Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emil Berglunds ärliga svar om Timrå – och passning till Kent Norberg

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: BENKT EURENIUS / EURENIUS BENKT DN PRESSENS BILD
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

På andra sidan: Nära vänner, sportchefen som blev hans affärskollega och klubben han spelade för i tolv år. 

Nu förbereder sig Emil Berglund, 27, för att radera Timrå IK från SHL.

– Känslomässigt har jag inga problem med att vinna mot Timrå, säger Djurgårdsspelaren i en längre intervju med SportExpressen.

När Emil Berglund stod på scenen för den hockeyallsvenska upptaktsträffen i höstas fanns det aldrig en tanke på att säsongen kunde ta den här riktningen. 

Då var han Almtunas kapten som pratade om sin personliga succésäsong 20/21 och hur Uppsalalaget skulle bete sig för att kunna hota än mer i den allsvenska tabellen. 

Ett halvår senare gäller ingenting av det där längre, för nu ser Emil Berglunds hockeyvardag helt annorlunda ut.

När SportExpressen når 27-åringen har han precis avslutat ännu ett ispass med Djurgården på Hovet.

– En dag ringde Tony (Mårtensson, sportchef Almtuna) och frågade om jag var intresserad av att spela för Djurgården. De hade en kontakt och jag tvekade aldrig på att säga ja – med all respekt för Almtuna. Det har alltid varit en dröm för mig att få spela för Djurgården, så jag kunde inte tacka nej. 

Han bytte bort botten i hockeyallsvenskan mot botten i SHL. 

Uppdraget var glasklart den dagen Berglund blev Djurgårdsspelare: Rädda klubben kvar i högstaligan.

– Jag fick ett bra svar i Almtuna på vilken spelare jag kan vara, men klart att det är rätt steg för min hockeykarriär att vara tillbaka i SHL. Det började sådär i Djurgården, jag var van att spela mer offensivt i Almtuna, och det tog ett tag innan jag hittade rätt, men nu har jag fått tillbaka ett bra tvåvägsspel och mina bästa matcher har kommit senaste månaden, recenserar han sin SHL-säsong.

Trots flytten släppte Emil Berglund inte Almtuna, det lag han var kapten för i ett och ett halvt år.

– Jag var där på sista matchen, det var väldigt nervöst. Jag är tacksam till Almtuna att de hjälpt mig bli den hockeyspelare jag visste att jag kunde vara. Kul och starkt att grabbarna kunde fixa det efter en turbulent säsong. 

* * *

Känslomässigt har jag inga problem med att vinna mot Timrå

Medan Almtunas säsong är över lever Djurgårdens i allra högsta grad. Under helgen väntar kvalrond ett mot Timrå IK, den klubb Emil Berglund så starkt förknippas med. 

Han började spela där som 14-åring, ett decennium senare hjälpte han föreningen till SHL 2018 och under sin sista säsong förärades han med C:et.

– Jag har många vänner kvar där, men det enda som betyder något är att Djurgården ska vinna fyra matcher i den här serien. Jag känner inget annat än det, om jag ska vara helt ärlig, säger han.

Är det svårt rent känslomässigt att spela det här kvalet med tanke på att det är två klubbar som ligger dig nära hjärtat?

– Klart att jag hellre hade skickat ut någon annan förening, men jämför man Djurgården och Timrå, så har Djurgården alltid varit mitt lag, ända sedan jag växte upp. Känslomässigt har jag inga problem med att vinna mot Timrå. Det stör mig inte.

”Nubben” på sitt kontor i spelbutiken.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Det är inte bara Timrå IK som står på andra sidan i det ödesmättade kvalspelet, Emil Berglunds affärskollega – och tidigare chef – Kent ”Nubben” Norberg är ju alltjämt klubbens sportchef. 

De har en lång historik ihop och i ungefär samma veva som Berglund lämnade föreningen 2020 öppnade duon, tillsammans med Challe Berglund, Emils pappa, en spelbutik i centrala Sundsvall.  

– Vi skämtade om att vår WhatsApp-grupp kommer vara död under mars-april. Den har inte gått speciellt varm på slutet ändå, säger Emil med ett skratt.

Pausas det affärsmässiga under några veckor nu?

– Som tur är har vi lite olika arbetsuppgifter i det företaget, så vi behöver inte prata med varandra speciellt ofta.

Vem gör vad?

– Njae, det håller vi utanför.

Det blir ingen skilsmässa mellan er om Djurgården skickar ur Timrå eller vice versa?

– Det får du fråga ”Nubben”. Skickar de ur oss, då blir det ingen skilsmässa för min del i alla fall men du får fråga ”Nubben” hur han skulle reagera. 

Förhandlade sina egna kontrakt

Emil Berglund är lite av en mångsysslare.

Under de senaste åren har han kombinerat hockeykarriären med olika företagsuppdrag.

– Jag hade padelhall förut också. Det är skönt att ha något på sidan av hockeyn. Jag brukar skämta om att när vi klev in i spelbutiken tillsammans blev jag äntligen chef över ”Nubben” för första gången. Han håller nog inte med, men jag säger det för att reta honom. 

Hur involverad är du?

– Jag är inte på plats i butiken, utan jag sköter det via datorn från hemmet. Men jag är travintresserad och tittar mycket på det, jag är även delägare i några hästar. Jag skulle nog säga att det mer är en hobby än ett företag. Det är väldigt kul och det är skönt att koppla ifrån ishockeyn.

Länge skötte Berglund sina egna förhandlingar och avtal, men sedan ett drygt år tillbaka har han för första gången i karriären anlitat en agent. 

Annat var det under Timråtiden.

– Tidigare har jag alltid förhandlat med ”Nubben” själv, så jag har blivit lurad varje år. Det har alltid saknats någon nolla på kontraktet, men ändå har jag skrivit på kontrakt efter kontrakt, säger han med glimten i ögat.

Och du valde alltså att bli affärskollega med honom.

– Ja, men uppenbarligen är han bra på att skriva kontrakt. Det gäller att utnyttja det på rätt sätt...

Någon dialog med Djurgården om nästa säsong har inte påbörjats än. 

Viktigare saker ligger i schemat.

– Jag tänker inte så mycket på att det är Timrå vi kommer möta nu. Vi ska vinna fyra matcher helt enkelt, det är mitt enda fokus.  Framtiden får vänta.

TV: Petar stjärnan i sitt lag