FBK tog sista chansen i jakt på kvartsfinalen

Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

SKELLEFTEÅ. Färjestad tog sista chansen för att nå en direktplats till kvartsfinalen – genom att slå Skellefteå med 3–0.

Stefan Steen höll nollan och blev stor matchhjälte för Färjestad.

Det talades om att slutspelet redan hade börjat, inför mötet mellan Skellefteå och Färjestad i Skellefteå Kraft arena.

Och visst, med tanke på vikten av varje poäng i slutskedet av SHL – för att få en så bra tabellposition som möjligt inför slutspelet – fanns det fog för det. Ett Skellefteå som ville ta tre poäng för att nå topp fyra, mot ett Färjestad som ville segra för att fortfarande ha en chans att nå en direktplats till kvartsfinalen.

Matchen var länge mållös, trots att Färjestad fick möjlighet att spräcka Joni Ortios nolla med ett straffslag i början av första perioden. Ortio läste dock Milan Gulas drag och räddade.

Fick inte hål på Stefan Steen

Just Joni Ortio var den stora anledningen till att matchen länge stod 0–0, då det under långa stunder var han som höll kvar Skellefteå i matchen med räddning efter räddning.

Till slut tvingades dock Skellefteå-målvakten kapitulera. I en snabbomställning, efter en läcker styrning av Milan Gulas, kunde Joakim Nygård överlista Ortio i sitt friläge 16 minuter in i andra perioden.

Tre minuter senare var det dags igen. Färjestad ökade på till 2–0 när Alexander Johansson kunde sätta pucken i öppet mål efter att Ortio gett sig ut på en liten utflykt och helt hamnat ur position.

I den tredje perioden kom Skellefteå till en hel del chanser, men förmådde aldrig att göra mål bakom den före detta Skellefteå-målvakten Stefan Steen.

Krymper avståndet till Färjestad

I stället kunde Färjestad punktera matchen med sju minuter kvar, då Johan Ryno fastställde slutresultatet till 3–0.

Därmed krymper avståndet upp till topp sex för Färjestad.

Med fyra matcher kvar har nu Färjestad fem poäng upp till den åtråvärda sjätteplatsen, som just nu innehas av Skellefteå.