Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erik Ersberg avslutar karriären – blir tränare

Erik Ersberg avslutar sin karriär - och blir målvaktstränare.Foto: Daniel Malmberg/All Over Press / DANIEL MALMBERG/ALL OVER PRESS/A
Erik Ersberg.Foto: Daniel Malmberg/Ibl-Aop / DANIEL MALMBERG/IBL-AOP/IBL DANIEL MALMBERG/IBL-AO

Den NHL- och VM-meriterade HV 71-målvakten Erik Ersberg, 34, avslutar sin aktiva karriär.

Men han har redan gjort klart med ett nytt jobb, som målvaktstränare i Vienna Capitals.

HV 71 blev den sista klubben i karriären för hockeymålvakten Erik Ersberg. Under den sista säsongen i SHL hade han stora problem med ryggen. 34-årige Ersberg har bestämt sig för att sluta som spelare för att i stället starta en ny karriär som målvaktstränare.

Ersberg klar för Vienna Capitals

Och det blir Erik Ersberg som ersätter Stefan Ladhe i den österrikiska Champions Hockey League-klubben Vienna Capitals. Ladhe, som kommer att ha fullt upp med sitt jobb på Svenska ishockeyförbundet och Tre Kronor, har jobbat de senaste två säsongerna med regelbundna besök i Wien.

Tanken är att även Ersberg ska arbeta på samma sätt som Stefan Ladhe har gjort och resa ner till Vienna Capitals en gång i månaden för att utveckla målvakterna på plats, men även komma med feedback från hemmaplan i Sverige där han kan följa matcherna framför datorn.

Rivstart på nya hockeykarriären

Ersberg har den senaste veckan varit med på Sweden Hockey Institute på Ekerö utanför Stockholm där Stefan Ladhe, Thomas Magnusson och Mats Emanuelsson arbetar med personlig utveckling för hockeymålvakter och spelare.

– Erik och jag har börjat något tillsammans så han vet hur han kan börja. Det känns roligt att han går direkt från elitkarriären till att bli tränare och hittar tillbaka till hockeyn, säger Stefan Ladhe.

Ersberg utbilda sig hos Svenska ishockeyförbundet i våras. Han har under sin tid i HV 71 varit med och förklarat för förbundskapten Pär Mårts att om man som målvakt tappar klubban behöver man inte ha en utespelares klubba för att klara krisen i målet utan det räcker med de stora skydd som målvakten har för att täcka isen.

Erik Ersberg har åsikter

– Det har han varit med och tyckt till om. Gör man det som aktiv spelare så får man en vinkel till som tränare, säger Ladhe.

Erik Ersberg var med och tog VM-silver med Tre Kronor 2011 och spelade även VM 2007. Han gjorde tre NHL-säsonger i Los Angeles Kings och blev KHL-mästare med Salavat Julajev 2011.