Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter 100 000 tester – så slutar dramat i SHL

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Statistikgurun Erik Wilderoth har sagt sitt. 

Han har simulerat de sista omgångarna av SHL 100 000 gånger för att ta reda på hur grundserien slutar. 

LHC löper en 80-procentig risk att hamna i negativt kval medan Rögle mest troligt blir tabelletta.

SHL är inne på sitt upplopp och några nervkittlande veckor kvarstår innan grundserien kan summeras. 

Som varje säsong riktas strålkastarljuset mot strecken i tabellen; vid slutspel, säker mark och negativt kval. Vilka lag hamnar var och varför?

Erik Wilderoth, analytiker i C Mores program Hockeylabbet, har denna vecka valt att simulera de sista omgångarna av SHL för att försöka avgöra vilka klubbar som får jubla och deppa när 52 matcher spelats i Sveriges bästa hockeyliga. 

IKO tar sig till slutspel

Det visar sig att LHC och HV71 tvingas göra upp i det negativa kvalet, Rögle nyper förstaplatsen framför Växjö och Oskarshamn kniper den åtråvärda tiondeplaceringen som innebär åttondelsfinal. 

Wilderoth har simulerat de sista 9-13 omgångarna, tabellen haltar ju alltjämt, och enligt Wilderoths beräkningar har LHC endast 2,4 procents chans att ta sig in bland de tio bästa lagen. HV71:s chanser är något större, men Jönköpingslaget bedöms mest sannolikt (41,8 procent) sluta på 13:e-plats i SHL. 

Noterbart är att Djurgården, som trendat nedåt efter nyår, inte löper en särskilt stor risk att tvingas kvala sig kvar i SHL. Enligt Wilderoths simuleringar har Dif en nästan 100-procentig plats i slutspelet.

https://twitter.com/ErikWilderoth/status/1362311060523540482

Statistiklabbet och siffrorna har talat, nu inväntar vi bara att dramat ska avgöras på isen kommande månad. Sista omgången i SHL spelas 25 mars.