Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Extrem machokultur – det är brutalt språk”

Foto: LISA MATTISSON
Per-Johan Johansson
Foto: LISA MATTISSON
Foto: LISA MATTISSON
Inge Hammarström
Foto: LISA MATTISSON

GÄVLE. En av Brynäs spelare är misstänkt för misshandel i en nära relation. 

Ytterligare en spelare är misstänkt för våldtäkt. 

Och man behöver en ny sportchef, klubbdirektör och tränare.

Vad händer egentligen i Brynäs? 

Och finns den framgångsrika Brynäsandan ens kvar?

I Gävle hotar kommunen att dra in sitt mångmiljonstöd – och en ny styrelse vill rädda klubben från att gå under. 

– Det måste rensas nu, säger skådespelaren och supportern Rolf Lassgård.

– Anders ”Masken” Carlsson, Thommie Bergman, Dan Labraaten, Ulf Sterner... 

Inge Hammarström, 73, fyrfaldig svensk mästare med Brynäs, står vid en vaccineringsstation vid Gävle högskola och rabblar namnen på alla vänner och ex-stjärnor som hört av sig den senaste tiden. Han är här som volontär åt Röda korset. 

– De undrar vad som händer med Brynäs. De är bekymrade, säger Hammarström.

Det är lätt att förstå varför de ringer. 

En av Brynäs spelare har suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. Han är nu släppt på fri fot och förundersökningen mot våldtäkt har lagts ner. Misstankarna för misshandel kvarstår.

Ytterligare en spelare är misstänkt för våldtäkt. 

Unicef har avbrutit samarbetet med Brynäs.

Och i stället för att prata om allt den anrika klubben presterat genom åren talar Sverige i stället om hur ledningen lät spelaren som var misstänkt för våldtäkt och misshandel gå ut på isen i nedflyttningskvalet mot HV 71, trots att man visste att han var under utredning.

Men man har fler problem. 

Klubbens ordförande Jürgen Lorenz meddelade förra veckan att han inte ställer upp för omval. Styrelseledamoten Mats Östling ville inte heller vara kvar. 

Och under måndagen kom beskedet att klubbdirektören Michael Campese avgår.

Sportchefen Michael Sundlöv slutade redan när tränarteamet Peter Andersson och Viktor Stråhle fick sparken inför kvalet mot HV 71.

– Det är bråttom att ta tag i detta nu, säger Inge Hammarström. Han spelade för klubben då den berömda Brynäsandan grundlades. Vad som hade hänt om hans Brynäs fått beskedet att en spelare utreddes för våldtäkt:

– De hade åkt ut direkt, säger han. De hade inte spelat en minut till... jag hade inte låtit honom spela.  Absolut inte. I gamla tider hade man satt ned foten direkt, det hade varit finito. 

– Det går inte att greppa vad de gjort. Det får inte hända, säger han.  

Inge Hammarström
Foto: LISA MATTISSON

Han kom till Gävle 1968 som Sveriges bästa junior. Han fostrades till att bli brynäsare.

– Jag bodde ensam i en tvåa på Sätra och på lördagsmorgonen knackade det på dörren och där stod ordförande Thure Wickberg med en påse wienerbröd och sa ”Sätt på kaffet”. Det var Brynäsandan. Alla ledare och spelare värnade om varandra. Vi var som en familj. Och ur det föddes också en framgångssaga. 

Spelarna höll ett öga på varandra, säger han.

– Det som hänt här nu, det fanns inte på vår karta. Det hade bara varit för dem att gå ut genom dörren. Det här är en katastrof. Det får inte hända. Vad de här misstänks ha gjort, det är oförsvarbart. Det ska inte existera. 

Hårda kritiken

Hammarström är inte den enda som jobbar ideellt. Styrelseledamoten och den tidigare spelaren Per-Johan Johansson hoppar just nu in som talesman för Brynäs. Varför han fick uppdraget när klubben bestämde sig för att svara på frågor?

– Jag hade tillgänglighet. Jag hade möjligheten. Men jag är långt ifrån tränad i de situationerna, säger han utanför kontoret på byggföretaget där han arbetar i centrala Gävle.

Han har tiden att svara på frågor, men ingen utbildning i krishantering.

Talesmannen för en av Sveriges mest anrika ishockeyklubbar får sin utbildning i kommunikation i realtid. 

– Jag hamnade på praktiken direkt, säger han. 

Tanken är att man i klubbens ledning ska hjälpas åt att vara talesman.

Redan under den första riktiga arbetsdagen tvingades han be om ursäkt för ett uttalande i Nyhetsmorgon på TV4. I direktsändning förklarade han att den då våldtäktsmisstänkte spelaren fick spela då klubben bara kände till ”våld i nära relationer”. 

Han fick hård kritik i sociala medier. 

Inhoppande talespersonen Per-Johan Johansson
Foto: LISA MATTISSON
Foto: LISA MATTISSON

– Men vad jag ville förmedla är att det aldrig är okej med våld, säger han nu. 

– Jag är orutinerad... Men även snickaren spikar fel.  

Amelia Mauritzon är sportkrönikör på Gefle Dagblad och har skrivit krönikor om Brynäs agerande de senaste dagarna. 

– Han är inte dömd, men att de lät honom spela en enda match säger så mycket om hur man prioriterar och vad de har för värderingar. Och det är så allvarliga anklagelser, säger hon.

Mauritzon har tidigare skrivit en uppmärksammad krönika om sexismen hon som kvinnlig sportjournalist mött inom ishockeyn.

– Brynäs hade visat så tydligt var man står i frågan om man tagit bort honom från isen, men här blir det som vanligt att män håller män om ryggen. Det känns som att man tänker: ”Klart brorsan ska spela”.

– Som kvinna tolkar man det som att det blir ett hö hö:ande och att man inte tänker ett steg längre. Utifrån känns det nästan självklart för männen som tar de här besluten att han ska spela samtidigt som vi är många kvinnor, är jag säker på, som sätter andan i halsen när vi ser honom på isen.

Gävle kommun bidrar varje år med 2,5 miljoner kronor till En bra start, ett projekt för barn och unga, och ytterligare en halv miljon kronor i elitstöd till Brynäs IF. För att klubben ska få driftsstödet för elitverksamheten måste man fördela det lika mellan herrarna och damerna. 

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) har nu meddelat klubbens ledning att man ser igenom alla sina stöd, men kanske främst elitstödet, om de inte arbetar med attitydproblemen som finns i klubben. Precis som Mauritzon blev hon upprörd när hon såg hur Brynäs lät spelaren som utreddes för brott gå ut på isen.

– Jag tyckte det är stötande. Jag var tämligen upprörd över det, säger hon. Det har gått in stenhårt i arbetsgivarrollen och vad man får göra mot sina anställda, tycks det som, men det är klart att det skickar signaler.

Hon tror att problemen i Brynäs finns i andra ishockeylag.

– Machokulturen i ishockeyn, vad jag kan bedöma, är ganska extrem, säger hon.

– Det som jag reagerar på som har söner som spelat hockey är att det är en tuff jargong, en jargong som jag inte känner igen från andra sporter som innebandyn eller fotbollen. Den som är ens idol ska vara hård och tuff. 

Hon menar att språket i klubbar som Brynäs leder till en dålig kvinnosyn.

– Den här jargongen är inte isolerad till herrlaget, säger hon, men den finns även där. Det är jag övertygad om, det hör man i språkbruket. Det ska vara tufft, det ska vara brutalt och språket är tämligen brutalt. 

– Det är massor som behöver förändras så att inte våra barn och unga ska växa upp och tycka att det är okej att ha en tämligen kvinnonedlåtande syn. Det är fjolla, jävla kärring och du åker skridsko som en jävla kärring. Man kan tycka att det är småsaker, men det byggs på och rätt var det är blir det en jargong som leder till dåligt beteende.

Åsa Wiklund Lång
Foto: STAFFAN CLAESSON / BILDBYRÅN

Lyssna på supportrarna

Samma onsdag har Brynäs ett möte med Gävles kvinnojour Blåklockan.

SHL-klubben vill ha hjälp med sitt värdegrundsarbete, med utbildningar och workshops.

Men svenska kvinnojourer har sällan tillräckligt med pengar och personal. Gävle är inget undantag. Och deras prioritet kommer alltid vara brottsoffren.

– Det är klart att vi ska hjälpa så mycket vi kan, men just nu har vi inte så mycket personella resurser för vi är fullt upptagna med att hålla stödsamtal med kvinnor som behöver hjälp, säger Lisa Pehrsdotter, ordförande i kvinnojouren, efter mötet.

Supportergruppen ”Fansens Värvning Brynäs” började samla in pengar till Blåklockan när de nåddes av nyheten om misstanken mot spelaren.

Fansen signalerade tidigare än klubben vad deras moraliska kompass visade.

– Det är ett jättefint initiativ och det blir ett viktigt symbolvärde att de gör det, säger Lisa Pehrsdotter. 

– Det är dels viktigt att visa att de bryr sig och reagerar, och det blir också ett sätt att protestera eller att säga att det inte känns bra att man begår brott. Hade jag haft en hockeyklubb och mina fans, som jag tidigare fått en massa pengar av, startade en ny insamling för ett sådant här ändamål hade jag lyssnat, säger hon.

I södra Gävle finns en poängkung som tror att just sådant här, att spelare påverkas av fans, är viktigt om Brynäsandan ska leva vidare. 

Tord Lundström ordnade 583 poäng på 426 matcher. Det blev 311 mål och nio SM-guld.

Nu har han hunnit bli 76 år och väntar i sitt hus på den andra vaccinationssprutan mot corona. 

Han menar att man inte bara kan ta för givet att klubben alltid har rätt värderingar. 

– Det går inte att översätta Brynäsandan från år till år utan det är gruppen, spelare och ledare, som bestämmer vilken andan ska vara i laget, säger han. 

Och nya tider kräver ett ständigt arbete med värderingar. 

– Förr var en stor del av truppen från Gävle, i dag är det spelare som flyttar dit där det finns mest pengar. Det är skillnad, säger han.

”Unken stank av grottmänniskor”

På Gefle Dagblad har journalisten ”Stisse” Åberg arbetat så länge att han minns när tidningen hade den första versionen av dagens målservice på sajten. En reporter läste in resultaten i en telefonsvarare i periodvilan så läsarna kunde ringa in och få veta hur det gick för Brynäs.

I en krönika där han kände en ”unken stank av grottmänniskor” i ”högmodets högborg” Brynäs har han lanserat att det behövs en sanningskommission för att få reda på vad som gått snett i klubben, och hur klubben kunde låta en spelare som utreddes för brott gå in på isen. 

– Det var ett moraliskt förfall, säger han. 

Han har märkt hur klubben engagerar läsarna. 

– Jag har nog aldrig fått sådana reaktioner på en krönika, trots att jag skrivit under lång tid, säger han.

Han märker dock att supportrarna är uppdelade i två läger.

– Det finns en skiljelinje, säger han. De som tyckte att jag var rätt ute är sådana som värnar om föreningen, oftast personer i staden och omkring som vill att Brynäs ska vara en stark förening med förankring och trygghet. Sedan var det 20 procent som var förbannade att vi skrev om det här i lokaltidningen. De håller på hockeylaget Brynäs, och det har jag respekt för, men de bryr sig inte om så mycket annat. 

Gefle Dagblads krönikör ”Stisse” Åberg
Foto: LISA MATTISSON
Foto: LISA MATTISSON

Rolf Lassgårds ilska

Rolf Lassgård är på väg genom södra Sverige i sin bil när jag når honom på telefon, men i huvudet är han fast hemma i Gävle och hos sitt älskade Brynäs. 

Det är den värsta krisen han upplevt som Brynässupporter.  

 – Det är en jättelik sak naturligtvis, både det som hänt med anklagelserna om våldtäkt och det som hänt under hela året. Det är jättestora frågor. 

Han trodde att mardrömmen var över när Brynäs klarade kvalet. 

– Vilket jäkla skit. Det var hemskt. När det satte i gång fanns det ingen lust i det. En stad, Jönköping eller Gävle, skulle få det otroligt tufft.

– Men det bleknar nu i vad som hänt här, säger han. 

Att Brynäs använde en spelare som utreddes för brott?

– Det var fel naturligtvis, säger skådespelaren. 

Lassgård har suttit i valberedning tidigare. En vän från den tiden är nu aktiv i det förslag på helt ny styrelse som i veckan lanserades av medlemmar. I förslaget på ny styrelsen ingår den före detta klubbdirektören Hans-Göran Karlsson, Robert Lipskog, vd för Bilbolaget Gävleborg, Elin Lith, före detta kommunikationsansvarig i Brynäs, och den tidigare spelaren Jonny Stridh. 

– Det är klart det måste rensas, säger Lassgård.

– Jag har inte känt igen min klubb för den har stängts och varit icke-kommunikativ. Är du medlem är det klart att du ska insyn i vad som händer, säger han.

Han tror att målet för nästa ledning måste vara att behålla kvartersklubbkänslan, men bli ett modern företag. 

 – Det är en klubb som har en helt fantastisk historia, men också gått i bräschen med samarbetet med Unicef och satsningen En bra start där idrotten skulle sättas in i samhället. Det har raserats nu. Jag förstår Unicef, säger han.

– Nu gäller det att med ett väldigt öppet sinne och en stor del ödmjukhet ta sig an det här, och ha högt i tak i samtalen om vad som gått fel, säger Lassgård.

Vad han känt när ledningen lovat SM-guld.

– Ord, ord, ord... bara en massa ord.

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så ska Brynäs lyfta igen

I det nya förslaget på styrelse finns Magnus Kangas, 53, fabrikschef på SCA i Ortviken som i juni blir ny vd för Pappersbruket Mondi Dynäs i Kramfors.

Han vill bli klubben nya ordförande på årsmötet den 22 juni. Fyrabarnspappan sprang genom barndomen i Kiruna AIF-toppluva, men blev senare förälskad i Brynäs. Han tog beslutet att försöka bli ordförande efter att samtal med sin australiska hustru Lesley Dalton som också hjälpt Brynäs med klubbens hållbarhetsrapporter. Han satt i styrelsen redan mellan 2016 och 2019.

Vad han vill?

Hitta en röd tråd mellan ungdomshockeyn till a-laget, och inspireras av damlagets framgång. 

Satsa mer långsiktigt när det gäller tränare och sportchef. 

Ha regelbundna kontroller om man är på rätt väg. 

Hitta en styrelse med olika bakgrund, bland annat från ungdomshockeyn i Gävleborg.

Hans kandidatur kommer dock med ett krav.

Det ska vara en helt ny styrelse. Han vill inte ha kvar personer från dagens ledning. 

Kangas är orolig för favoritklubbens framtid. Han tycker att den nuvarande ledningen är för passiv.

– Det kan bli en mardröm om man inte gör någonting utan bara hoppas att saker ska hända, säger han.

– Det jobbigas blir att hålla sig undan från kval nästa år igen med tanke på hur det ser ut i laget, att vi inte har en tränare och inte har sportchef. Sedan vet jag inte hur ekonomin ser ut, men jag har hört ryktesvägen att det inte ser så positivt ut, säger han.

Våldtäktsanklagelserna oroar honom också.

– Att få två stycken så nära inpå varandra kan vara dödsstöten för ett varumärke, säger han. Nu gäller det att väldigt aktivt vinna tillbaka förtroendet igen och visa att det här inte är vad Brynäs står för.

Vid vaccinationskliniken pratar Inge Hammarström med de bilister som känner igen Brynässtjärnan. 

Foto: LISA MATTISSON
Foto: LISA MATTISSON

”Varför står du här här?” undrar en Gävlebo som är på väg till vaccinationsstationen. 

– Som brynäsare gäller det att göra något positivt nu. Det gäller att bygga upp varumärket igen, svarar han.