Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domare tvingas ha polis hemma: ”Gått över styr”

Expressens Magnus Nyström, Johanna Dahlén och Madelene Fensby diskuterade bland annat domarnas situation inför årets säsong av SHL.
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

SHL-domarna har varit i centrum den här hockeysäsongen.

Hoten har gått så långt att vissa domare tvingas ha polisbevakning hemma när de dömer matcher.

– Då kan jag säga att det gått fullständigt över styr, säger Sören Persson till NWT. 

Den 20:e december kom det fram att hela tre domare mordhotats efter SHL-omgången kvällen innan.

Något som byggts upp under hela hösten.

– Vi ser att hotbilden mot domarna ökar markant när kända personer uttalar sig negativt om domare i person i stället för att prata om sak. Att prata om domslut i sak är okej, men nu vaknar det upp ett mörkertal som tycker att det är legitimt att antasta våra domare, berättade Tomas Thorsbrink för SportExpressen.

Polisen kopplades in.

–.Det är supporterorganisationer som har hälsat på hemma hos en domare vid dennes bostad och markerat. Det är via sms, telefonsamtal och sociala medier. Det har till och med utfästs en belöning för att göra det här. Domarna har valt det här yrket men när det går ut över nära och kära så har det gått för långt, fortsatte Thorsbrink.

Persson: ”Det är vardagen vi lever i”

Nu väljer de att ta det steget längre för att skydda domarna. 

– Nu har det inletts en process för att ge oss skyddade identiteter och uppgifter. Vi måste bort från allt där de kan få tag på oss domare. Det är vardagen vi lever i, tyvärr. Extremt tråkigt, berättar SHL-domaren Sören Persson för NWT.

Han berättar även att han valt att ta bort alla sociala medier och inte läser några tidningar. Samtidigt får han heller inte berätta vilken SHL-match han ska döma längre, i förhand.

Samtidigt tvingas vissa kolleger använda polisen för att skydda sig och sin familj, när de dömer matcher.

– Jag har kolleger som har polisbevakning stående hemma på sina adresser när de åker i väg och dömer på grund av de hot som förekommit. Då kan jag säga att det gått fullständigt över styr.

NWT: Hur ska ni komma tillrätta med det här?

– Vi bollar idéer men tyvärr är det en vardag vi tvingas leva med. Själv fortsätter jag så länge det är roligt och så länge min familj tycker det är värt att jag åker iväg och dömer. Men vi måste få till stånd en förändring av situationen. Det här har gått fullständigt över styr.