Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fixstjärnan lämnar FBK efter uttåget

Joakim Nygård.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Victor Ejdsell.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

KARLSTAD/STOCKHOLM. Färjestad vann serien för första gången sedan 2009. 

Seriesegrarna lyckades dock inte hantera Djurgården i semifinalen och är nu utslagna efter 3-4 i matcher.

Nu väntar rotationer i lagbygget – där bland annat stjärnan Joakim Nygård lämnar för NHL.

Men en intressant tid väntar. Klubben storsatsar och har flera stjärnor på gång. Dessutom ansluter assisterande förbundskaptenen Peter Popovic.

Upploppet av grundserien blev en enda lång uppgörelse mellan Värmlands stolthet och Norrbottens dito. 

Färjestad och Luleå kamperade om förstaplatsen in i det sista, och till slut stod Färjestad kvar ensamt i topp med lika många poäng som Luleå men på bättre målskillnad.

Med seriesegern bärgad kom också laget att bära ett visst favoritskap inför slutspelet.

Men säg det som blir som förväntat... Tabellåttan HV 71, som tvingades nå kvartsfinal via en åttondelsfinal mot Rögle, blev en tuff nöt som Färjestad fick betvinga först efter sju matcher.

Mot Djurgården började det bra men Djurgården vände till 3-1 i matcher, som Färjestad sedan hämtade upp efter två raka utklassningsmatcher, men mesta mästarna blev för svåra i den sjunde och helt avgörande matchen, och skickade Färjestad på semester.
Nu får sportcheferna Peter Jakobsson och Thomas Rhodin bygga om laget.

Nygård lämnar för NHL

Precis som i andra framgångsrika lag genom historien så har Färjestads fina säsong väckt intresse för spelare som imponerat i laget.

En som stundtals dominerat är Joakim Nygård, och i kväll gjorde han sin sista match i Färjestadströjan för den här gången. Det har rapporterats mycket om NHL-intresset för honom, och enligt uppgifter står det redan klart att han kommer att lämna. Det blir spel i NHL till hösten. 

Färjestad riskerar dessutom att bli av med båda sina backstjärnor, Mikael Wikstrand och Jesse Virtanen.

Wikstrand har efter flera säsonger i SHL nu riktat blicken mot Ryssland, och redan i januari kunde SportExpressen avslöja att backen förde samtal med Lokomotiv Jaroslavl inför kommande säsong. Till KHL kan också Jesse Virtanen gå. Efter två dominanta säsonger i Färjestad ska intresset från öst vara stort. Finländaren har en klausul i kontraktet som möjliggör en flytt till och med 30 april.

Ytterligare tapp på backsidan? Jodå. Den 21 januari kunde SportExpressen avslöja att Theodor Lennström valt att spela kommande säsong i rivalen, Frölunda.

– Jag tänker inte kommentera det så länge han är i spel. Vi får ta det efter säsongen, sa Lennströms agent, Radek Hamr då.

Har inte kontrakt - gjort stor succé

Bland spelare med utgående kontrakt så löper Robin Press, Ilari Melart och Christopher Bengtsson stor risk att inte få sina kontrakt förlängda. Dessutom har klubben förmodligen redan räknat bort Fabian Zetterlund som tänker försöka slå sig in i New Jersey Devils i NHL. 

Sebastian Erixon saknar också kontrakt, och är framtiden oviss. Enligt uppgifter till SportExpressen var Erixon överens med Timrå om ett avtal och hade bestämt sig för en flytt hem till Sundsvall, men den flytten är extremt osäker när Timrå degraderats. 

Den spelare som saknar kontrakt som klubben lär jobba hårdast för att förlänga med är Oskar Steen som gjort stor succé och vuxit rejält under säsongen. 

Har träffat stjärnan i USA

Med spelare ut så ska spelare in, och för ett par veckor sedan kunde Värmlands Folkblad avslöja att klubben varit i USA för att besöka Victor Ejdsell som man drömmer om att förstärka med. 

Dessutom har klubben visat intresse för Oliver Bohm från Växjö Lakers, något som även det avslöjats av Värmlands Folkblad.

Bland de som är klara att ansluta så har SportExpressen avslöjat att Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic väntas ansluta som ny backtränare, efter att Ante Karlsson inte kommer att vara kvar.

Två backar ansluter dessutom. 

SportExpressen har berättat att TPS Åbos svenske succéback Lucas Ekeståhl Jonsson är klar för två år. Dessutom har Sportbladet kunnat berätta att Örebros back Linus Arnesson är klar. 

Efter semifinalförlusten i år, så kommer Färjestad nu att fortsätta satsa. Lönebudgeten och stjärnorna lär inte minska till nästa säsong.


De har kontrakt 19/20

Målvakter:

Markus Svensson (2019/2020)

Backar:

Jens Westin (2020/2021)

Mikael Wikstrand (2019/2020)

Johan Ivarsson (2019/2020)

Jesse Virtanen (Optionsår)

Forwards:

Marcus Nilsson (2019/2020)

Joakim Nygård (2021/2022)

Daniel Viksten (2019/2020)

Gustav Rydahl (2021/2022)

Alexander Johansson (2020/2021)

Axel Ottosson (2019/2020)

Carl Jakobsson (2020/2021)

Per Åslund (2019/2020)

Martin Johansson (Optionsår)

Michael Lindqvist (2020/2021)

Linus Johansson (2019/2020)

Johan Ryno (2019/2020)

Jesper Olofsson (2019/2020)