Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurgårdsstjärnan blåst på hundratals miljoner

Färjestad vann med 4-1 hemma mot Djurgården.
Jason Garrison (Djurgården Hockey) firas efter ett av sina mål förra säsongen.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jason Garrison säsongsdebuterade för Djurgården i tisdags när laget spelade 3-3 borta mot Skellefteå AIK i CHL.Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Jason Garrison.Foto: NILS PETTER NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

SKELLEFTEÅ. NHL-meriterade Jason Garrison har återvänt till Djurgården.

Parallellt med comebacken går stjärnbacken en kamp i kanadensisk domstol efter att ha svindlats på mångmiljonbelopp av sin ekonomiska rådgivare.

Själv ser 35-åringen fram emot revansch för finalförlusten i våras.

– Jag tänker på den förlusten fortfarande. Nu är målet att ta guld i vår, säger han.

185 centimeter lång och 99 kilo tung.

Jason Garrison är backbjässen som mitt under förra säsongen valde att lämna NHL för spel i Stockholm och Djurgården. Med sin defensiva skicklighet och ett fysiskt spel som sticker ut kom 35-åringen att förra säsongen sätta avtryck i huvudstadslaget och vara en bidragande faktor till att laget bara var två matcher från att lyfta bucklan när Frölunda till slut blev för svåra.

Men bara ett par veckor efter finalförlusten stod det klart att ettårskontraktet med Djurgården förlängdes. 

I tisdags debuterade Garrison i den första CHL-kvartsfinalen  mot Skellefteå, som slutade 3-3. SportExpressen träffade backstjärnan efter hans första match för säsongen. 

– Jag älskar staden och att bo i Stockholm är fantastiskt så jag var ivrig att återvända hit. Jag trivs väldigt bra i ligan och laget så ingenting är uteslutet, säger han och fortsätter med valet om att återvända till klubben:

– Jag kände direkt förra året att jag ville tillbaka. 

Hur stor är viljan att ta revansch efter finalförlusten i våras?

– Den är stor och självklart tänker man fortfarande på den matchserien. Men det finns positiva saker att ta från förlusten också, att gå så långt är bra erfarenhet för hela laget och när vi ska spela slutspel igen vet vi vad som krävs och vad vi måste göra för att vinna matcher. Självklart är målet att ta guld i vår.

Samtidigt som Garrison har laddat upp för säsongen har han utanför isen av det gått en kamp i kanadensisk domstol, där han har stämt sin ekonomiska rådgivare.

Konflikten med ekonomiska rådgivaren

Under onsdagen, dagen efter comebacken i Djurgården och intervjun med SportExpressen, rapporterar sajten Sportsnet om Garrisons ekonomiska kamp hemma i Kanada. 

2013 skrev backen på ett sexårskontrakt med NHL-klubben Vancouver Canucks värt 272 miljoner kronor. Garrison ska då, enligt uppgifter till Sportsnet, ha valt att anlita en ekonomisk rådgivare med anledningen att han inte visste hur han skulle handhålla så mycket pengar och ville ha hjälp med att planera och spara pengarna.

Bara månader efter att han hittat hjälp fick Garrison rådet att investera 194 miljoner kronor i två livförsäkringar och tre år senare ytterligare 99 miljoner kronor i ännu en livförsäkring. Rådgivaren lovade Djurgårdsbacken att de tre livförsäkringarna över en tioårsperiod skulle ge honom 418 miljoner kronor men i stället har rådgivarens tips kostat Garrison i stort sett alla investerade pengar och nu söker han skadestånd i sin stämningsansökan.

Garrison har inte kommenterat händelsen, utan valt att fokusera på spelet på isen. Inför mötet med Skellefteå hade han bara hunnit med ett par träningar med laget, men imponerades över årets upplaga:

– Jag märkte redan på första träningen att det var skickliga spelare och att vi har ett bra lag. Många som var med förra året har också tagit stora kliv från förra året så det känns väldigt spännande.

Du har mött Patrik Berglund flera gånger i NHL, nu är han på ditt lag. Vad kan han tillföra ert lag?

– Patrik har spelat länge i NHL och är en väldigt skicklig spelare över hela isen. Det kommer ge oss spets i slutspelet som blir viktig, och jag ser fram emot att spela match med honom. 

Hyllar supertalangen: ”Tror inte han spelar här nästa år”

Vidare fortsätter Garrison med att hylla supertalangen Alexander Holtz som förra säsongen var upp vid ett par tillfällen här och där för att träna med laget men som i år tagit ordinarie plats i Djurgården:

– Han har en ljus framtid och jag tror inte att han spelar här nästa år. Det är imponerande när en spelare i den åldern kan spela på så hög nivå och vara en utmärkande spelare i en seniorliga.

Det är många unga spelare som redan nu tar plats i seniorligor…

– Ja, verkligen. Det är de unga spelarnas tid just nu, många utmärker sig och gör redan skillnad i NHL. Och Alexander är en av dem, han kommer lyckas i NHL det är jag säker på.

Garrison om sena säsongsdebuten: ”Lite speciellt”

För hockeyspelare startar säsongen på is med laget oftast redan i slutet av augusti, men Garrison har fått vänta ända till mitten av november vilket är en särskild situation.

– Ja, det är lite speciellt. Jag har haft en lång försäsong, men den har varit bra. Jag har tränat hårt, och varit disciplinerad. Jag har ett bra träningsschema så jag tror inte det kommer ta allt för lång tid att komma in i det här. 

Har du tränat själv eller kunnat vara med något lag på is?

– Jag tränade med ett gäng spelare som bor i samma område som jag, det var både NHL-spelare och spelare som är ute i Europa så det har varit hög nivå på träningen. Sen när deras säsong började blev det mer egen träning men jag har kunnat hålla i gång.

 

Här är spelarna som kan bättre:

SportExpressens Magnus Nyström listar fem svenska NHL-spelare som måste skärpa sig under säsongen 2019/20 om det ska bli succé.