Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ett konstigt år – kändes rätt att prova något nytt”

Tim Erixon. Foto: Johanna Dahlén
Tim Erixon 2011. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

VÄXJÖ. 2011 packade Tim Erixon väskan och flyttade över till USA.

Nu är han tillbaka i Sverige och Växjö Lakers – efter en ”konstig” säsong.

– Jag hade kunnat tänka mig att stanna kvar men jag hade ett så konstigt år ifjol och det kändes rätt att prova på något nytt, säger 28-åringen.

Det är flera ”hemvändare” som har hittat till Växjö, utöver Tim Erixon finns spelare som Jakob Forsbacka Karlsson och Emil Pettersson i truppen.

Tim Erixon blev draftad av Calgary Flames i första rundan av NHL-draften 2009. Han valde först att stanna kvar och utvecklas i Skellefteå innan flytten till Nordamerika kom. Men då hade han blivit trejdad till New York Rangers i stället. 

Han debuterade i NHL redan första säsongen för New York Rangers (som hans pappa även spenderat sin NHL-karriär i) och debuten, den minns han väl.

– Ja, absolut. Den var i Stockholm, i Globen, det var speciellt. I farsans gamla lag också eftersom att jag blev trejdad dit. Hela försäsongen var i Europa men jag missade först och blev last cut. Då åkte jag tillbaka och sen dagen efter blev jag uppkallad igen. Vänner och familj var nära att sälja biljetterna till matchen men sen 24 timmar senare var det bara ”jag ska tillbaka igen så ni kan behålla dem.”

Stannade i Nordamerika 

Och sedan dess har han blivit kvar. 

Åtta år och Erixon har representerat flera lag, men huserat som mest i AHL.

– Jag har trivts, jag vet att vissa andra svenskar tycker det är svårare med AHL men jag är ganska amerikaniserad om man ska kalla det så. 

Han förklarar vidare:

– Jag tycker att det var en väldigt rolig liga och jag har ändå varit nära några gånger att få någon fler match i NHL, sen tycker jag att AHL är roligt. Det är mycket matcher, intensivt och fysiskt.

”Det var en stor del i det hela”

Förra säsongen däremot blev lite annorlunda för honom, när han satt utan kontrakt de första 25 matcherna.

– Jag signade tryout mer för att jag kände att jag hade bra kontakt med huvudcoachen och GM:en i farmarlaget. Egentligen var jag bara med och tränade men sen gick det tyngre för ett par äldre backar där så då flyttade de och valde att signa mig. Det var efter 25 matcher så de var ganska länge jag satt och väntade. Då var jag inne och kollade lite mot Europa men jag var ändå sugen på att stanna. Det blev helt okej ändå om man ser till hur det såg ut efter 20 matcher, men det var lite annorlunda helt klart.

Varför blev det Växjö nu?

– Det var egentligen snacket med Henke (Evertsson reds. anm) på telefon när jag var i USA som sålde mig. De har varit intresserade i många år nu och Henrik Evertsson har alltid haft kontakten, hört sig för hur det känns, alla snack med han var väldigt vettiga. Det känns som att han har väldigt bra koll och även har bra koll på mig och verkligen ville att jag skulle komma hit. Det var en stor del i det hela.