Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ekonomiska vinnare – och förlorare– i SHL

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ekonomiska resultatet lag för lag i SHL, inklusive nykomlingarna samt Leksand

1. Örebro

Foto: Mikael Fritzon / Tt

Ekonomiskt resultat: + 35,6 miljoner kronor

Eget kapital: 37,8 miljoner kronor

Kommentar: Örebros jättevinst tillskrivs en överlåtelse av elitverksamheten till Örebro Elithockey AB som resulterade i vinst på 33 miljoner. Utöver det hade verksamheten en vinst på ungefär 2,6 miljoner.


2. Skellefteå

Foto: Jonas Ljungdahl

Ekonomiskt resultat: + 23,3 miljoner kronor

Eget kapital: 60,7 miljoner kronor

Kommentar: Skellefteås rekordvinst tillskrivs till stor del i försäljningar av spelare. Klubben fick ersättning för fem spelare som lämnade för NHL samtidigt som Jimmie Ericsson och Oscar Möller drog till KHL.


3. Växjö

Foto: Daniel Malmberg/All Over Press

Ekonomiskt resultat: + 13,3 miljoner kronor

Eget kapital: 22,6 miljoner kronor

Kommentar: I sin budget inför säsongen hade klubben bara budgeterat med spel i grundserien, vilket innebär att alla inkomster från slutspelet innebar bonus för SM-guldvinnarna. Resultatet är mer än dubbelt så bra som förra året.


4. Frölunda

Foto: Carl Sandin

Ekonomiskt resultat: + 7,1 miljoner kronor

Eget kapital: 20,3 miljoner kronor

Kommentar: Frölunda tog sig för första gången sedan 2009 förbi kvartsfinal i SM-slutspelet vilket bidrog till vinsten. Klubben fick även se ett par spelare skriva på NHL-kontrakt vilket resulterade i viss ersättning.


5. Djurgården

Foto: Anna-Lena Bergqvist

Ekonomiskt resultat: + 6,5 miljoner kronor

Eget kapital: 22,5 miljoner kronor

Kommentar: Djurgården gjorde sitt bästa år under 2000-talet sett till det ekonomiska resultatet. En stor del av det positiva resultatet tillskrivs till den ökade publiksiffran som steg från 6 142 till 7 924 den gångna säsongen.


6. Modo

Foto: Jonas Forsberg

Ekonomiskt resultat: + 2,3 miljoner kronor

Eget kapital: 4,3 miljoner kronor

Kommentar: Linus Ullmark och Adrian Kempe skrev på för NHL-klubbar vilket inbringade 4,4 miljoner. Något som la en stor grund för det positiva resultatet för klubben tillsammans med kvällen när Peter Forsbergs tröja hissades.


7. Luleå

Foto: Johan Bernström

Ekonomiskt resultat: + 2 miljoner kronor

Eget kapital: 15 miljoner kronor

Kommentar: Grunden för Luleås plusresultat ligger i att kostnaderna för klubbens dotterbolag minskat samtidigt som de fått in pengar genom försäljningar av lägenheter. Vinsten är drygt tre miljoner bättre än föregående säsong.


8. Malmö

Foto: Simon Hastegård

Ekonomiskt resultat: + 133 tusen kronor

Eget kapital: 4,6 miljoner kronor

Kommentar: Klubben satsade hårt för att gå upp i SHL efter tidigare misslyckanden och plockade in spelare under säsongen men kunde trots det göra en liten större vinst jämfört med föregående år (89 000).9. Karlskrona

Foto: Christian Örnberg

Ekonomiskt resultat: + 41 tusen kronor

Eget kapital: 4 miljoner kronor

Kommentar: Det blev en knapp vinst för nykomlingarna, ett resultat som är drygt fyra miljoner kronor bättre än föregående säsong. Klubben gick dessutom back på kvalspelet till SHL då de bara spelade fyra matcher.


10. Rögle

Foto: Tomas Leprince

Ekonomiskt resultat: - 460 tusen kronor

Eget kapital: 1,58 miljoner kronor

Kommentar: Klubben hade budgeterat med ett ökat driftsbidrag, något de inte fick vilket gjorde att klubben fick ta hjälp av sponsorer för att klara säsongen. Även kostnaderna för a-laget ökade i jakten på SHL.


11. Färjestad

Foto: Anna-Lena Bergqvist

Ekonomiskt resultat: - 1.8 miljoner kronor

Eget kapital: 70 miljoner kronor

Kommentar: Klubben har dragits med en ansträngd ekonomi under ett par år och varslade under säsongen sex personer och ligger bakom delar av minusresultatet. En större del av det egna kapitalet är samtidigt uppbundet i arenan.


12. Linköping

Foto: Olle Wande

Ekonomiskt resultat: - 2,2 miljoner kronor

Eget kapital: 6 miljoner kronor

Kommentar: Trots förlusten var det en förbättring med två miljoner jämfört med föregående säsong för klubben. Minskad personalstyrka och utlagd verksamhet har bidragit till att förlusten inte blivit lika stor.


13. Leksand

Foto: Daniel Eriksson

Ekonomiskt resultat: – 4,6 miljoner

Eget kapital: 16 miljoner kronor

Kommentar: Det negativa resultatet förklaras av klubben med att de haft för hög personalomsättning inom a-laget vilket medfört ökade kostnader för den sportsliga delen.


14. HV 71

Foto: Michael Berggren

Ekonomiskt resultat: - 4,9 miljoner kronor

Eget kapital: 25 miljoner kronor

Kommentar: Den ekonomiska uppgörelsen med den hårt kritiserade coachen Andreas Johansson som lämnade klubben ligger bakom en del av minusresultatet. Samtidigt ökade kostnaderna för både dam- och juniorlagen.


15. Brynäs

Foto: Simon Hastegård

Ekonomiskt resultat: - 6,8 miljoner kronor

Eget kapital: 13,9 miljoner kronor

Kommentar: Brynäs budgeterade med 6 000 besökare men hamnade en bit under det både i grundserien och i slutspelet. Det tillsammans med ett tränarbyte och förändringar i spelartruppen ligger bakom en del av den stora förlusten.