Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Elitserien är bättre än allsvenskan i fotboll"

Foto: Jan Düsing

1982/1983 lyssnade tv- och radioprofilen Tommy Åström på samtliga hockeysportextra i Sveriges Radio.

30 år senare brinner han fortfarande lika mycket för elitserien.

I en intervju berättar Åström om varför han avskyr tramsig sportjournalistik, sin beundran för Lasse Granqvist och varför elitserien är bättre än allsvenskan.

– Elitserien är en väldigt bra produkt. Den slår allsvenskan i fotboll på fingrarna, säger han till SportExpressen.se.

Tommy Åström är känd från OS-friidrotten i Radiosporten, Canal Plus (snart C More) sändningar och otaliga ishockeyreferat. Sedan 1994 har Åström arbetat för Radiosporten.

Och att det blev just radio från början var något av en självklarhet.

– Säsongen 1982/1983... det här låter nästan sjukligt. Men då hörde jag samtliga hockeysportextra på Sveriges Radio. Jag satt med min pappa då och förde statistik. Det var långt före både internet och text-tv.

– Redan då hade jag som en dröm att få jobba där. Det är häftigt att det blev så.

"Kunde alla spelare"

I höst kommer han ånyo att ankra elitseriesändningarna. Och just elitserien ligger varmt om hjärtat.

– Jag började prenumerera på tidningen Hockey 1981 när jag var sju år gammal. Jag kunde väl alla spelare i elitserien när jag var tio år.

Så hockeyn går först?

– Nja... lika mycket friidrott i såna fall. Det ligger mig minst lika varmt om hjärta. Sedan fotboll också... men det gör väl alla?

Vad tycker du om elitserien i dag då?

– Den har gått från att vara världens näst bästa till världens tredje bästa, i och med KHL. Men fortfarande står den sig väldigt starkt och jag tycker att det är en bra produkt. Den slår allsvenskan i fotboll på fingrarna.

Varför då?

– Framför allt tror jag att det är bättre att en serie drivs av ett företag – svenska hockeyligan i det här fallet – än ett förbund. Förbund ska arbeta mer med breddverksamhet.

"Mer medievänliga"

– Rent konkret kan man också säga att de är mer medievänliga i elitserien. De arbetar bättre med arrangemangen och är tillmötesgående mot tv-företagen.

– När inte fotboll är på toppnivå så tycker jag att arenaupplevelsen blir bättre i ishockey. Man är inomhus och det blir bra drag i ladan, helt enkelt.

Hur ser du på dig själv som sportjournalist?

– Sport är viktigt för folk. Det som egentligen är sprunget ur en lek är viktigt. Jag gillar inte när man håller på och tramsar och flamsar. Det kan låta tråkigt, men jag står för seriositet. Sporten i sig är så pass underhållande att följa att man inte behöver skruva till saker i absurdum.

"Internet blev översvämmat"

Åström tycker att det är viktigt att man som sportjournalist är objektiv och oberoende. När man arbetar nära en serie, som med elitserien, säger han dock att klubbarna ibland missuppfattar hans roll.

– Jag kan ta ett exempel: Jag var med i SVT:s Debatt om hockeytacklingar. Då sa jag, som en replik på att Luleå läkare sa att de spelar rolig hockey, att de spelar tråkig hockey. Sedan blev hela internet översvämmat av uppretade Luleåsupportrar som trodde att jag hade vigt mitt liv till att hata Luleå Hockey. Men jag har inget emot Luleå.

– Sedan kom det från klubben att de ville framföra en invändning mot mitt sätt att uttrycka mig och att de "inte förväntade sig det från en samarbetspartner". Då var jag tvungen att markera: Vi är ingen samarbetspartner i det avseendet.

Vad har du för förebilder?

– Det är många på Radiosporten som jag har varit imponerad av: Lars-Gunnar Björklund, Åke Strömmer, Tommy Engstrand.

– Och sedan Lasse Granqvist. Vi är väldigt bra vänner. Vi stöter och blöter det mesta. Lasse har alltid stöttat mig otroligt mycket. Han började ju på Radiosporten sex år före mig. Så på så vis har han alltid varit en förebild – jag tycker att han är Sveriges bästa sportjournalist.

Hur länge kommer du arbeta som sportjournalist?

–  Som kommentator är det viktigt att man håller sig uppdaterad. Känner man att man börjar tappa lite tempo och klass, vilket man kan göra, tycker jag att det är viktigt att man kliver av i tid.

– Men sedan kan man jobba bakom programmen. Så jag kommer att jobba med sport hela vägen ut.