Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jättestyrkebevis att vi vänder detta”

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
1 / 10

VÄXJÖ. Det blev händelserikt i det intressanta mötet mellan Växjö och Färjestad. Matchen innehöll en tidig ledning, ett trasigt plexiglas, en sen kvittering – och ett avgörande efter straffar.

Då var det Färjestad som vann med 4-3, Victor Ejdsell blev ende målskytt under straffarna.

– Växjö i 2-0-ledning... det är kanske ligans bästa lag. De är konsekventa, att just vända där tycker jag är ett jättestyrkebevis från vår sida, säger tränare Johan Pennerborn.

SHL-säsongen startades med ett tilltänkt toppmöte direkt. Växjö, som inför matchen hyllades för sitt SM-guld under fjolåret, stod på ena sidan.

I andra båset satt topptippade Färjestad, med hemvändare som Marcus ”Lillis” Nilsson, Joakim Nygård och Mikael Wikstrand.

Ett Färjestad som kommer från en tuffare försäsong.

– Stort summerat så har den varit tuff för oss, men det tänker jag att det ändå är bra för att många pratar om vårat lag på papperet, att det är ett sånt jäkla... man pratar om Real till exempel, säger Johan Pennerborn.

Han fortsätter:

– Men det är inget Real, tittar du på spelartypen så har vi Jacob de la Rose, tvåvägscenter, har sina större styrkor i defensiven, Linus Johansson likaså, jag tycker att det där vill jag ta bort. Det är ett väl balanserat lag. Sen har vi Jocke Nygård, en tvåvägsforward, jobbar lika hårt i bägge ändarna. Att försäsongen har varit tuff för oss, någonstans kanske det omedvetet att vi har ett bra lag, men då tycker jag att det kanske är bra att det varit så... vi har pratat om att bli tuffare som grupp också internt, att vi då får ha lite trevande och tufft i början, vi har haft det. Sett till spelet, sista träningsmatcherna och säg 30-35 minuter i dag så tycker jag att vi tagit steg i rätt riktning.

”Det är kanske ligans bästa lag då...”

Men matchen började bättre för hemmalaget.

Växjö inledde målskyttet, cirka två minuter in, när fjärdekedjan tog vara på en kontring. Uppstyrd av Victor Stjernborg hittade han en fartfylld Emil Forslund som attackerade målet och Haukeland tappade bort sig helt.

– Kul att få göra mål redan nu, jag hoppas att det blir lite mer sådant i år, säger målskytten.

Växjö skulle även hinna utöka sin ledning innan den första pausen.

Då var det Richard Gynge från vänsterkanten som hittade en väg in i mål och Växjö kunde gå till pausvila med en bekväm ledning.

– Växjö i 2-0-ledning... det är kanske ligans bästa lag. De är konsekventa, att just vända där tycker jag är ett jättestyrkebevis från vår sida, det tjatar jag om i första pausen. Ska vi ha något med när det är som det är, då gäller det att vi är tålmodig. Det tycker jag är bra gjort, att vi ändå hade tålamodet och kylan, sen släpper vi egentligen något enkelt mål i första perioden kan jag tycka, men så är det.

Färjestad höjde sig ett snäpp i mittperioden och efter en lång period av press i anfallszon stod Victor Ejdsell på helt rätt plats vid stolpen.

Han kunde trycka in pucken i mål och reducera.

Sen hann det spelas lite mer än 16 minuter innan matchen pausades tillfälligt. 

Sargen hade gått sönder nere i Växjös zon och efter ett överläggande blev det tidig paus som väntade.

Efter pausen spelades de sista minuterna av andra perioden klart innan den sista perioden inleddes.

Då gick det fort.

Lite mer än minuten in klev Martin Johansson fram, fick passningen i vänster tekningscirkel och ett direktskott senare så var pucken i mål.

Dubbla sena mål blev till förlängning: ”Defensiven behöver bli bättre”

Det resultatet höll sig – tills det var tre minuter kvar.

Då rasslade det in dubbla mål.

Först tog Färjestad ledningen efter att Växjö slarvat i egen zon. Marcus Nilsson fick kontroll på pucken och släppte till Gustav Rydahl – som prickade in pucken helt rätt.

Lite mer än minuten senare svarade Hugo Gustafsson och Växjö, där han tryckte in returen precis framför mål. 

Hugo Gustafsson som spelade minst i laget – men gjorde det viktigaste målet.

– Det var så klart jättekul att få göra det, säger han.

En mållös förlängning och efter att bara Victor Ejdsell satt sin straff blev det värmlänningarna som åkte hem med extrapoängen.

Var det något som stack ut i matchen positivt sett?

– Nu var det kanske lite öppna lägen i slutet åt båda hållen, men att man inte äventyrar matchen när du möter Växjö som är så jäkla konsekventa. Men jag har sagt det tidigare, det är lite OLW Chips och Coca Cola... du får dricka kranvatten ibland och du får äta dillstuvad potatis, du kan inte äta oxfilé varje kväll. Vår defensiv behöver bli bättre totalt sett, det är en direkt nödvändighet för oss om vi ska bli där vi önskar, säger Pennerborn.

Flyttade matcher ger en lugn inledning: ”Ett tålamodsmaraton”

Färjestad är ett av lagen som valde att flytta några av sina hemmamatcher tills publiken är åter, den 29:e september.

Det innebär ett lugnt schema.

Nu spelar de bland annat inte förrän nästa lördag.

– Man får vrida den till det, att det är fördelaktigt, men frågar du killarna och oss ledare, det är klart att vi vill ha match tis, tors, lör... ifjol fick vi flytta omgångar på grund av virus, nu flyttar vi på grund av något annat, då får vi hjälpas åt. Nu har vi sju av tio på bortaplan, det är klart att det kanske är lite extremt men samma sak där, vi vrider det till vår fördel, förklarar Pennerborn.

Eftersom att ni har en favoritstämpel utifrån, hur viktigt är tålamodet?

– Över tid väldigt viktig, det är ett tålamodsmaraton... över en hel säsong. Dit ska vi, där har jag varit jättetydlig till vår grupp.