Lyssna på Hockeypuls • Spotify • iPhone • Acast
Den tidigare backstjärnan, som var monumentalt viktig för Linköping under flera årtionden, är numera sportsligt ansvarig i klubbens styrelse.
Där är han ett typ av bollplank till general manager Niklas ”Pajen” Persson. En roll Johansson trivs i.
Tillsammans med ”Pajen” och övriga i sportledningen är Magnus Johansson med och skapar förutsättningar för dagens LHC, men han blickar även framåt.
In i framtiden, och det är lite av ett nyckelord i LHC: Framtiden.
Enligt Johansson vill föreningens kärna och framtida DNA utgå ifrån arbetet i juniorverksamheten.
– Det vi önskar och bygger upp nu är vår egen akademi, spelare som går genom våra led. Sedan har vi inte nått fram ännu. Vi har under ett antal år haft starka importer som lett laget vilket fungerat väldigt bra i grundserien men inte lika bra i slutspel. Det är en summering.
– Nu har vi haft en stark akademi under flera år och vissa spelare börjar komma upp. Andra har varit i väg och kommer tillbaka till oss. Vi vill bygga upp en identitet kring akademin och spelarna där som ska vara kärnan i LHC. Det är målsättningen. Vi är på god väg om vi tittar på hur vår laguppställning ser ut.
Johansson vill inte bara att Linköping ska vara en förening som utvecklar och förädlar hockeytalang, han ser framför sig att tidigare spelare – som varit i väg på andra äventyr – ska vilja återvända i framtiden.
I dagens LHC har exempelvis Marcus Högberg och Jesper Pettersson ”vänt hem” efter några år på vift.
– Jag hoppas att vi kan vara så pass attraktiv som klubb att vi kan visa spelare att vi är en bra utvecklingsplats. De bästa spelarna siktar givetvis på att ta sig över till Nordamerika men LHC ska vara en plats där du kan vara fram tills du är redo och för spelarna som inte färgar där borta. Det ska kännas självklart för dem att komma tillbaka till Linköping, inte för att trösta utan för att fortsätta sin utveckling.
Håller med i Wikegårds kritik
Senaste åren har Linköping radat upp bottenplaceringar och flera gånger tvingats kämpa för sin överlevnad.
Det har inte bara tvingat klubben in i ett ”släcka bränder”-läge, det har också medfört att utomstående funderat över vad LHC står för. Vad klubben ska förknippas med.
När C More-experten Niklas Wikegård gästade Expressens podcast Hockeypuls tidigare i höstas efterfrågade han en tydligare identitet hos svenska ishockeyklubbar, och valde då att exemplifiera sitt resonemang med att lyfta fram Linköping.
– Vem vill se Linköping? Vill någon utanför Linköping titta på Linköping? Vad står LHC för? Det är det blekaste du kan ha. I dag kommer Linköping till Gävle: ”Jaha... Och vad ska jag titta på?”. Förr hade de en Jämtin och ”Pajen” var en duktig spelare, men vad ska man titta på nu då?
Magnus Johansson köper Wikegårds tankar.
– Definitivt. Internt har vi bra koll på vilken identitet vi har och hur vi vill bli sedda, men vi har inte lyckats förmedla den utåt. Jag skulle vilja att LHC engagerar mycket mer än vad vi gör i dag. Därför håller jag med honom fullt ut.
Hur gör man i så fall det?
– Det är inte bara att knäppa med fingrarna utan det handlar om allt man gör, varje dag. Lägger du pusselbitarna hela tiden, under ett antal år, då har du till slut lagt pusslet. Ingenting kommer gratis utan du måste jobba brett och vasst samtidigt. Det finns en stor potential, vi har en stor ungdomsverksamhet med många engagerade, och vi måste fånga det och förmedla det bättre.
Lyssna på hela Hockeypuls-avsnittet med Magnus Johansson i spelaren nedan eller i valfri poddapp: