Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Donald Brashear är klar för Modo Hockey

Donald Brashear är klar för Modo Hockey Foto: Kathy Willens
Det är förre lagkamraten Peter Forsberg som står bakom värvningen. Foto: Bildbyrån
Foto: Norman Y. Lono
Foto: Nick Wass
Foto: Norman Y. Lono

Modo har värvat en NHL-ikon.

Den 42-åriga Donald Brashear är klar för säsongen ut - och det är solklart varför tuffingen är värvad.

– Det har varit lite mycket huvudtacklingar och annat skit som varken spelarna själva eller ligan verkar kunna få bukt med, säger general managern Per Svartvadet till SportExpressen.se.

Årets hockeybomb är här.

Modo Hockey har knutit till sig den 42-åriga amerikanen Donald Brashear, och hoppas ha honom speklar redan till matchen mot HV 71 på torsdag.

Amerikanen har gjort över 1000 matcher i NHL och spelat för bland annat Vancouver Canucks, med bröderna Sedin och Markus Näslund och i Philadelphia Flyers, med Peter Forsberg.

– Donald är en spelartyp som vi i dagsläget inte har. Han kommer inte att producera en massa mål men kommer att tillföra fysiskt spel och trygghet, säger "Foppa", som är assisterande GM i klubben, till Modos hemsida.

Foppa har fixat värvningen

Veteranen landade i Örnsköldsvik under tisdagen och klubben arbetar just nu febrilt för att få honom spelklar så fort som möjligt.

– Det är en polare till "Foppa", som vi har haft lite kontakt med, och det är kul att han vill komma hit. Vi har snackat lite under resans gång om hur vi ska göra för att hjälpa den här truppen på ett bra sätt. Vi har många unga spelare, och jag tror att han kan hjälpa dem på ett bra sätt, säger Per Svartvadet.

Donald Brashears senaste NHL-match gjorde han i januari 2010.

Sedan dess har han spelat i hockeyligan LNAH och testat på MMA.

Han kommer att bära tröja 87.

"Ingen rolig kille att möta"

I många år agerade Donald Brashear "polis" i NHL och skyddade lagets stjärnor från att åka på tjuvsmällar från motståndarna. Något som lett till att han har samlat ihop 2634 utvisningsminuter i den nordamerikanska hockeyligan.

Han har handplockats till Modo av sin förra lagkamrat Peter Forsberg för att göra just det.

– Vi har ett ungt, talangfullt och skridskoskickligt lag men saknar spelare med tuffhet. Där hoppas vi att Donald Brashear kommer tillföra, säger "Foppa" till allehanda.se.

Forsberg hade själv den numera 42-åriga NHL-veteranen som beskyddare under deras gemensamma tid i Philadelphia Flyers. Så han vet vad Brashear går för.

– Det har varit lite mycket huvudtacklingar och annat skit som varken spelarna själva eller ligan verkar kunna få bukt med. Så vi får hoppas att Brashears kvaliteter kommer fram som vi har tänkt oss, säger Svartvadet.

"Inte riktigt i hans viktklass"

Modos general manager har precis som Peter Forsberg spelat i NHL samtidigt som Brashear.

– Ja, jag mötte honom flera gånger. Men jag är ju inte riktigt i hans viktklass, så jag har inte mött honom på DET sättet, hehe, säger Svartvadet.

Enligt Svartvadet kommer värvningen av Brashear inte att påverka Modos spelarbudget nämnvärt.

– Det är ingen spelare som kommer påverka våra framtida värvningar eller vår budget på något större sätt, utan det är Peters kontakter som kommer in här och har gett oss den här möjligheten.

Modo hoppas att ha Brashear spelklar redan till torsdagens hemmamatch mot HV 71.

– Vi har skickat in alla papper, så nu handlar det om hur fort det går med pappersarbetet från förbundet. Vi hoppas att det ska vara klart redan till torsdag, säger Svartvadet.

Incidenten med McSorley

Brashear är även känd för en incident som inträffade i början på år 2000.

I en match mot Boston så hamnade han och Marty McSorley i bråk. Brashear vann fajten - men McSorley ville ha revansch.

Brashear vägrade att acceptera fajten och med tre sekunder kvar sänkte McSorley honom genom att slå honom i ansiktet med sin klubba.

Överfallet räknas som ett av de fulaste i NHL:s historia.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!