Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En rolig fråga – det kommer inte hända”

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALF LINDBERGH

Hockeyallsvenskan väntar för HV71 under nästa säsong. 

Nu uttalar sig flera HV-profiler om klubbens historiska fiasko – och den ovissa framtiden för klubben. 

– En rolig fråga, men jag tror de inte kommer fråga mig om den rollen, säger tränaren Andreas Johansson som sparkades från klubben 2015 under uppmärksammande förhållanden.   

Under söndagen stod det klart. Den klassiska hockeyföreningen HV71 spelar inte i SHL nästa säsong. Men det här inte den första gången det stormar kring Jönköpingsklubben. 

Under 2015 sparkades Andreas Johansson från posten som tränare efter en infekterad konflikt med den sportsliga ledningen i klubben. Men den skakiga historiken med HV71 är glömd, menar Johansson som nu lider med Jönköpingsklubben. 

– Jag tycker att det är tråkigt. Det är inte en rättvis säsong. Varken HV71 eller Brynäs ska åka ut. Jag mår inte bra av det. Det är förjävligt detta, helt enkelt, säger Johansson som inte är bitter över det som hände för sex år sedan. 

– Det var några få personer det handlade om då. Jag känner många härliga personer i Jönköping och i HV71. Livet är för kort för att vara bitter, men det känns tungt i dag. 

Det mesta talar för att det kommer bli ordentliga omsvängningar i både laget och den sportsliga ledningen. Den assisterande sportchefen Johan Davidsson har redan sagt att han kommer lämna. Samtidigt som tränaren Stephan ”Lillis” Lundhs kontrakt går ut, men Andreas Johansson räknar inte med ett samtal från sin tidigare arbetsgivare. 

”Kan jag inte svara på...”

– Haha, det var en rolig fråga. Jag tror inte de kommer att fråga mig. Det kommer nog inte hända, troligtvis.  

Men vad kommer du svara – om du får frågan? 

– Det kan jag inte svara på. 

Stefan Örnskogs tröja är upphissad i taket på Husqvarna Garden, som under nästa säsong kommer vara en allsvensk arena. Örnskog har tidigare varit involverad i klubbens ungdomsverksamhet, men har nu lämnat sina sportsliga roller i HV71. 

– Det har varit en ansträngd tid för alla som jobbar inom HV71. Jag har mina teorier varför det har blivit så här, men det är inget jag vill prata om i media. 

Kommer du ha någon roll i HV71 under framtiden? 

– Jag trivs jättebra där jag jobbar. Jag känner inte i dagsläget för att jobba med det sportsliga just nu. Min energi för den delen är slut för tillfället. Men det är mycket möjligt att man blir sugen igen. 

Öppnar för comeback

Hur var det att vakna upp i Jönköping i dag? 

– Det är klart att det är tungt... Laget har mått väldigt dåligt. Det är nästan en overklig situation att vakna upp till. Men livet går vidare... 

Martin Thörnberg har fyra guld med HV71 men tvingades bort inför säsongen då HV-ikonen inte fick ett förlängt kontrakt. I stället spenderade han säsongen i hockeyettan-klubben Dalen – men lider så klart med moderklubben. 

– Jag har inte sett så många fler matcher än de på slutet och det är därför svårt för mig att säga. Men givetvis är det mycket som HV behöver gå igenom efter en sån här mardrömssäsong då allt ifrågasätts. Det gäller förstås även om det är rätt folk på rätt plats i klubbens ledning, säger Thörnberg till JP.se

Thörnberg har kontrakt med Dalen under nästa säsong – men utesluter inte en comeback i HV71. 

– Det är jättesvårt för mig att säga något om i nuläget då jag har kontrakt med Dalen och jag trivs väldigt bra. Men samtidigt är HV min moderförening och som min andra familj. Jag brinner verkligen för klubben.

”Det blev så mörkt”

När SportExpressen tog kontakt med Bosse Ahl, guldhjälte för HV71 1995, under söndagskvällen ville han inte prata alls. Tolv timmar senare har han samlat sig.

– Det blev så mörkt, det var inte läge att prata i går kväll.

Hur känns det nu?

– Jag har inte riktigt smält det än. Men…det kommer nya dagar framåt. Det är bara att vänja sig vid att vi spelar i den serien nu, det är det som gäller.

Du blickar framåt?

– Ja, det måste vi göra. Det går inte att gräva ner sig för mycket, för då kommer man inte upp igen. Vi får deppa några dagar nu och sen jobba i den riktningen för att bli vinnande igen.

Ahl arbetar i dag som materialansvarig i klubbens ungdomsverksamhet.

– Jag försöker mest få det att rulla på, så att alla ska vara glada och nöjda och kunna den idrotten man älskar. Sen är det klart att man funderar på hur det blir för en annan också, efter det här.

– Jag hoppas och tror att jag får vara kvar och göra mitt jobb.

Du tänker att det skulle kunna bli en konsekvens av det här, att du inte kan behålla jobbet?

– Jag är inte på elitverksamheten, utan ungdom och junior. Och man vet inte hur de kommer hantera den frågan. Men förhoppningsvis så ska det väl inte göras för stora ändringar på den sidan.