Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Färjestadlegendaren är död: ”Otroligt tragiskt”

Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN
Foto: GEPA PICTURES
Foto: CHRISTER HÖGLUND

Färjestadslegendaren Bo ”Kulon” Lennartsson har gått bort efter en tids sjukdom. 

I FBK-kretsar är Bo Lennartsson främst känd som guldtränare vid det klassiska SM-guldet i Globen 1998.

– Det hela har gått väldigt fort. Pappa hade levercancer och vi saknar honom väldigt mycket, säger ”Kulons” äldsta son Viktor Lennartsson. 

Den 65-årige tränarlegendaren hade sitt senaste tränaruppdrag 2006 då han tränade Färjestad sin andra vända.

Främst är ”Kulon” känd för att han tillsammans med Gunnar Johansson delade tränarsysslan vid Färjestads guld i Globen när Greger Artursson sköt det avgörande målet i sudden death. Lennartsson var även assisterande tränare i det Färjestad som gick obesegrade i SM-slutspelet 2002 och vann SM-guld efter att ha gått rent i slutspelet.

Senare har Bo Lennartsson arbetat i en rad olika roller i Färjestad. Främst har han gjort ett enormt jobb för klubbens satsning på sitt damlag och varit oerhört engagerad i den rollen. 

”Otroligt tragiskt”

De senaste säsongerna har också han varit en viktig pusselbit i Champions Hockey Leagues organisation, där han fungerat som Senior Sport Advisor.

Bo Lennartssons äldsta son Viktor Lennartsson sörjer sin far.  

– Det hela har gått väldigt fort. Pappa hade levercancer och vi saknar honom väldigt mycket, säger Viktor Lennartsson. 

Stefan Larsson, vd i Färjestad BK, var en nära vän till ”Kulon”.  

– Det är en otroligt tragisk historia naturligtvis. Det var en stor personlighet, både i och utanför hockeyns värld. Samtidigt var han en väldigt god vän. Så han är saknad och kommer vara saknad av väldigt många, säger Larsson och fortsätter: 

– Vi har kontakt under den senaste tiden. Jag kände ”Kulon” väl och har umgåtts med honom mycket, även utanför hockeyns värld. Vi har haft mycket kontakt med familjen.

”Bo Lennartsson kommer att vara saknad av alla oss som haft äran att ha honom i vår vardag. En glädjespridare med en enorm förmåga att få saker att fungera”, skriver Färjestad BK på sin hemsida

Bo Lennartsson lämnar sambo och sina två söner, Viktor och David efter sig.

Expressens hockeykrönikör Sanny Lindström analyserar Färjestad inför SHL-säsongen 2020/21.