Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Efter 100 000 tester – så slutar dramat i SHL

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Statistikgurun Erik Wilderoth har sagt sitt. 

Han har simulerat de sista omgångarna av SHL 100 000 gånger för att ta reda på hur grundserien slutar. 

LHC löper en 80-procentig risk att hamna i negativt kval medan Rögle mest troligt blir tabelletta.

SHL är inne på sitt upplopp och några nervkittlande veckor kvarstår innan grundserien kan summeras. 

Som varje säsong riktas strålkastarljuset mot strecken i tabellen; vid slutspel, säker mark och negativt kval. Vilka lag hamnar var och varför?

Erik Wilderoth, analytiker i C Mores program Hockeylabbet, har denna vecka valt att simulera de sista omgångarna av SHL för att försöka avgöra vilka klubbar som får jubla och deppa när 52 matcher spelats i Sveriges bästa hockeyliga. 

IKO tar sig till slutspel

Det visar sig att LHC och HV71 tvingas göra upp i det negativa kvalet, Rögle nyper förstaplatsen framför Växjö och Oskarshamn kniper den åtråvärda tiondeplaceringen som innebär åttondelsfinal. 

Wilderoth har simulerat de sista 9-13 omgångarna, tabellen haltar ju alltjämt, och enligt Wilderoths beräkningar har LHC endast 2,4 procents chans att ta sig in bland de tio bästa lagen. HV71:s chanser är något större, men Jönköpingslaget bedöms mest sannolikt (41,8 procent) sluta på 13:e-plats i SHL. 

Noterbart är att Djurgården, som trendat nedåt efter nyår, inte löper en särskilt stor risk att tvingas kvala sig kvar i SHL. Enligt Wilderoths simuleringar har Dif en nästan 100-procentig plats i slutspelet.

https://twitter.com/ErikWilderoth/status/1362311060523540482

Statistiklabbet och siffrorna har talat, nu inväntar vi bara att dramat ska avgöras på isen kommande månad. Sista omgången i SHL spelas 25 mars.