Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domaren förklarar: Därför dömde vi mål

Foto: C More

GÄVLE. Med en minut och 24 sekunder kvar att spela av den tredje perioden hamnade domarduon Tobias Björk och Mikael Nord på nytt i fokus efter en videogranskning.

De dömde mål och Malmö avgjorde den tredje kvalmatchen, vilket gör att laget har ett järngrepp om matchserien.

– Jag svär att jag inte kan göra något åt det, säger Ponthus Westerholm, som blev inknuffad av David Sklenicka.

– Svart spelare orsakar att han åker in i Lindbäck. Därav mål, svarar domaren Tobias Björk.

I kvalmatch ett senast i Gävle fick Malmö ett mål emot sig sedan domarna då kunde konstatera att Hannes Björninen drevs in i mål med hjälp av Malmöbacken Matias Lassen.

Nu uppstod en liknande situation.

Fast den här gången i ett mycket mer skarpt läge.

Ponthus Westerholm trycktes in i målgården av Brynäsbacken David Sklenicka, och Adam Ollas Mattsson gjorde matchgörande 3-4-målet.

Ett dråpslag för Brynäs som gick för att avgöra matchen.

Domarna valde att döma mål, precis som i situationen senast. Framför C More-kamerorna ger Tobias Björk sin syn på det hela.

– Vi har en spelare som driver. En spelare efter. Svart spelare hjälper vit spelare in i målvakt. Vit spelare snedställer skridskorna och vill stanna. Svart spelare orsakar att han åker in i Lindbäck. Därav mål, säger han, och fortsätter:

– Vi lyfter alltid hur mycket fart spelaren har in. Hade han haft skridskorna rakt fram hade det varit en annan bedömning.

Efter att han uttalat sig i C More ville han inte kommentera något mer till andra medier.

https://embed.pod.space/player?episode=hockeypuls/262-extra-brynas-flyktbeteende&theme=spaceblue
Björk i C More-studion.
Foto: Johan Svensson

Sklenicka och Westerholm om situationen

David Sklenicka håller inte med om domarnas bedömning.

– Jag tycker att han har mycket tid på sig att undvika kollisionen med Lindbäck. Det är som det är, de säger att jag knuffar honom för hårt och att han inte kan göra något mer. Vi får respektera det och vara bättre nästa match, säger Sklenicka till Expressen.

Är ni arga över den situationen?

– Inte över det, men det är otroligt att vi kan tillåta det där målet att ske med en och en halv minut kvar. Att deras back får skjuta från det läget, det är som en jävla träning. Det är helt galet, fortsätter han.

Ponthus Westerholm vill inte kommentera domarna över huvudtaget, men väljer att ge sin syn på situationen.

– Jag bli inknuffad. Jag svär att jag inte kan göra något åt det. Jag försöker undvika målvakten. Det är lite likt den situationen som är här i match två. Då försöker han undvika, precis som jag gör nu., säger Westerholm.

Malmöcoachen Tomas Kollar håller med.

– Det kan bli hur som helst. Ser man reprisen är det ganska tydligt att Ponthus blir inputtad. Lite samma mål när Björninen blir inknuffad i målgården.

Brynäs tränare Ove Molin valde att acceptera beslutet – även fast han såg något annat på bilderna.

– Det är fyra i Stockholm och två domare här som tittar på det, att jag ska stå här och tycka något annat vore hål i huvudet, men jag ser vad jag ser när jag tittar på bilderna. Vi tycker kanske olika men det spelar ingen roll, det är dömt mål, säger han.

Oliver Lauridsen: ”Det är helt sanslöst”