Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Detroit Red Wings vill ha Axel Holmström

Horcoff och Holmström i samspråk. Foto: Emanuel Otterhall
Shawn Horcoff på plats på läktaren. Foto: C More
Foto: C More

SKELLEFTEÅ. Han toppar Skellefteås poängliga i slutspelet.

I kväll gjorde Axel Holmström succé på nytt med en elegant framspelning till Mark Katic.

Det inför ögonen på Detroit Red Wings spelarutvecklingsansvarige Shawn Horcoff – som vill att Holmström åker över till Nordamerika så snart säsongen med Skellefteå tar slut.

– Hans hockeyöga är fantastiskt, han har en overkligt bra känsla för spelet, säger Horcoff som själv spelat över 1 000 NHL-matcher.

Matchfakta, SM-slutspelet:

Skellefteå AIK–Frölunda 3–0 (2–0, 1–0, 0–0)
kvartsfinal 4 i bäst av 7
Första perioden: 1–0 (9.51) Oscar Möller (Joakim Lindström, Sebastian Aho) spel fem mot fyra, 2–0 (14.31) Henrik Hetta (Emil Djuse).
Andra perioden: 3–0 (5.34) Mark Katic (Axel Holmström, Andrew Calof) spel fem mot fyra.
Skott: 25–25. (10–4, 8–14, 7–7).
Utv, Skellefteå AIK: 4x2. Frölunda: 6x2.
Domare: Patrik Sjöberg, Gävle och Aleksi Rantala, Finland.
Publik: 5 801.
Skellefteå AIK leder med 3–1 i matcher.


Malmö–Växjö 4–3 e förl (0–2, 0–1, 3–0, 1–0)
Första perioden: 0–1 (16.48) Robert Rosén (Ville Leino, Cory Murphy), 0–2 (17.33) Emil Pettersson (Ville Leino).
Andra perioden: 0–3 (8.54) Tuomas Kiiskinen (Emil Pettersson).
Tredje perioden: 1–3 (0.27) Frederik Storm (Lukas Haudum, Rhett Rakhshani) spel fem mot fyra, 2–3 (1.48) Mathias Tjärnqvist (Christoffer Forsberg, Stefan Warg), 3–3 (3.51) Robin Alvarez (Frederik Storm).
Fjärde perioden: 4–3 (8.44) Andreas Thuresson (André Benoit, Ilari Filppula).
Skott: 33–26 (6–12, 6–4, 15–6, 6–4).
Utv, Växjö: 4x2.
Domare: Linus Öhlund, Älvsbyn och Daniel Winge, Leksand.
Publik: 9 209.
Malmö leder med 3–1 i matcher.

Våren 2015 var Axel Holmström slutspelskung och sommaren därpå skrev han på ett treårskontrakt med Detroit Red Wings som han varit utlånad från till Skellefteå de två senaste säsongerna.

Nu är 20-åringen på väg att bli slutspelskung igen – efter sex poäng på de fyra inledande matcherna i SM-slutspelet.

Under torsdagskvällen imponerade han inför ögonen på Red Wings spelarutvecklingsansvarige Shawn Horcoff.

Axel Holmströms säsong har varit kantad av skador. I grundserien blev det totalt bara 16 matcher.

– Han har haft ett tufft år, tyvärr. Han jobbade väldigt hårt för att komma tillbaka efter sin första skada och gjorde mål redan i andra matchen. Sedan blev han skadad igen, vilket självklart var tufft för honom, men även för oss för vi hade verkligen sett fram emot att se honom under säsongen. Nu är han hel och spelar extremt bra under den viktigaste delen av säsongen, säger Horcoff.

Det är den fysiska biten som Holmström behöver förbättra för att kunna slå sig in i NHL, menar Horcoff.

– Han (Holmström) har själv sagt att han behöver arbeta ännu mer utanför isen för att komma i bättre form och han har förmodligen rätt i det. I NHL och även i ligorna under är det i princip ett 365 dagars arbete per år som spelare. I slutet av min karriär (Horcoff spelade så sent som förra säsongen för Anaheim Ducks) tog jag max tio dagars ledigt efter en säsong och är så det är. Man har inte råd att vara ledig mer än så, förklarar Horcoff.

– Axel ska komma över till oss när de nu än är klara här och kommer då få en bra känsla av vad som krävs för honom att nå till NHL. Vi ska visa honom det, så att han ska få sin kropp redo för nästa nivå. 82 matcher är svårt och det är otroligt långa resor. Därför måste kroppen vara anpassad för det, fortsätter han.

Vad är din bild av Axel Holmström som hockeyspelare?

– Skicklighetsmässigt är han tillräckligt bra. Hans hockeyöga är fantastiskt, han har en overkligt bra känsla för spelet och vet var målet är. Vi gillar honom och ser fram emot att han kommer över till oss.

Så planen är att han åker över så snart säsongen är över här?

– Ja, det är min plan. Jag är ansvarig för spelarutvecklingen och tror att det är det bästa för honom att komma över och se vad AHL egentligen är. Kanske spelar han något, vi får se vad händer. Skellefteå kanske går jättelångt, så vi får se hur läget ser ut.

– Oavsett om han hinner spela där borta under våren eller inte tror jag att det är bra för honom att komma över och få en känsla över hur det är där. Det hjälper att vara där och få känna på läget, se hur spelarna tränar, titta på slutspelsmatcher och få en insikt i hur tuffa matcherna är, hur fysiska de är. Det är en stor skillnad jämfört med här, även om det är tuffare nu i slutspelet än i grundserien. Det finns andra faktorer att ta hänsyn till, som att isen är mindre vilket innebär fler trånga situationer och fler en mot en-dueller.

Hur långt kan han gå?

– Det är helt upp till honom. Han har känslan som krävs för att spela i NHL, han är en duktig passningsspelare, har näsan för målet. Ja, han har egentligen allt. Jag tänker honom mer som en ytterforward, med de förutsättningar han har. Han är en sån där spelare som centrar älskar att spela med och är väldigt duktig att hålla i pucken i trånga situationer. Ska jag vara helt ärlig tror jag att han passar bättre i nordamerikansk hockey än här, han har alla förutsättningar för nordamerikans hockey.

Horcoff och Holmström i samtal efter matchen

Efter 3–0-segern mot Frölunda talades Horcoff och Holmström vid utanför Skellefteås omklädningsrum.

– Det handlar om att inte tänka på det så mycket, utan ha fullt fokus på att spela slutspel här med Skellefteå och göra så bra ifrån mig som möjligt här. Vintern har varit upp och ned så nu vill jag bara avsluta så bra som möjligt här så får vi se vad som händer sen, men det är jätteklart att de är här och är intresserade av mig, säger Holmström.

Horcoff själv sa att han gärna ser att du kommer över till dem när slutspelet är över.

– Det får vi ta då, när säsongen är slut i Sverige. Nu fokuserar jag bara på att spela så bra som möjligt här och på att vi ska vinna den här matchserien mot Frölunda. Allt annat får komma i andra hand, men det är kul att de är här som sagt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!