Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver möte med SHL: ”En otroligt farlig väg”

KARLSTAD/STOCKHOLM. Färjestad slog Djurgården med 5-2 – men blev snuvade på ett mål.

– Ett helt horribelt beslut, säger sportchefen Thomas Rhodin.

Efter matchen är målvaktstränaren Maciej Szwoch rejält arg och kräver en förändring.

– Vi måste sätta oss ner. Så här kan det inte fortsätta, säger han.

Färjestad öppnade den första semifinalen mot Djurgården i ett rasande tempo och tog också ledningen med 1-0 snabbt.

Trodde de flesta i Löfbergs arena.

Men efter videogranskning dömdes målet bort, då man menade att en Färjestadspelare körde på Dif-målvakten Adam Reideborns plockhandske i skottmomentet. Publiken blev minst sagt besviken och visade det tydligt med burop och busvisslingar.

Även FBK-bänken var upprörd.

Men ledningsmålet skulle komma ett par minuter senare då Jesse Virtanen snyggt sköt in 1-0 för hemmalaget i spel fem mot fyra. Två minuter senare kom också 2-0.

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Färjestad – direkt i Messenger 

 

Färjestads domarilska: ”Ett jättefiasko”

Målskytt den här gången: Joakim Nygård, som satte sitt fjärde i slutspelet.

2-0 stod sig perioden ut, men Färjestads Michael Lindqvist kunde inte vara allt för nöjd. 

– Det är jättebra, vi gjorde tre mål i den här perioden, det ska vara 3-0. Det inget annat än ett jättefiasko. Vi fick ett sånt mål mot oss mot HV 71, nu gör vi ett likadant. Då var domarnas argument att målvaktens plockhandske var utanför målgården och det var den här också vad jag kan se, säger Lindqvist till C More.

Han fortsätter:

– Det är ett stort problem vi har inom svensk hockey, kontinuiteten på de som dömer. Det tycker jag är tråkigt.

Även Färjestads sportchef Thomas Rhodin var mäkta irriterad över beslutet när han intervjuades på jumbotronen i Löfbergs arena.

– Ett helt horribelt beslut, jag har ingen förståelse alls. Otroligt konstigt, det är bara att skicka ut plocken utanför, säger Rhodin.

”Känner en jättestor frustration”

I inledningen av den andra perioden kom också 3-0, även den här gången genom Jesse Virtanen. Färjestad fick sen återigen chansen i powerplay och precis som i den första perioden gav det utdelning då Daniel Viksten satte 4-0.

Sebastian Strandberg fick in ett tröstmål för Dif, som låg under med 1-4 inför den tredje perioden.

Färjestad vann matchen med 5-2.

Efter matchen var målvaktstränaren Maciej Szwoch rejält irriterad.

– Jag känner en jättestor frustration. Jag hade ingen aning om att ishockey var en bedömningssport. Jag vet inte vad som gäller längre, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört frustrerande och snudd på bedrövande att sitta här i augusti och få ett budskap kommunicerat ut från SHL, som har dragit upp riktlinjerna. Vi förklarade för dem redan då, i augusti, att det här kommer bli problem. De valde att inte lyssna. Nu står vi här ett antal månader senare där en situation betyder mål och en annan situation inte betyder mål.

Maciej Szwoch fortsätter sin utläggning:

– Domarna vet inte vilken väg de ska gå. Vi har ingen aning. Publiken har ingen aning. C More debatterar fram och tillbaka. Det är inte bra. Vi har valt en otrolig farlig väg. Det är jättefrustrerande, säger han.

”Är bedrövad – så här kan vi inte fortsätta”

Målvaktstränaren menar att situationen är identisk med när HV 71:s Mattias Tedenby åkte in i Adam Werners plockhandske för två veckor sedan – och fick sitt mål godkänt.

– De är exakt likadana för mig. Om vi har en situation där någon drar någon i armen eller slår undan benen på någon så är det en utvisning. Men här verkar det inte finnas någon form av rim eller reson, säger han.

– Om du inte är målvakt eller målvaktstränare så är det oerhört svårt för en domare eller expert att avgöra om du har tid eller inte. Jag är bedrövad, fortsätter han.

Szwoch kräver nu ett möte efter säsongen för att göra regeln tydligare.

– Hela sakfrågan är att vi bedömer en situation på två olika vis. Vi måste sätta oss ner efter säsongen – samtliga inblandande – och få någon ordning på det här. Från match till match ser det otroligt olika ut. Vi måste sätta oss ner. Så här kan vi inte fortsätta, säger han.

Färjestads huvudtränare Johan Pennerborn:

– Jag tycker synd om domarna. Det är väldigt luddigt och det kommer vara luddigt oavsett regelverk i framtiden. Det blir kämpigt för domarna tycker jag, säger han.

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Djurgården Hockey – direkt i Messenger