Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En värvning som saknar motstycke”

Växjö Lakers rustar för att försvara sitt guld och presenterade under torsdagen NHL-meriterade Kris Versteeg för resten av säsongen.

Nu har SportExpressen tittat i historien och rankat de tyngsta NHL-värvningarna sedan lockoutsäongen 2004/2005. 

Maxim Lapierre. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

15) Maxim Lapierre, Modo Hockey (15/16)

Kommentar: 614 matcher i NHL och 80 i Stanley Cup innan han, trots att han säsongen innan spelat som ordinarie i ligan, flyttade till Sverige och Örnsköldsvik. Framför allt en retsticka i NHL, men gjorde ändå hyfsat med poäng med 28 pinnar som högsta för en säsong.

Så gick det: Lyckades inte i Modo Hockey och lämnade mitt under säsongen ett sjunkande skepp som sedermera åkte ur SHL. 

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

14) Jason Garrison, Djurgården Hockey (18/19)

Kommentar: En back som var på gränsen att slå igenom till en offensiv toppback i NHL men aldrig lyckades kliva över tröskeln. Hann ändå samla på sig 555 matcher i NHL och 48 i Stanley Cup, med 33 poäng som toppnotering under en säsong.

Så gick det: Gjorde mål i debuten mot Brynäs IF, och har imponerat i sina första matcher för Djurgården Hockey.

Sean Bergenheim. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

13) Sean Bergenheim, Frölunda HC (16/17)

Kommentar: Finländaren, med det icke så finska namnet, samlade totalt på sig sju medaljer på landslagsnivå där silvermedaljen 2007 var ädlast. Gjorde över 500 matcher i NHL innan han återvände till Europa. 

Så gick det: Viktig karaktärsspelare för Frölunda när han bland annat var med och vann CHL 2017. Avslutade karriären året därpå.

Dan Hinote. Foto: OLLE WANDE / EXPRESSEN OLLE WANDE

12) Dan Hinote, Modo Hockey (09/10)

Kommentar: Stanley Cup-mästare med Peter Forsberg i Colorado Avalanche 2001, och spelade majoriteten av sin NHL-karriär i snöskredsgänget. Aldrig någon poängspruta i NHL, men likt väl en nyckelspelare för Colorado.

Så gick det: Gjorde sex mål på 49 matcher för Modo Hockey, och valde att efter säsongen 2010 sadla om till tränare då han fick tjänst som assisterande coach för Colombus Blue Jackets.

Jan Hrdina. Foto: MIKAEL SJÖBERG

11) Jan Hrdina, HV71 (06/07)

Kommentar: Hade många framgångsrika säsonger i NHL där han samlade på sig totalt 513 matcher och 297 poäng. En tekningskung som kontrollerade isen i båda riktningar var han än spelade. 

Så gick det: Var en av de stora guldhjältarna när HV71 vann SM-guld under hans första säsongen i laget. Säsongen därpå ökade han sin poängskörd markant och gjorde 42 pinnar på 51 matcher. Avslutade karriären på grund av skada i HV71 2009.

Jan Hlavac. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

10) Jan Hlavac, Linköping HC (08/09)

Kommentar: Har fyra medaljer från VM med Tjeckien där han två gånger stod som mästare. Utöver det en fin karriär i NHL med 224 poäng på 436 matcher. 

Så gick det: Öste in 48 poäng i debutsäsongen i SHL och återvände sedan i fem raka säsonger till SHL, där han även spelade för Växjö Lakers. En av de bästa tjeckiska spelarna i SHL:s historia.

Richard Zednik. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

9) Richard Zednik, AIK (10/11)

Kommentar: Spelat i OS, VM, NHL och Stanley Cup. Var med i Stanley Cup-finalen 1998 med Washington Capitals som förlorade i fyra raka matcher mot Detroit Red Wings. Var en av Capitals poängbästa spelare i det slutspelet.

Så gick det: Hämtades in mitt under säsongen och misslyckades rätt grovt i SHL med bara åtta poäng på 21 matcher. Avslutade karriären efter säsongen.

Ladislav Nagy. Foto: RONNY JOHANNESSON / KVP

8) Ladislav Nagy, Modo Hockey (10/11)

Kommentar: Fanns med i det slovakiska VM-laget som oväntat blev världsmästare 2002. Hade även en fin karriär i NHL med höga poängsnittet 0,71 på 435 matcher (de flesta av matcherna i Phoenix Coyotes. 

Så gick det: Blev snabbt en publikfavorit i Modo där han öste in poäng (24 poäng på 25 matcher under debutsäsongen). 

Janne Niinima. Foto: ROBBAN ANDERSSON

7) Janne Niniimaa, HV 71 (09/10)

Kommentar: VM-guld med Finland 1995 vilket sedermera gav honom chansen i NHL där det totalt blev 741 matcher och 319 poäng. Snittade nästan en halv poäng per match och var säsongen 04/05 en av ligans poängbästa backar.

Så gick det: Imponerade i HV 71 där han fick vara med och vinna SM-guld våren 2010. Vände sedan till Luleå där han gjorde ännu fler poäng. Avslutade sedan karriären i Asplöven(!).

Roman Cechmanek. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES ANDREAS L ERIKSSON

6) Roman Cechmanek, Linköping HC (06/07)

Kommentar: Tre VM-guld, ett OS-guld och uttagen till NHL:s All-Star match 2001. Roman Cechmanek är en av de bästa tjeckiska målvakterna i NHL någonsin, och hade varit en toppmålvakt i OS om han fick spela (fanns en viss Dominik Hasek som tog förstaspaden). 

Så gick det: Floppade i SHL och överglänstes av Johan Fransson vilket ledde till att Cechmanek fick sparken från Linköping i januari 2007.

Ryan Whitney. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

5) Ryan Whitney, Modo Hockey (15/16)

Kommentar: Draftades 2002 som femteval i förstarundan av Pittsburgh Penguins. Levererade sedan över en halv poäng per match som back i NHL på 481 matcher, och fanns med i USA:s OS-lag 2010 som förlorade guldet till Kanada i finalen. En otroligt tung backvärvning av Modo Hockey samma säsong som laget åkte ur SHL.

Så gick det: Hann bara spela två matcher innan en fotskada hindrade honom från att fortsätta sin karriär. Avslutade karriären efter det.

Derek Roy. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

4) Derek Roy, Linköping HC (17/18)

Kommentar: 738 matcher i NHL och 524 poäng. När Derek Roy hämtades in till Linköping inför förra säsongen så var det en av SHL:s större transferbomber på länge. Roy noterades säsongen 07/08 för 81 poäng vilket placerade honom före stjärnor som Mats Sundin, bröderna Sedin, Sidney Crosby, Jaromir Jagr och Patrick Kane.

Så gick det: Linköpings poängkung förra säsongen, och i skrivande stund toppar Roy poängligan i SHL med 33 poäng på 36 matcher. 

Donald Brashear. Foto: ANNA-LENA BERGQVIST / BILDBYRÅN

3) Donald Brashear, Modo Hockey (14/15)

Kommentar: Kom till SHL med över tusen matcher i NHL på meritlistan, och även om hans huvudsakliga uppgift i karriären var att slåss så är antalet matcher något som få i SHL:s historia kan matcha. Fanns med i konferensfinalen mot Tampa Bay våren 2004, när hans Philadelphia Flyers slogs ut i en sjunde och avgörande match.

Så gick det: Hängde inte alls med i SHL:s tempo, och gjorde bara tolv matcher i grundserien. Hängde ett mål i kvalet mot Vita Hästen när Modo höll sig kvar i SHL.

Kris Versteeg. Foto: FRANK GUNN / AP THE CANADIAN PRESS

2) Kris Versteeg, Växjö Lakers (18/19)

Kommentar: Två gånger vinnare av Stanley Cup med Chicago Blackhawks under klubbens gyllene era. Kris Versteeg har 643 matcher i NHL och 93 i Stanley Cup (där han snittat över en halv poäng per match). Hade kunnat spela i NHL fortfarande, men ska nu frälsa Växjö Lakers när klubben ska försvara sitt guld.

Så gick det: Återstår att se.

Ed Belfour. Foto: JAN DÜSING

1) Ed Belfour, Leksands IF (07/08)

Kommentar: Fick tidigt smeknamnet "Eddie the Eagle" i NHL där han än i dag rankas som en av de bästa målvakterna någonsin. Vunnit Vezina Trophy (NHL:s bästa målvakt) två säsonger, och dessutom vunnit OS, Canada Cup och Stanley Cup. Avslutade sedan karriären i Leksand (!) i Hockeyallsvenskan som en av de tyngsta värvningarna någonsin i svensk ishockey. En värvning som saknar motstycke i svensk hockeyhistoria - och det vore som om att Joe Thornton kritade på för Mora IK nu.

Så gick det: Spelade 20 matcher i grundserien där han hade lägst snitt i insläppta mål per match. Lyckades dock inte frälsa Leksand i Kvalserien. Avslutade karriären efter säsongen.

FOTNOT: Listan avser bara utländska spelare som värvats till Hockeyallsvenskan eller SHL med start säsongen 06/07. Spelare som hämtades in under lockouten 12/13 är inte heller inte med i urvalet. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!