"Det här är en frukt av många års hårt arbete"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jacob Micflikier jublar med nya lagkamraterna.
Foto: Fredrik Sundvall / Pic-Agency
Lars "Osten" Bergström och Jakob Porser.
Foto: Olle Wande
Karl Fabricius, t h, med Johan Forsberg.
Foto: Peter Skaugvold

Luleå Hockey har gått från säljare till köpare.

Sommarens stjärnvärvningar skapar stora förväntningar på klubben - kanske större än någonsin.

- Ett starkare intresse vet jag inte om jag varit med om under alla år jag spelat här, säger veteranen Karl Fabricius.

När aprilsolen värmer upp den stora grusparkeringen utanför Coop Norrbotten arena har man de senaste åren kunnat se ett säkert vårtecken.

Det är varken i form av en spirande blomma eller kvittrande fågel som glider in från sitt vinterboende kring ekvatorn.

Det är stjärnspelare som med trunken över axeln för sista gången släntrar över parkeringen och lämnar en urstädad omklädningsrumsplats bakom sig.

2014 gjorde Linus Klasen och Niklas Olausson den vandringen. Två år tidigare var det Elias Fälth och Simon Hjalmarsson, och innan det tackade Pär Arlbrandt för sig efter att växt till en stjärna i klubben.

Etablerade spelare

Men 2015 har vårtecknet med vandrande stjärnspelare hastigt förvandlats till en signal på att hösten närmar sig. Spelarna som lufsar över parkeringen för första gången är inga spelare som ska få en skjuts i sina karriärer och växa, det är etablerade spelare som flera SHL-klubbar jagat - och varit beredda att betala stora pengar för.

Toni Rajala, Bill Sweatt, Jacob Micfliker och Brendan Mikkelson är tunga nyförvärv. Att Luleå Hockey nu är köpare i stället för säljare är en tydlig signal till truppen.

Det kan trotjänaren Karl Fabricius vittna om.

- Det är otroligt kul och visar vilka steg föreningen tagit de senaste åren. I många år har man tagit hit spelare som haft otrolig potential men som på ett eller annat sätt inte riktigt fått chansen i SHL. Man har förädlat dem och sedan har de gått vidare till bättre kontrakt, eller vad det nu kan ha varit.

- Det känns otroligt bra att klubben till slut lyckats gå efter spelare som andra klubbar vill ha, färdiga och etablerade stjärnor. Det handlar mycket om ekonomiska muskler och det är en frukt av många års hårt arbete, säger han.

"Han har bidragit"

En del i den ekonomiska ekvationen är givetvis det omtalade stödet från Jakob Porser. 37-åringen är en av grundarna bakom monstersuccén Minecraft, och blev miljardär när datorspelet såldes till Microsoft.

- Jakob är en fantastisk Luleå-supporter som vi är oerhört glada för och stolta över. Han är en av det totala engagemanget när det gäller sponsorer, fans och ideella som gör det här möjligt. Visst har han bidragit till att vi kan göra en liten större satsning, säger klubbens sportdirektör Thor Stöckel.

Porser själv håller låg profil i medierna, men gjorde i vintras en intervju med NSD om sitt engagemang.

- Jag är inte ute efter att få något att säga till om. Jag kommer inte att gå till "Osten" (Lars Bergström, sportchef) och säga vad som ska värvas eller vad pengarna ska användas till. De pengar som föreningen har ska rimligtvis föreningen själv förvalta på bästa möjliga sätt. Det är helt och hållet deras bord. Jag vill inte ha mer att säga till om än mitt medlemskap i Luleå Hockey redan ger mig.

Han vill också att hans investering ska vara långsiktig.

- Jag tror inte att någon klubb någonsin har mått bra av att få en säck pengar och sedan krävas på ett SM-guld direkt. Jag är inte intresserad av en temporär framgång, jag vill att laget ska vara bra på sikt. Jag vill få till ett långsiktigt samarbeta över ett antal år, en kontinuerlig satsning för att bygga föreningen. Så tänker jag i alla fall, sen får vi se vad klubben tänker.

Hur stor del av satsningen som beror på Porser lär förbli osagt, men faktum kvarstår att Luleå Hockey har ett av de på papperet bästa lagen i SHL inför säsongen.

Kvar finns en grund från tiden då Jonas Rönnqvist och Thomas Berglund gjorde laget till ligans mest disciplinerade och försvarsskickliga lag. Under Joakim Fagervalls och Stefan "Skuggan" Nilssons ledning adderades en tuffhet som Luleå traditionellt varit kända för.

Nu tillkommer också en offensiv spets som kanske saknades förra vintern.

- Du kan komma otroligt långt med disciplin, hårt arbete, karaktär och tuffhet men för att vinna behöver du spets. Det är framför allt det som de nya killarna bidrar med. Det fanns mycket bra här redan ifjol men spetsen finns här nu. Jämför man med fjolåret är det definitivt mer muskler framåt, säger Karl Fabricius.

Målsättningen: Vinna guld

Förstärkningarna gör målsättningen klar - guldet ska till Norrbotten.

- Det är vårt officiellt uttalade målsättning, och det känns väldigt gott att ha den satsningen framför sig. Jag tycker att vi har satsat varje år men i år det bra tajmning och vi har bra förutsättningar för en djärvare målsättning, säger Thor Stöckel.

Och klubben nöjer sig inte med att bara gå för framgångar i vinter, precis som Porser önskade.

- Vi har ett visionsdokument med en treårsplan, och sportsligt finns det ett självklart mål. Vi ska vara ett topp fyra-lag över tid, och konkurrera på högsta nivå i en europasatsning. Vi ska vara ett stabilt topplag, det känns inte bra att vara tvåa ett år och elva nästa. Den kanske inte är så detaljerad som att vinna SM-guld varje år, men självklart tycker vi inte att det räcker med ett SM-guld.

Gällande det där guldet är det rätt tydligt vad supportrarna i Luleå tycker. Det är dags redan i år.

- Det är jättehöga förväntningar, det märker man på hela staden. Ett starkare intresse vet jag inte om jag varit med om under alla år jag spelat här, säger Karl Fabricius, som går in på sin nionde säsong (plus juniortid) i klubben.

- Klubben har spänt bågen och vi siktar otroligt högt, men det är otroligt kul. På den här nivån är man med för att vinna. Nu har vi en uttalad målsättning och det tycker jag är helt rätt.

4 heta Luleå-värvningar

Bill Sweatt, f, 26 år

från Brynäs

Vindsnabb forward som kan riva stora sår i motståndarförsvar med sin fart. Kan förvalta pucken också, vilket hans tiondeplats i SHL:s poängliga förra året bevisar.

Jacob Micflikier, f, 31 år

från Linköping

Fyra i SHL:s poängliga under sitt första år i Sverige. Småväxt spelare, men har väldigt fina offensiva instinkter. Riktig måltjuv som gjort över 20 mål i AHL, Schweiz och SHL.

Toni Rajala, f, 24 år

från Färjestad

Har gjort 28 mål på sina 67 SHL-matcher. Skarpskytt som lika gärna kan spela fram sina lagkompisar. I den åldern då forwards vanligtvis producerar allra mest.

Brendan Mikkelson, b, 28 år

från Toronto Marlies

Tidigare 31:a val i NHL-draften som gjort 131 matcher i NHL. Allroundskicklig back som kan användas i alla lägen och kommer vara en enorm stöttepelare för Luleå.

Övriga nyförvärv: Craig Shira, b (HPK), Jacob Lagacé, f (Asplöven), Anton Hedman, f (Färjestad), Kristoffer Mastomäki, f (Västerås), Ilari Melart, b (Jugra), Pontus Själin, b (Leksand).

SHL:s första omgång 2015/2016

16 september: Linköping-Djurgården 19.00

16 september: Karlskrona-Färjestad 19.00

17 september: Skellefteå-HV71 19.00

17 september: Örebro-Modo 19.00

17 september: Brynäs-Malmö Redhawks 19.00

17 september: Växjö-Luleå 19.00

17 september: Frölunda-Rögle 19.00