Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domarbasens svar om de ökade förstärkningarna: ”Vi har sett det tydligt”

Foto: JOHANNA WALLEN / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tre spelare anmäldes till discplinnämnden på grund av att man förstärkt situationer i torsdagens SHL-omgång.

– Det är absolut inte bra. Vi ser en ökning som smugit sig på, och under början av säsongen har vi sett mer tydliga förstärkningar, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Domarbasen var själv på plats i Ängelholm under torsdagen där rivalerna Rögle BK och Malmö Redhawks drabbades samman i säsongens första Skånederby.

En av situationerna som blev anmälda utspelade sig i den matchen när Röglemålvakten Calle Clang anses ha förstärkt en situation som gav Malmös Emil Sylvegård två minuter. 

– Det är klipp som kommer från situationsrummet. Referensgruppen (Som består av tidigare spelare i SHL) har sedan ett möte. Så det är ingen skillnad i processen eller i rutinerna, säger Thorsbrink.

Och du är själv också inblandad och tittar på de fallen?

– Situationsrummet, referenspersonerna och jag. Men vi går väldigt mycket på vad referenspersonerna säger, för de vet hur det fungerar där ute. De har sammanträde efter varje omgång, och levererar sin syn på situationerna som legat uppe till dem. 

Hur ser du på du som domarbas på att det blivit en ökning av förstärkningar?

– Det är absolut inte bra. Det är en sak vi pratade om under försäsongen när vi träffade alla klubbarna. Alla var också helt överens om att det här är en sak som alla måste ta tag i. Det har smugit sig på. Det är något vi är helt överens om att vi inte vill hamna i en fålla där det blir mer och mer att man ska lura systemet och lura domarna genom att få med sig utvisningar. Det vill vi absolut inte ha!

Tre spelare anmäldes efter torsdagens omgång

Totalt var det tre spelare som anmäldes efter torsdagens omgång.

Det handlar förutom Clang om Linköpings Jesper Pettersson och Luleås Brendan Shinnimin.

Den sistnämnde har varit föremål för diskussion kring förstärkningar tidigare, och så sent som i lördagens möte mot Brynäs fick Anton Rödin två minuter när Shinnimin trillade. Det bedömdes dock som ett troligt felskär från kanadensaren.

Efter matchen i lördags var Rödin rasande.

– Jag tycker synd om publiken och domarna som behöver stå ut med den skiten, sa han i TV-intervjun med C More efteråt.

Just Rödin var inblandad i en situation under gårdagen, som fått stor spridning på sociala medier, där åsikter förekommer om att han ska ha förstärkt i en situation med Växjös Ludvig Nilsson.

– Inga kommentarer på det. Vi följer våra rutiner vi har. Det är inte bara förstärkningar, och det kan vara fysiska förseelser också. Det är bara en liten del som går vidare och anmäls. En vanlig kväll kan vi säkert titta på 30 olika situationer, säger Tomas Thorsbrink.

Thorsbrink om situationerna i Skånederbyt

I matchen du var på så har det också förekommit bilder där Malmös Pathrik Westerholm utför en misstänkt slewfoot. Missade ni den?

– Vi kommenterar inte vilka fall vi tittar på, men vi tittar på många fall i varje omgång.

Det blev också ganska omtalat efteråt där Calle Clang ska ha svängt sig med olämpliga ord, enligt Emil Sylvegård. Vad är din syn på den saken?

– Allt som har med verbala saker, där måste domarna fånga upp det på isen om man hör det. Då är det nolltolerans mot allt sexistiskt, religiöst och rasistiskt. Det är inte bara ishockeyn, utan det är svenska idrottsstadgar. Det är ingenting som fångas upp av situationsrummet för det går inte att höra. Det som hände igår, har inte kommit till domarnas kännedom. 

– Har han sagt det är det så klart inte snyggt. Vi ska ha ett bra språkbruk på isen. Oavsett om domarna hör det eller inte, så är det inte okej med ett sexistiskt språkbruk. 

Är du rädd att det ska bli samma rykte inom ishockeyn som det är i fotbollen, att man pratar om det som en grej som sker inom er sport?

– Vi ska inte behöva prata om filmningar och förstärkningar. Det ska inte förekomma i vår sport, av den digniteten som det tyvärr gör just nu, säger Tomas Thorsbrink.