Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edwin Hedberg stängs av för dopingbrott

Foto: Michael Berggren

Hockeyspelaren Edwin Hedberg, senast i Modo, har fått sitt straff.

Enligt Aftonbladet stängs 20-åringen av sex månader för dopingbrott.

Hedbergs agent Claes Elefalk bekräftar för SportExpressen.se.

– Edwin är mycket besviken på deras beslut, säger Elefalk.

Det var i en match i början av februari som Modos 20-årige hockeystjärna Edwin Hedberg testades positivt i ett dopingtest.

I april berättade Hedberg för SportExpressen.se om vad som hänt, om hur han fått i sig det förbjudna läkemedlet sibutramin.

– Det är huvudsakligen ett bantningsmedel, och det är inget jag strävar efter. Så det kom som en chock, sa Hedberg då.

"Kommer att överklaga"

Hedberg valde att stänga av sig själv i väntan på Riksidrottsförbundets utredning och nu rapporterar alltså Aftonbladet att Hedberg kommer att stängas av i sex månader - mellan den 24 april och den 24 oktober.

Ett straff som Hedbergs agent Claes Elefalk, CAA, tycker är på tok för hårt.

– Det är oskälig längd på avstängningen då tiden inte är samstämmig med idrottare i Europa, som Danmark och Ryssland, för samma substansfynd, säger han till SportExpressen.se.

– Edwin är mycket besviken på deras beslut, och att de inte har tagit mer hänsyn till de speciella omständigheterna i detta synnerliga speciella och unika fall.

RF:s beslut kan överklagas inom tre veckor - och Hedberg kommer att överklaga.

– Vår klient kommer att omgående överklaga för att få ärendet korrekt prövat, säger Elefalk.

Hedberg har representerat såväl det svenska pojk- som juniorlandslaget och har spelat i SHL med Modo de två senaste säsongerna.

Sammanlagt har han gjort 57 matcher i SHL, på vilka han gjort fem mål och fem assist.

Modo kommenterar

I nuläget är Hedberg kontraktslös och när SportExpressen.se talar med Modos general manager Per Svartvadet är han ovetande om att RF kommit till ett beslut.

– Det visste jag inte ens. Jag är inte så insatt i vad man ska bör få för straff, jag har inte forskat alltför mycket i ämnet. Jag tror han hoppats på att få ett kortare straff men det är som det är, säger Per Svartvadet och fortsätter:

– Det var väl naturligtvis jobbigt för honom när han inte visste vad skulle hända, men jag tycker han tog det bra och har varit professionell.

Förra veckan uttalade sig Modos general manager Per Svartvadet om Hedbergs framtid. Då trodde han inte att spelaren skulle få ett nytt kontrakt.

– Det är både klubbar från SHL och utomlands som hört av sig och som vi snackat med, sa Hedberg till allehanda.se i fredags.