olyckligt att det blivit så här, säger Lundström.

TT: Vems fel är det?

– Jag vet inte vad jag ska svara. Men vi lade våra serier i slutet av april och Hockeyligan presenterade sitt program först i september, så man får nog fråga dem för att få hela bilden.

"Följer sitt eget lag"

Jörgen Lindgren, Hockeyligans vd, tycker inte krocken är mycket att hetsa upp sig för – och pekar på att det inte bara är under den spännande serieavslutningen som det hänt.

– Vi ser det inte som ett problem, så blir det ibland under hela säsongen. Både vi och förbundet försöker hitta optimala speldagar, och vi är ju ute mellan ett och ett och ett halvt år i förväg. Sedan tror vi att hockeyfans följer sitt eget lag, och inte bryr sig så mycket om de andra, säger Lindgren.

Kvalserie, slutspel och landskamp

Allra värst blir det den 3 och 5 april då det spelas kvalserie, slutspel och landskamp samma kväll.

TT: Det är väl inte så lyckat?

– Det kan man tycka. Men hockeyligan och hockeyallsvenskan har sedan länge valt att spela de dagarna och att då förbundet för ett par veckor sedan bestämmer att det ska spelas landskamper samma dagar, det får stå för dem. För oss är det inga problem, säger Lindgren.