Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dokument: Piteå - en delad  hockeystad

DERBYKÄNSLOR. Skiftlaget på Smurfit kappa i Piteå diskuterar gärna finalen runt bordshockeyspelet. Dagarna innan nedsläpp i final ett haglar psykningarna. Från vänster: Stefan Österlund, Magnus Westerlund, David Johansson, Tomas Forsberg och Mattias Engberg.
Foto: Olle Wande

PITEÅ. SM-finalen blir en norrländsk affär.

Och det finns en tydlig frontlinje för den stundande hockey- uppgörelsen.

SPORT-Expressen åkte till staden där sportbaren har två avdelningar, till pappersbruket där varje dag är ett derby och till ishallen som är sponsrad av b-å-d-a finallagen.

Välkommen till Piteå.

En delad hockeystad.

KÄNT FÖR SIN PALT

INVÅNARE: Cirka 22 000 (cirka 42 000 kommunen)

LÄN: Norrbotten

KÄNT FÖR: Bland annat maträtten Pitepalt, Pite havsbad, festivalen Piteå dansar och ler.

HOCKEYLAG: Piteå Hockey, division 1 (kvalade till allsvenskan den här säsongen).

HOCKEYPROFILER FRÅN STADEN: Mattias Öhlund, Tomas Holmström, Mikael Renberg, Lasse Lindgren, Stefan Persson.

FINALDELTAGARE FRÅN PITEÅ: Lasse Johansson, Johan Forsberg (Skellefteå), Thomas Berglund, Janne Sandström (Luleå).

En skäggig man i Skellefteåtröja möter oss, höjer armarna i vädret och skanderar:

- Jimmie Ericsson är vår kapten!

Han heter Thomas Berger.

Men han befinner sig inte i klacken i Skellefteå kraft arena utan på jobbet, på pappersbruket Smurfit kappa i Piteå.

Dessförinnan har David Johansson tagit emot oss utanför, iförd Luleåtröja, och lotsat oss genom de sulfit-osande korridorerna upp till kontrollrummet.

Här är det alltid match mellan Luleå Hockey och Skellefteå AIK.

Thomas Berger, Stefan Österlund och Magnus Westerlund är Skellefteå-supportar, medan Mattias Engberg, Tomas Forsberg och David Johansson håller på Luleå. Tre dagar innan nedsläpp i final ett haglar psykningarna över fikabordet.

- "Osten" (Bergström, Luleås sportchef) har ju sagt att de ändrat den där BSTL-kampanjen nu, tydligen står det nu för "Bara silver till Luleå", säger Thomas Berger.

- Hade inte ni en kanadensare också? kontrar Tomas Engberg och syftar på den formsvage Bud Holloway.

David Johansson fyller i:

- Man förstår att Boliden har intresse i den silverfyndigheten.

"Lasse Johansson brukade sitta där"

Så där fortsätter det, visserligen i en hjärtlig ton men David berättar att den som förlorat när lagen möts ofta brukar få gå ut och kyla av sig lite. Och förlorar man en SM-final räcker inte det.

- Blir det fyra matcher åt något håll får ju vissa av oss säga upp oss, säger Thomas Berger.

Samme Berger utbrister plötsligt:

- Ni vet väl att ni är på klassisk mark nu? Precis på den stolen där borta brukade Lasse Johansson sitta när han jobbade här.

Skellefteås general manager jobbade här innan ledarkarriären tog fart på allvar.

Fast att han satt på den stolen är en sanning med modifikation. Tomas Engberg förklarar hur det låg till:

- Det var bara hockey, han hade övningar i huvudet hela tiden och så gick han fram och tillbaka och pratade i telefon. Det är ett under att det inte är märken i golvet här, han kan ju inte stå still när han pratar i telefon.

Skellefteås general manager Lasse Johansson är fostrad i Piteå, liksom Luleås assisterande tränare Thomas Berglund. Det är även Skellefteåforwarden Johan Forsberg och Luleåbacken Janne Sandström.

- Vi har ju lite familjebekymmer, skrattar Sandström och förklarar hur det kan se ut i Piteå:

- Syrrans karl och hans sida håller på Skellefteå, och hälften av deras barn håller på Skellefteå. Så det blir lite gliringar när vi är där och hälsar på.

"Löven" är riktiga derbyna

Skellefteå och Luleå är förvisso två av elitseriens största rivaler.

Men rivaliteten mellan dem är så pass ny att den knappt existerade på tiden hockeyklubbor var gjorda av trä.

När Skellefteå hade sin storhetstid i samband med SM-guldet 1978 hade Luleå Hockey precis grundats.

Då var Björklöven den stora rivalen i norra Västerbotten -och det är fortfarande mötena med "Löven" som är de riktiga derbyna om du frågar en Skellefteåsupporter.

Innan Luleå tog sig upp i elitserien 1984-85 var det Boden som var derbymotståndaren i Norrbotten.

Skellefteå åkte ur 1990, och med Björklöven kvar i elitserien under slutet av 80-talet, var det inte tal om att kalla matcherna mot Luleå för derbyn.

Men sedan Skellefteås återtåg till finrummet 2006-2007 är Luleå och Skellefteå ensamma elitserielag i de nordligaste länen - och rivaliteten har växt sig allt starkare.

Efter, bland annat, Mikael Renbergs kontroversiella flytt till Skellefteå och en stenhård semifinalserie för två år sedan - för att inte glömma en rad tuffa grundseriemöten - kulminerar nu allt i en historisk final.

- Det kommer bli hetsigt. Inom två veckor kommer några att jubla och några kommer att gråta, säger Piteå HC:s ordförande Ove Marklund.

Vi träffar ordförande Ove Marklund och styrelseledamoten Tomas Riklund i LF arena. Ovanför kortsidan i arenan hänger ytterligare ett bevis på revirmarkeringen som pågår. Två stora sponsorskyltar - en från Skellefteå AIK och en från Luleå Hockey.

Producerat många storheter

Klubben har exporterat storheter som Lasse Lindgren, Stefan Persson, Mikael Renberg, Mattias Öhlund och Tomas Holmström till NHL. Staden har också ett hockeylag, Piteå HC, som alldeles nyss deltog i kvalserien till allsvenskan. Målet är att ta sig dit inom en treårsperiod.

Men just nu är det inte så många som bryr sig om det. Alla väntar ju på Finalen.

- Den äldre generationen håller till övervägande del på Skellefteå, som var ett av Sveriges bästa lag när de var unga. Sedan hamnade de i allsvenskan och då blev det mycket Luleå. Nu är båda lagen i elitserien och det är ganska jämnt, säger Ove Marklund.

Styrelseledamoten Tomas Riklund fyller i:

- På Lindbäcks bygg här i Piteå hade de handuppräckning i montagehallen och det blev ganska precis 50/50.

Finalserien delar staden i två läger - men samtidigt glömmer Piteåborna aldrig att sätta sig själva i centrum. På bruket får vi höra hur finallagen benämns lokalt: "Piteå södra" (Skellefteå) mot "Piteå norra" (Luleå).

- Man säger ju att det produceras mycket film runtom Hollywood så det är ju logiskt att det finns två elit- serielag runt Piteå, säger Tomas Riklund.

Det är en stillsam afton just denna onsdag. Men i baren på sportbaren Challenge står Michaela, 24, och hon kan berätta att det inte alltid är så. När det är hockey är det en helt annan stämning. Och jodå, även här är det uppdelat.

Michaela pekar ut den speciella Skellefteåhörnan.

- När de möter varandra är det alltid någon som vill stänga för där. Det är fajt mellan dem, helt klart.

Och inom loppet av de närmaste två veckorna är det bara hälften av gästerna som kommer att gå jublande därifrån.