Ek: Så går det för AIK, Brynäs och Frölunda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jan Düsing

Om mindre än två veckor börjar elitserien i ishockey. Med start i går och fram till söndag kommer Mattias Ek, krönikör och reporter på HockeyExpressen.se, att presentera sitt tips inför säsongen.

I dag får mästarna Brynäs och storstadslagen Frölunda och AIK sin dom.

4) Brynäs

Kommentar: Så sent som 2008 blev Brynäs sist i elitserien. Våren 2012 blåste Brynäs förbi alla, knockade Frölunda, Färjestad och Skellefteå och vann SM-guld. En mäktig förvandling. Egenfostrade forwards som Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok hyllades kungligt.

Brynäs har nu blivit av med Silfverberg, Niklas Svedberg, Mattias Ekholm och Johan Larsson till Nordamerika vilket är priset för framgången. Luckorna har tätats rätt väl och sportchefen Michael Sundlöv har tillsammans med Brynäs tränar- och klubbledning etablerat Gävlelaget i toppen av elitserien. Starkt jobbat! Nyförvärven Sebastian Enterfeldt, Johan Harju och Andreas Thuresson kanske kan vara något för Tre Kronor under säsongen så offensiven är välbehållen.

Det lär bli starkt ljus på den före detta Färjestadsmålvakten Robin Rahm efter avtjänat dopingstraff. Kommer han att palla mentalt och fysiskt? Veteranen Johan Holmqvist blir viktig för både Rahm och Brynäs i vinter.

Prognos: Klarar Brynäs av att följa upp SM-guldet med en ny häftig slutspelsresa? Eller finns det ännu hungrigare lag. Jag lutar åt det senare och tror på respass i kvartsfinalen.


6) Frölunda

Kommentar: Knepigast var beskedet inför säsongen till tränaren Kent Johansson att det här är hans sista säsong i Göteborgsklubben. Börjar det gå dåligt kommer det bli mycket snack om han ska vara kvar. Och går det bra blir det väl nästan ännu märkligare att man redan klippt bandet?

Elitseriens tätaste målvakt, dansken Frederik Andersen, har försvunnit till Nordamerika. Efter VM drog även förstakedjans Fredrik Pettersson och Mika Pyörälä till KHL. Frölunda var förberedda på Andersens flytt och gjorde tidigt klart med Södertäljeslovaken Julius Hudacek. Målvaktssidan är försvagad och laget har fått sina törnar. Men Frölundas satsning på hemvändande Frölundaspelare har gjort att stämningen inte påverkats alltför mycket.

Detroitvärvningen Fabian Brunnström har smugit sig in i Dragkedjan och funkat fint med Joel Lundqvist och Magnus Kahnberg. Spelbegåvade Dick Axelsson har klarat testet och har trivts bra med Mathis Olimb och Anton Axelsson. Överlag känns det som ett stabilt lagbygge.

Prognos: Frölunda tillhör lagen på den övre halvan. Skadorna störde i fjol och i år är det frågan om målvakterna håller i SM-slutspelet? Kvartsfinal, knappast mer.


9) AIK

Kommentar: Få lag har blivit av med så utstuderat viktiga pjäser som "Gnaget". Succétränaren Roger Melin har flyttat tillbaka till Linköping. Supermålvakten Viktor Fasth har tagit chansen i NHL och Anaheim. Dessutom har elitseriens poängkung Robert Rosén snöpligt hamnat i Växjö medan elitseriens målkung Richard Gynge börjat hitta rätt i KHL-laget Dynamo Moskva. Puh...

Men sportchefen Anders Gozzi har jobbat smart för att hitta nya lösningar. AIK är en klubb på väg framåt och det har märkts de senaste åren. Laget har maxpresterat genom att vinna avgörande matcher i slutet av grundserien för att ta sig till slutspel och sedan lyckats skrälla och nå semifinal två år i rad.

Rimligen borde det bli tuffare för AIK i år. Målvakterna Daniel Larsson och Niklas Lundström måste lyckas, med mycket hjälp. Defensiven hålls ihop av lagkaptenen Dick Tärnström, som 37 år gammal gjorde en kanonsäsong senast. Tobias Viklund håller så gott som Tre Kronor-klass i match efter match. Och när Fredrik Carlsson spelar utan att strula till det, och då Stefan Johansson hittar flytet, har AIK en toppuppställning bakåt.

Robert Roséns ersättare Esa Pirnes har hittills visat sig vara så bra jag jag och AIK trodde. Ihop med Ahlströmmarna har man en effektiv kedja. VIK-värvningen Broc Little har förutsättningarna med teknik och målsinne att lyckas även i elitserien. Danske supertalangen Nicklas Jensen kan bli en hit och möjligen är Joakim Nordström mogen att spela i elitserien på allvar.

Prognos: Tungt ansvar för nye tränaren Per-Erik "Perra" Johnsson, att upprepa två år av framgångar. Precis som tidigare år lär det bli streckstrid. Och precis som förut tror jag AIK hamnar på fel sida om slutspelsstrecket...