Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drömmer om guld – trots stora krossen

Leksands gm Thomas Johannson.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Peter Cehlarik deppar under kvartsfinal ett i SHL mellan Leksand och Örebro.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Leksand blev utskåpat i sin första slutspelsmatch på 18 år.

Men drömmarna om guld, de finns där. 

– Vi har lika stora chanser som någon annan, säger klubbens gm Thomas Johansson till DT

Leksand slutade näst sist i fjol, men räddades från kvalspel neråt till följd av coronapandemin. I stället kunde de ladda om för SHL-spel, vilket gett resultat den här säsongen. 

När de 52 grundseriematcherna var färdigspelade återfanns Leksand på tredjeplats, åtta poäng bakom serievinnarna Växö Lakers. 

För första gången sedan säsongen 2002/03 var Leksand klart för slutspel, där sjätteplacerade Örebro väntade. Örebro har under säsongen varit lite av ett spöke för Leksand, närkingarna hade vunnit tre av fyra under grundserien. 

– Det kommer att bli en bra serie. Örebro är ett bra hockeylag, men vi ska vara ett bättre hockeylag, sa Leksandsstjärnan Mattias Ritola då. 

Leksand krossat i första kvartsfinalen

Men i kvartsfinal ett, som spelades på söndagen, var Örebro förödande överlägset. De vann med hela 6-1, vilket var Leksands största hemmaförlust i ett slutspel sedan de torskade med samma siffror mot Djurgården 1989. 

– Fiasko från vår sida. Finns inget mer att säga. Vi ligger efter i allt. Vi vinner inga dueller, har inga passningar på bladet och kommer inte med fart. Vi är för stillastående och klena, sa Leksands Patrik Zackrisson efteråt. 

– Vi kan bättre, helt klart. Vi måste komma upp i intensitet och vårt passningsspel. De har alldeles för mycket puck och får för lätta utspel, sa Johan Fransson. 

Leksand drömmer om guld

Men oavsett det – och oavsett resultat i kvartsfinal två, som spelas på måndagskvällen – så finns det drömmar om guld i Dalarna.  

– Vi har lika stora chanser som någon annan. Vi har ett lag med en bra mix. En förstakedja med otrolig hög skicklighet, en andrakedja som har sin karaktär. Bra powerplay, bra försvarsspel och bra målvakter och där till ett hårt arbetande lag, säger klubbens gm Thomas Johansson till DT. 

Men, bara för att han hoppas så skulle Johansson likväl bli väldigt förvånad om Leksand skulle gå hela vägen. 

– Att vi skulle klara av att vinna SM-guld vår andra säsong uppe i SHL... Det skulle vara väldigt förvånande. Vi ska vara ödmjuka, för det är det första slutspelet på jag vet inte hur många år. Men samtidigt så har vi spelare i truppen som varit i såna här situationer förut.