Får sparken: ”Spelare känner sig mobbade”

Oskarshamns tunga vändning senast mot Skellefteå på lördagen.
Håkan Åhlund har två matcher kvar i Oskarshamn. Sedan får han sparken.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
En källa inom klubben pratar om ”ren mobbning” från Åhlunds sida.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Per-Erik ”Perra” Johnsson tar över som huvudansvarig.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

IK Oskarshamn har kommit till en punkt där man kommer att agera och göra sig av med huvudtränaren Håkan Åhlund.

Enligt uppgifter till SportExpressen kommer beslutet att verkställas under det kommande landslagsuppehållet, och en källa inom klubben pratar om ”ren mobbning”.

– Håkan har kontrakt resten av denna säsong. Jag kan dementera att han har fått sparken, säger klubbchefen Martin Åkerberg.

– Jag utövar ingen mobbning. Vi är en elitverksamhet. Jag gillar att tävla och vinna, och jag bedöms i mitt jobb för sportsliga resultat, säger Håkan Åhlund.

I kvällens hemmamatch mot HV 71 står Håkan Åhlund i båset.

Planen är att han gör det även under bortamatchen mot Rögle på lördag.

Därefter kommer han att få beskedet att han gjort sitt i klubben.

Under det senaste halvåret har turerna runt Håkan Åhlund eskalerat. I oktober kunde SportExpressen berätta om ett infekterat bråk med sportchefen Håkan Stolt.

Det mynnade ut i att klubben anställde Thomas Fröberg som general manager.

Relationen mellan Fröberg och Åhlund har varit god, fram till en bit in i januari.

Då meddelade Håkan Åhlund spelartruppen att han nyttjat optionen i sitt avtal och kommer att lämna nästa säsong.

Facket inkopplat

Under veckorna som gått sedan dess vittnar anställda i klubben om en tränare som ”försöker göra sig omöjlig”, och nu har klubben kommit till en punkt där man inte längre kan behålla honom.

SportExpressen erfar att facket blivit inkopplat i ett fall där Håkan Åhlund utövat mobbning och härskarteknik mot en anställd.

– Det finns spelare i den här truppen som känner sig riktigt mobbade. En helt orimlig situation för en klubb som spelar på högsta nivå i Sverige, säger en person inom föreningen. 

Den, enligt klubben, ohållbara situationen uppstod redan innan januari. I samband med en bortamatch i Malmö den 14 november gick en situation så pass långt att Åhlund efteråt fått ta del av en skriftlig erinran från klubben kring sitt beteende mot en anställd. Dessutom är facket inkopplat för att göra en utredning och ta in en extern utredare.

– De uppgifterna kan jag inte kommentera, säger Martin Åkerberg.

Men du dementerar inte heller?

– Jag har ingen kommentar.

Håkan Åhlund säger att han inte har fått någon skiftlig erinran.

– För mig är det inget konstigt. Jag har varit i den här branschen i 40 år och jag gav ett antal raka besked till en person. Det var inte mycket mer med det.

Utövar du mobbning mot anställda?

– Absolut inte. Jag utövar ingen mobbning. Vi är en elitverksamhet. Jag gillar att tävla och vinna, och jag bedöms i mitt jobb för sportsliga resultat.

– Men jag kan säkert uppfattas som obekväm för jag är kravställande.

Känner du att du har förtroende från ledningen?

– Jag har valt att lägga fokus på det jag ska göra, men jag kan säga att jag har ingen dialog med ledningen om trupp och spelare. Då känner man väl inte sig särskilt involverad.

Hur känner du med förtroendet från truppen?

– Hade det varit missnöje så hade vi inte kunnat prestera så pass bra sportsligt som vi gjort. Vi är med i varenda match vi spelar, i stort sett.

Tror du att du tränar IK Oskarshamn säsongen ut?

– Det har varit och är mitt mål. Vi har ett spel som är bra. Men vad som sker ovanför mitt huvud kan jag inte påverka. Tråkigt svar kanske, men jag har lika mycket energi nu, som jag har haft hela tiden under min tid som tränare här.

Ersättaren har tackat ja

IK Oskarshamns dilemma är att det finns starka krafter i spelartruppen som står på Håkan Åhlunds sida.

Det handlar bland annat om tre tongivande spelare i truppen. 

Under de kommande dagarna kommer de att bearbetas från klubbens sida för att göra dem uppmärksammade på situationen som varit och som eskalerat de senaste veckorna.

Den som kommer att ersätta Håkan Åhlund blir av allt att döma Per-Erik ”Perra” Johnsson, något som Aftonbladet rapporterade om i går.

I söndags var SportExpressen i kontakt med Johnsson, som då skrattade åt uppgifterna.

– Var får di allt i frå, sa Johnsson när han fick frågan i söndags och dementerade starkt att det skulle ske.

– Jag och Thomas Fröberg är från samma by, så det är naturligt att vi pratar, fortsatte han sedan.

Perra har tackat ja

Källor som SportExpressen pratat med under torsdagen säger att ”Perra” har tackat ja till en tjänst säsongen ut, och att han kommer så fort som klubben verkställt entledigandet av Håkan Åhlund.

Däremot ser det tufft ut för klubben att få loss den tilltänkta assisterande tränaren Pelle Prestberg som är mer eller mindre klar för nästa säsong.

Därför tyder det mesta på att klubben behåller assisterande tränaren Fredrik Hallberg säsongen ut, förutsatt att han själv inte säger upp sig.

Jeff Jakobs, som tidigare fått frågan om att vara en av klubbens assisterande tränare när Martin Filander nästa säsong ansluter har preliminärt tackat ja till att komma redan nu.

– Jag säger som jag sa tidigare. Håkan Åhlund är vår tränare den här säsongen, säger Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg.