Detroit vill ha Dick Axelsson trots bråket

Foto: Mattias Lundin
Dick Axelsson, 23, gör stor succé i Färjestad och är på nytt uttagen i Tre Kronor. Efter förra vinterns storbråk och en kompakt tystnad gör NHL-klubben Detroit en helomvändning och vill skriva nytt kontrakt.
Men supertalangen tvekar.
- De är väl fortfarande sura på mig, antar jag, eftersom jag inte ville vara där. Och de har inte pratat med mig, så det är lite 50-50, säger Axelsson.

FAKTA

AXELSSONS SKÖNA SÄSONG SÅ LÅNGT


DRÖMMÅLEN - Dick Axelsson har spelat ut sitt register flera gånger i vinter. Både mot topplagen Linköping och HV 71 har talangen bjudit på drömmål när han visat varför han anses vara ett av svensk hockeys största löften.
SUCCÈVECKAN - Axelsson sänkte tidigare under säsongen Skellefteå med ett hattrick. Två dagar senare blev han uttagen i Tre Kronor och bara dagen efter det blev han målskytt i elitserien på nytt.
NYTT FÖRTROENDE AV MÅRTS - I måndags tog Pär Mårts ut truppen till Channel One Cup och Axelsson får fortsatt chansen i landslaget. Färjestadsforwarden har gjort 19 poäng på 26 matcher och ligger tvåa i Färjestads interna poängliga.

Ibland ser det ut som om Dick Axelsson bara bestämmer sig för att spela brallorna av motståndarna. Eller - ibland verkar det helt enkelt inte finnas några motståndare för Dick Axelsson.
Så bländande är hans teknik.
Som i den där hemmamatchen mot Skellefteå AIK den 30 oktober. Färjestad låg under med 4-0 i början av tredje perioden och det var som om han bara bestämde sig för att göra lek till allvar.
På mindre än fem magiska minuter blev en ovanligt trist lördagskväll i Karlstad så spännande att 6 500 hemmafans inte längre kunde stå eller sitta stilla.

Lätt att förstå Pär Mårts

"Hat-trick Dick", som han kallas på vissa av Detroit Red Wings fanssajter, gjorde tre mål så fort att det är lätt att förstå förbundskaptenen Pär Mårts.
Klart att Dick Axelsson ska spela i Tre Kronor.
Precis som Detroits Europascout Håkan Andersson resonerade och såg till att NHL-klubben draftade honom 2006.
- När han kör som han gjort i höst är Dick väldigt duktig. Då har han NHL-kvalitéer, så är det bara, säger Andersson.

Skrev på treårsavtal

Två år senare, i maj 2008, skrev Axelsson på ett treårsavtal med Red Wings. Då hade han gjort en hyfsad första elitseriesäsong i Djurgården.
- Det gick nog lite för fort. Jag var inte riktigt redo, säger Dick Axelsson inför kvällens match mot HV 71.
Bara veckor innan han skrev under NHL-avtalet i maj 2008 blev han utslängd från Tre Kronor av Bengt-Åke Gustafsson inför VM i Quebec. Efter en utekväll vid Stureplan i Stockholm blev han omhändertagen av polis. Men Detroit gjorde ingen större sak av den omskrivna händelsen.
Några månader senare gjorde Dick Axelsson ett första försök att ta en plats i Detroit. Men han var inte ens nära.
- På campen tänkte jag: "Vad har jag gett mig in på?" Man kan inte bara åka över och tro att man kan ta en plats i NHL. Det är väldigt hårt jobb och mycket skickliga spelare.
Detroit lät Dick Axelsson slippa AHL första hösten på kontraktet och lånade ut honom till Djurgården. Men tillbaka i elitserien tyckte Djurgården att han var för loj. Efter 18 matcher (och 12 poäng) bröt Dif kontraktet.
- Dick är den typen att han måste jobba hårt. Det vet vi ju. Dick när han inte jobbar är inte så rolig. Det var det de lackade ihop på i Djurgården, säger Håkan Andersson.
Axelsson började att få en stämpel som problembarn. Då fiskade Färjestad lite överraskande upp honom.
- Färjestad är en större klubb. Det är en ära att spela här, säger Axelsson, som är glad att Djurgården släppte honom "utan tjafs".
Våren 2009 vann Färjestad och Dick Axelsson SM-guld.

Fick nog av AHL efter 17 matcher

Följande höst var han tillbaka på Detroits camp. Och återigen tyckte klubben att han skulle göra som de flesta andra och spela till sig en NHL-plats via farmarlaget Grand Rapids.
Efter 17 matcher fick Axelsson nog av AHL. Han bokade flygbiljetter och flög hem till Sverige. Detroits assisterande general manager Jim Nill blev så sur att han stängde av Dick Axelsson från all ishockey.
Till slut fick han ändå klartecken att spela färdigt säsongen med Färjestad. Sedan december i fjol har Axelsson inte hört ett ljud från någon i Detroit Red Wings.
- När jag ville åka hem tyckte de bara att jag vek ner mig. Men jag ville hem till elitserien och bli en bättre ishockeyspelare, säger han.
- Jag fick för mig, och tror fortfarande, att elitserien är bättre än AHL.
Han är på nytt uttagen i Tre Kronor och spelar nästa vecka i Channel One Cup i Moskva.
Dick Axelsson är nu så bra att Detroit överväger att behålla rättigheterna till honom. I sommar går treårskontraktet ut. Detroit måste erbjuda en tioprocentig löneförhöjning på gällande kontrakt för att ha sin oslipade diamant kvar på sin lista.
- Halva säsongen har knappt gått och egentligen ska man inte spekulera så mycket. Men skulle det vara i dag så skulle jag rekommendera att ge honom ett nytt kontrakt, säger Detroits Europascout Håkan Andersson.
Dick Axelsson blir glad av att höra den nyheten. För det är en nyhet, och den kommer via SPORT-Expressen.
- Det känns skönt att höra nånting i alla fall, eftersom jag inte har hört nånting från dem tidigare.
Skulle du vara intresserad av att fortsätta i Detroit?
- Både ja och nej. Det kändes lite infekterat och inte alltför bra tidigare, säger Axelsson.
- I så fall får vi sätta oss ner och prata, för de gillade inte att jag åkte hem.
Nästa artikel

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!