”Det värsta straffet man kan få är att hängas ut”

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Linköpings Stefan Matteau dömdes till böter på 5000 kronor för en filmning. 

Ett alldeles för lindrigt straff menar vissa. 

Nu höjs röster för att en gång för alla sätta ner foten mot filmningarna. 

– Det är ett otyg vi ska försöka jobba bort, säger C Mores Fredrik Söderström. 

Det hade inte ens gått två omgångar av SHL och fokus riktas än en gång mot disciplinnämnden.  

I tisdags föll Linköpings Stefan Matteau till isen efter att ha träffats av Joakim Lindströms handske och Skellefteåforwarden fick två minuter för interferens. Efter matchen valde SHL däremot att sätta ner foten mot Matteau. Amerikanen anmäldes och fälldes för filmning och domen blev 5000 kronor i böter. 

Domen välkomnas av C Mores expert Fredrik Söderström som menar att filmningar är något som tenderar att gå obemärkt förbi. 

– Jag tycker generellt att det där är bra för att det där är ett otyg vi ska försöka att jobba bort. Jag tycker att det är rätt att man granskar det där och att man vågar ställa krav, säger han.

”Det blir inget straff”

Han får medhåll av SVT:s expert Jonas Andersson. 

– Jag tycker det är helt rätt att det anmäls. Det är en helt uppenbar förstärkning, filmning, kalla det vad du vill. Avstängning hade varit helt rätt, säger han till SVT

Även tränarikonen Leif Boork reagerar och i en tweet kallar han filmningar för ”ett moraliskt förfall”. 

Boork hade däremot velat se ett betydligt mer kännbart straff för Matteau. 

”Böter på 5000 SEK i SHL för filmning för spelare som tjänar 150-300 tkr/mån är ett slag i luften. Skippa böterna. Stäng av spelarna från seriematcher!”, skriver Boork i ytterligare en tweet. 

Söderström är inne på samma spår. 

– Några tusenlappar för någon som tjänar så mycket mer blir inte ett straff och jag tycker att om man ska komma åt det så ska man antingen ta avsättningar på dem, så man får stå över en match, eller att summorna blir högre så att det faktiskt blir kännbart.  

Som regelverket ser ut i dagsläget bötesstraff de enda möjliga åtgärd då det inte finns stöd i regelverket för att stänga av spelare som filmar. 

Är det värsta straffet man kan få 

Söderström önskar därför att SHL i ett första steg höjer bötesbeloppen men efterlyser även att alla verksamma inom hockey markerar mot filmningar. 

– Vi har väl alla en Ove Sundberg i oss. Det är inte kul att få betala allt för mycket och om det dessutom drabbar laget så att du skulle stängas av en match så skulle det få tuffare konsekvenser. Men ett första steg är att föra ett bra resonemang och att vi är många som står upp och pekar på att det inte är okej och inte hör sporten till.

Han fortsätter:

– Vi har äntligen kommit ifrån att vi ska spela tufft, att du får en hård smäll och sedan ska du upp vilket kan påverka din hälsa, det ska naturligtvis inte ske men den här typen av små situationer, en liten touch, en klubba, en handske som rör dig. Det är inte smärtsamt och det är definitivt inget du faller för så för mig får det gärna vara skarpt och tydlig på det där området. 

Enligt expertkollegan Sanny Lindström finns det däremot ett straff som är starkare än både böter och avstängningar. 

– Förstärkningar har alltid funnits inom hockeyn. Jag har spelat i lag där vi inom gruppen fick ta en spelare åt sidan och tydliggöra att vi inte accepterar filmningar i vårat lag. Numera finns kameror som plockar upp allt och därför tydliggörs det än mer. Det värsta straffet man kan få är att hängas ut som filmare och att laget säger ifrån, säger Lindström.