Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Får hat efter nästan varenda sändning"

Lena Sundqvist blev första kvinna att kommentera SHL.
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN
C Mores kommentator Lena Sundqvist.
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Hon blev första kvinna att kommentera SHL i tv.

Nu berättar hon om näthatet mot henne som kvinna i en mansdominerad bransch.

– Jag får näthat efter nästan varje sändning, säger Lena Sundqvist.

När sportkommentatorn Lena Sundqvist gick från Radiosporten till C More och började jobba med tv i stället för radio, var det inte ett helt självklart val. Vad som fick henne att tänka över beslutet en extra gång, var vilka reaktioner hon skulle få som första kvinnliga SHL-kommentator i historien.

– Jag visste ju att det skulle bli en mer utsatt roll i och med att min roll skulle bli historisk, samtidigt som det är ett annat genomslag i tv än vad det är i radio. Jag fick ställa mig själv frågan; "Kommer det vara värt det"?

Kritiseras som kvinna

Hon valde att svara ja på den frågan och började jobba som SHL-kommentator för C More. Ett beslut som hon själv verkar nöjd med, men som samtidigt har inneburit en del förändringar.

– Jag får negativa kommentarer efter nästan varje sändning. Det är många som inte ens nämner något om min prestation, de flesta kritiserar mig för att jag är kvinna och jobbar med det här. Det har hänt att kolleger slutat för att de inte orkar med hatet de fått i den här branschen. Att folk tvingas att sluta med sina jobb för att de inte orkar med det här är jättetråkigt.

Kritiken hon får kommer mestadels från tittare som kommenterar på Twitter eller via direktmeddelanden på Facebook.

– Det är ofta det inte är baserat på min insats utan mer på vem jag är. Folk stör sig på att jag är en av få kvinnor som syns i de här sammanhangen.

Lärt sig hantera det

Lena Sundqvist som är rutinerad i branschen har med tiden lärt sig att hantera näthatet och att inte ta det personligt. Men något hon vill understryka är att det inte är upp till de som utsätts, att lära sig hantera hatet.

– Ingen ska behöva hantera näthat, det är inte en del i jobbet att hantera hat. Vad det bottnar sig i är att vi behöver bli av med nättrollen.

För ett par veckor sedan delade Lena Sundqvist med sig av en negativ kommentar hon fått på twitter.

"Kommer hem efter 14 h jobb å får kastat i ansiktet att jag skämmer ut alla verkligt intresserade kvinnor men min okunskap. Loggar ut!" skrev hon efter att ha tagit emot ett meddelande från en tittare.

"Slickat röv för att sitta i studion"

I en annan tweet lade hon upp en av flera negativa kommentarer hon fått från en annan tittare.

"Lena Sundqvist har slickat röv för att sitta i studion. Kan knappast vara för hennes hockeykunskaper i alla fall", kommenterade en person.

Dessa kommentarer var bara några i raden av de Lena Sundqvist fått ta emot sedan hon tog jobbet på C More.

Hoppas inspirera andra kvinnor

– Jag minns någon som frågade vem som kunde sätta silvertejp över min mun för att få tyst på mig. Det bottnar sig oftast inte i prestation utan i personliga saker. Man får lära sig att förstå att det inte handlar om en själv och bara lyssna på kritik som faktiskt kommer från folk som kan det man gör. Men även om jag lärt mig hantera det, är det absolut inte okej.

Tror du att du kan inspirera andra kvinnor som vill jobba med liknande saker som du gör?

– Jag hoppas verkligen det, för det behövs fler kvinnor i den här branschen. Jag tror att för varje kvinna som syns i den här branschen, öppnas dörrar för andra kvinnor. Man behöver förebilder för att förstå att det är möjligt att komma in i den här branschen och göra samma sak som jag gör.